Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

10 x highlights Andalusië

Andalusië is één van de meest geliefde vakantiebestemmingen vanuit de Benelux. Malaga is zelfs de nummer 1 autohuurbestemming voor Nederlanders en Alicante is dat voor onze zuiderburen. Terecht, want Andalusië heeft veel te bieden. Vorig jaar heb ik dat zelf kunnen ervaren en het heeft mij zeer aangenaam verrast. Wat kan Europa toch mooi zijn. In twee weken tijd hebben we vanuit 3 verschillende accommodaties veel kunnen zien en doen, mede dankzij onze Sunny Car. In Andalusië kun je eigenlijk niet zonder (huur)auto. En niet zonder reisgids die je naar de beste plekken leidt.

De 100% Andalusië regiogids staat bijvoorbeeld vol leuke adresjes voor restaurantjes, logeeradressen, bezienswaardigheden, bijzondere winkeltjes en andere leuke dingen om te doen volgens de locals. Hun 10 highlights in Andalusië:

1. Het Alhambra in Granada is de belangrijkste must see in Andalusië

Het oudste gedeelte van het Alhambra, Alcazaba, was oorspronkelijk een fort. Het Palacio de Carlos V werd door koning Carlos (Karel V) gebouwd als ode aan zichzelf en aan het christendom. Voor de bouw van het paleis liet hij enkele Moorse paleizen afbreken. Hét kroonjuweel en de topattractie van het Alhambra zijn de Palacios Nazaríes. De drie paleizen die met elkaar in verbinding staan, lijken van buitenaf slechts een robuust bouwwerk. Eenmaal binnen word je overdonderd door de zeer verfijnde bouwkunst, de azulejos in allerlei schitterende kleuren en vormen, het houtsnijwerk, de dunnen zuilen, de bewerkte plafonds, de typisch Moorse vormen van deuren, vensters en bogen en het samenspel van licht en water. Na zoveel moois krijg je de tuinen van het Generalife als toetje.

Andalusië Alhambra

2. Loop door de oude Joodse wijk Santa Cruz en bekijk de Mudejar-paleizen in Sevilla

Met een wirwar van smalle steegjes is Santa Cruz, de oude Joodse wijk, een van de belangrijkste toeristische attracties van Sevilla. Ook al heb je een prima gevoel voor richting, in deze buurt raak je dat door het gedraai van de steegjes volledig kwijt. Loop dus vooral op je gemak rond om de vele leuke plekjes en terrassen te ontdekken, want je komt vanzelf weer bij een herkenningspunt terecht. Bijvoorbeeld bij het Real Alcázar, een verzameling van paleizen, patio´s en tuinen. De paleizen zijn het belangrijkste voorbeeld in Sevilla van de Mudejarstijl. Deze bouwstijl is uniek voor Andalusië en stamt uit de christelijke tijd, maar is sterk beïnvloed door de Moorse bezetting. Dat is te zien aan de vele Moorse elementen als hoefijzerbogen, versierd stucwerk en bewerkte plafonds.

Andalusië real alcazar decoratie

3. Bezoek in Córdoba de Mezquita-Catedral, de enige moskee ter wereld met binnenin een kathedraal

Als je de Mezquita binnenkomt, betreed je een woud van zuilen of zoals vaak wordt gezegd een woud van ´palmen´. Aan de zijkanten zijn de ongeveer vijftig kapellen uitbundig katholiek ingericht. De kathedraal zelf is niet zozeer een aparte ruimte, de ingang wordt door alle zuilen aan het oog onttrokken. De kathedraal stamt uit de 16e eeuw en rond het jaar 1700 zijn er nog wat toevoegingen gedaan. Deze renaissancistische en barokke ontwerpen, in contrast met de Arabische bouwkunst van de eeuwen daarvoor, geven de Mezquita-Catedral haar unieke karakter.

Andalusië cordoba de mezquita

4.  Relax aan de mooie stranden van de Costa de la Luz met surfparadijs Tarifa

In dit stukje Andalusië draait alles om wind, strand en water. De Costa de la Luz is de perfecte plek om je op een board te wagen of te gaan kitesurfen. In en om Tarifa zijn diverse plekken waar je lessen kunt volgen om de golven onder bedwang te krijgen.

5. Geniet van de rust en de (trek)vogels in nationaal park Coto de Doñana

Met 50.000 hectare is dit het grootste natuurgebied in Spanje en de belangrijkste broedplaats van trekvogels in Europa. Waar de rivieren de Guadalquivir en de Guadiamar uitmonden, is een natuurlijk gebied met verschillende landschapsvormen ontstaan. Langs de kust zijn er brede duinen en stranden, langs de rivieren en bossen in het noorden vind je lagunes en zoutmoerassen. Er leven wilde zwijnen, herten, arenden en lynxen.

Het park is niet vrij toegankelijk; je kunt alleen een georganiseerd bezoek aan het park brengen. Bij het bezoekerscentrum El Acebuche bij El Rocío zit bijvoorbeeld de Cooperativa Marismas del Rocío waar je terechtkunt als je een rondrit per jeep wilt maken. De tochten moeten vooraf worden gereserveerd.

Andalusië coto donona national park

6. Verken de kliffen, azuurblauwe baaitjes, verscholen strandjes en schitterende vergezichten in Parque Natural Cabo de Gata

Het is bijna een beetje bizar, als je bedenkt dat dit indrukwekkende park in het droogste gebied van Spanje ligt, of zelfs het droogste gebied op het vasteland van Europa. De mooiste routes zijn de wegen die langs de kust lopen, maar zodra je even het binnenland inrijdt, zie je hoe droog het hier is. Het gebied is zo mooi, omdat het vulkanisch is. Dat zie je vooral aan de grillige rotspartijen die in zee lopen en het soms grijze zand.

andalusië cabo de gata

7. Geniet van de vergezichten, bergen, mooie routes en authentieke dorpjes in Las Alpujarras, dat de zuidflank vormt van de Sierra Nevada

Dit gebied begint onder Granda en loopt oostelijk door tot boven Almería. Vanaf de snelweg kom je via Lanjarón eerst in de Poqueira-vallei. Vervolgens passeer je op weg naar Trevélez kleine dropjes waar de tijd stil lijkt te staan en leidt een bergachtige weg met mooie vergezichten naar dit bekendste dorp in de streek. Trevélez is met name bekend vanwege de jamón serrano die er wordt gedroogd.

8. Bezoek de stad die door een diepe kloof in tweeën wordt gedeeld: Ronda

Dit is een van de meest bezochte plaatsen in Andalusië. Laat je door de drukte echter niet weerhouden, Ronda is echt bijzonder. De twee stadsdelen zijn verbonden door een oude brug vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de kloof maar ook over het mooie heuvellandschap rondom het stadje.

Andalusië Ronda

9. Laat je verrassen door het oude centrum van Málaga, dat mooi en rustig is.

Málaga heeft eigenlijk alles: strand, cultuur, tapas en gezellige pleintjes met veel terrassen. Het is ook de geboortestad van Picasso. De afgelopen tien jaar heeft de stad een enorme metamorfose ondergaan. Doordat de binnenstad autovrij is, is het een heerlijke stad om te wandelen, winkelen en een terrasje te pakken. Bovendien is het niet zo toeristisch als andere Spaanse steden, waardoor er een ontspannen sfeer hangt. Vergeet niet regelmatig omhoog te kijken naar de vele prachtige gevels met de typische dichtgebouwde balkons.

10. Maak een wandeling door het bijzondere El Torcal

Net onder de stad Antequera, op de weg naar Villanueva de la Conceptión, ligt een enorm ´maanlandschap´ van kalksteen dat 12 km2 beslaat. Door uitslijting van de zee en de invloed van de atmosfeer op het kalksteen is in de loop der eeuwen een werkelijk fantastisch landschap ontstaan, waarin je witte en grijze rotsformaties kunt zien zover je oog reikt. Het is een van de indrukwekkendste landschappen in zijn soort in Europa.

Andalusië El Torcal sprong

Zelf heb ik ook een aantal van bovenstaande tips ter harte genomen tijdens mijn vakantie. Vooral El Torcal vond ik echt een verrassing. Adembenemend mooi en apart, buitenaards bijna. En dat gewoon in Europa! Ook het Alhambra, de Mezquita en de Mudejar paleizen in Sevilla vond ik prachtig. En omdat onze vlucht laat aankwam, besloten we in Malaga te overnachten en een dagje de stad in te gaan. Wat echt heel leuk bleek te zijn! Op aanraden van de 100% regiogids hebben we de stad met een fietstour ontdekt en op mijn beurt kan ik dat jullie ook weer aanraden. Overigens heb ik ook nog een tip voor de makers van de 100% Andalusië gids: overnachten in Hacienda la Morena net buiten Montellano. Een geweldige plek, dat gerund wordt door een leuk en enthousiast Nederlands-Frans stel. ´s Avonds kun je er heerlijk eten en het is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar onder andere Sevilla (60 km) en Jerez (60 km) of een mooie dagtocht naar Ronda en de omliggende pueblos blancos (witte dorpen). De hacienda ligt trouwens tegen een berg aan, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Helemaal vanuit de lucht per parapent, een geweldige ervaring!

Wil je net als ik alle leuke tips voor Andalusië hebben, bestel dan ook de 100% Andalusië reisgids via www.100procenttravel.com

cover

Auteur: Frens Witte
Formaat: 19,5 x 13 cm
Aantal pagina’s: 318
ISBN: 9789057675997

Ilse Hage

Marketing coördinator

Ilse is Marketing Coördinator bij Sunny Cars en is daarnaast een reiziger in hart en nieren. Citytrips, rondreizen, roadtrips... Ze is van alle reismarkten thuis. Er zijn dan ook weinig plekken op de wereld die ze nog niet heeft ontdekt.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Cecile

4 maart 2019 | 9:50 am | Reageer op Cecile

Hallo, dank voor de tips. Er staan er een aantal bij die zeker interessant zijn en die we mee zullen nemen in onze trip door Andalusië.
Weten jullie misschien meer over aankomst en vertrek op verschillende vliegvelden (met autohuur)? Wij zouden in Sevilla willen aankomen en in Malaga willen vertrekken.
Zou dat mogelijk zijn en zitten er misschien nadelen aan?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

5 maart 2019 | 9:28 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Cecile,

Ja hoor, dat kan. En dit kun je zelf heel gemakkelijk invullen op onze website! Kies voor ophalen: Sevilla luchthaven. Vink vervolgens 'Inleveren op dezelfde locatie' uit en kies voor Malaga luchthaven. Je krijgt dan alle huurauto's te zien waarbij deze one way mogelijk is. Bij sommige huurauto's die je ziet staan is de one way zelfs gratis! Nadelen, nee hoor. Juist alleen maar voordelen! Want je kunt des te meer van het mooie Spanje verkennen.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou