Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

10x Sicilië voor foodlovers

Ga je op vakantie naar Sicilië en wil je met de locals in contact komen? Begin dan over eten heb ik gemerkt. Wat je de avond ervoor hebt gegeten, waar je nog gaat eten of vraag naar leuke restauranttips. Dat is namelijk het favoriete gespreksonderwerp van Sicilianen, ze praten er het liefst de hele dag over! Met een hapje en drankje erbij uiteraard…

Het zal je dan ook niets verbazen dat je geweldig kunt eten in Sicilië. Ik proef nog de heerlijke verse vis en authentieke Siciliaanse gerechten als caponata (auberginestoofpotje) als ik terugdenk aan onze vakantie. Maar hoe vind je de beste restaurantjes in Sicilië? Zelf heb ik erg goede ervaringen met de 100% reisgidsen van mo´media en ik heb inmiddels dan ook een hele verzameling van deze gidsen thuis. Stedengidsjes voor een citytrip en de regiogidsen voor een rondreis zoals in Sicilië.

caponata sicilië uiteten

Als fan van de gidsen en vanwege de logische link tussen hun regiogidsen en autohuur, heb ik mo´media recent benaderd voor een samenwerking. Er was meteen een goede klik toen zij aangaven veelvuldig privé gebruik te maken van Sunny Cars huurauto´s en we dus volledig op één lijn zaten. Om huurders meer beleving te kunnen bieden, kunnen we nu leuke tips delen die de auteurs van mo´media verzameld hebben en wijzen we ze op relevante reisgidsen die echt wat extra´s kunnen bieden op hun vakantie.

De 100% Sicilië regiogids staat bijvoorbeeld vol leuke adresjes voor restaurantjes, logeeradressen, bezienswaardigheden, bijzondere winkeltjes en andere leuke dingen om te doen.

De beste 10 adresjes voor foodlovers in Sicilië:

  • Sicilië foodlovers tip 1: Fijnproevers gaan naar Locanda Don Serafino in Ragusa.
    Dit is een 2-sterren restaurant met een bijzondere ligging, deels uitgehouwen in de rots. Op het hooggelegen terras met uitzicht over de stad en omgeving voel je je een vip. Hier eet je geglaceerde kalfszwezerik met salie en peterseliemayonaise of citroenlasagne met sardientjes op een spiegel van wittebonencrème met olijfolie. Ook het hotel dat erbij hoort is een ware verwennerij. En ´s zomers kun je zelfs aan het strand van Marina di Ragusa terecht, bij hun Lido Azzurro.
  • Sicilië foodlovers tip 2: Dineer bij Sapori Perduti in Palermo.
    Dit wordt gezien als een van de betere restaurants van Palermo. Het strakke interieur, in een hoge, open ruimte, is ontworpen door de chef zelf, die ook architect is. Het is een zaak met stijl, zo ook het eten. Tradities worden gecombineerd met vernieuwing, wat resulteert in zorgvuldig opgemaakte borden met verfijnde smaken.
  • Sicilië foodlovers tip 3: Relais Briuccia/Capitolo Primo in Montallegro verrast door stijl en smaak.
    In een voormalig patriciërshuis runnen chef Damiano en zijn vrouw Adriana dit hotel-restaurant. Beneden op de voormalige binnenplaats huist het restaurant, met een verbluffend hoog plafond. Een immense bamboeplant groeit richting de dakramen. Rijk bedrukt behang en antiek houtwerk sieren de wanden. Het is hier niet alleen mooi, maar ook heel gemoedelijk en je kunt lekker eten. En dan mag je ook nog blijven slapen in een kamer met een groot houten bad of juist poedelen in de openlucht. Overal liggen originele tegelvloeren en staat zorgvuldig uitgekozen meubilair.
  • Sicilië foodlovers tip 4: Ga eten bij Perbacco, het beste restaurant van Syracuse.
    Zorg wel dat je in het steegje ernaast op het mooie, witte terras zit. De verse vis is hier ook prima rauw te eten: carpaccio di tonno, merluzzo (kabeljauw) of oesters. Sla de pasta´s over en vergrijp je aan secondi met vis. Probeer de tonijn gegrild in een kruidenkorstje: heerlijk!
    aubergines markt sicilie
  • Sicilië foodlovers tip 5: Il Gallo e l´Innamorata is een slowfoodtempel in Marsala.
    Met houten klapstoeltjes, wit linnen op de tafels, simpele borden en vooral zalig eten. Op de kaart, die je wordt gepresenteerd op een schoolbord, staan dagspecialiteiten als salade van polpo (inktvis) of gnocchi met worstjes en pistachenootjes. En amandelkoekjes toe. Een feest!
  • Sicilië foodlovers tip 6: Proef bij Coria in Caltagirone van Siciliaanse ingrediënten.
    Na jaren bij restaurant Il Duomo in Ragusa te hebben gewerkt, besloten Francesco Patti en Domenico Colonetta hun eigen restaurant te beginnen. Ze noemden het Coria, naar de schrijver van hét Siciliaanse kookboek, Giuseppe Coria. Sinds 2012 hebben zij een Michelin-ster. Authentiek Siciliaans zijn de ingrediënten, verrassend on-Siciliaans zijn de bereidingen en de presentatie. Geniet hier van gamba´s in een sinaasappelschuimpje, inktvis gevuld met groenten of geroosterd zuiglam op een Piacentino-kaastaartje.tomaten bak sicilie
  • Sicilië foodlovers tip 7: Eet de heerlijkste gerechten in Al Fogher, Piazza Armerina.
    Dit is een van de bekendste en meest prestigieuze restaurants van het eiland. Chef Angelo Treno weet je iedere keer weer te verrassen. Bijvoorbeeld met zijn ´omega´3-lekkernijen´, een tartaar van rode tonijn met kappertjes en limoenzest, zalm met geroosterde spek, koriander en gekonfijte paprika, sint-jakobsschelp met een crème van prei en gember en een granita van champagne.
  • Sicilië foodlovers tip 8: Locanda di Terra in Agrigento is niet eenvoudig te vinden voor iemand die het niet weet. Het is dan ook een oase van rust aan de rand van het oude centrum. De roze villa heeft een interieur van natuurlijke materialen, een serre en een prachtige mediterrane tuin. De menukaart maakt niet de klassieke onderverdeling in antipasti, primi en secondi. Geen commercieel gedoe hier, maar iemand die alle tijd neemt voor uitleg bij de gerechten en de producten. Slow food, authentieke smaken en lokale producten zijn hier geen holle begrippen. Er is een wijnkaart, maar je kunt de keuze veel beter in handen leggen van de uitbater.proost sicilie ilse
  • Sicilië foodlovers tip 9: Cantina Siciliana in Trapani is dé plek voor lokale specialiteiten.
    Dit restaurant ís Pino Maggiore. Geniet van lokale specialiteiten zoals busiate met pesto alla trapanese. Pino staat al van kinds af aan in de keuken en draagt zijn culinaire kennis inmiddels uit tot over de landsgrenzen. Naast het restaurant heeft hij ook een enoteca.
  • Sicilië foodlovers tip 10: Bij Cucina dei Colori in Catania is alles vers en vegetarisch.
    ´s Middags is er een buffet en schept de bediening alles voor je op wat je lekker lijkt. Zo kun je van alles proeven. Hier zullen ook niet-vegetariërs voldaan weer vertrekken.

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik ook een aantal van bovenstaande tips ter harte genomen tijdens mijn vakantie in Sicilië. Sapori Perduti en Perbacco prijken nu nog in mijn persoonlijke top 10 lekkerste etentjes ooit! Maar ik heb destijds genoten van nog veel meer tips uit de 100% regiogids, waaronder afgelegen kleinschalige logeeradresjes als Agriturismo Bannata nabij Piazza Armerina (waar je trouwens ook echt heen moet voor een prachtig bewaarde Romeinse villa met de mooiste mozaïekvloeren ter wereld), de beste ijssalons, bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen, zoals het beklimmen van de Stromboli vulkaan via Magmatrek.

Deze maand komt er een volledig herziende editie van de 100% regiogids Sicilië uit (waar bovenstaande top 10 ook in staat), dus het wordt tijd om weer een nieuwe Sicilië-reis te plannen! Er zijn nog genoeg plekjes te ontdekken op dit heerlijke eiland! Met een Sunny Cars huurauto natuurlijk.

100 regiogids Sicilië

Deze tips en meer vind je in de regiogids 100% Sicilië.

100% Sicilië brengt je plekken waar anderen niet komen. Naast highlights vind je in deze gids de meest bijzondere adressen volgends de locals. Met de uitneembare wegenkaart, de handige autoroutes, losse routekaarten door stad & natuur én de gratis 100% app voor je smartphone hoef je nooit meer te verdwalen.

Auteur: Eelkje Meindertsma, Ilse Ouwens, Ben Hofman, Ilja Happel, Ellen Nobels
ISBN: 978-90-5767-673-4
Prijs: € 24,95
www.100procenttravel.com/sicilie

 

Ilse Hage

Marketing coördinator

Ilse is Marketing Coördinator bij Sunny Cars en is daarnaast een reiziger in hart en nieren. Citytrips, rondreizen, roadtrips... Ze is van alle reismarkten thuis. Er zijn dan ook weinig plekken op de wereld die ze nog niet heeft ontdekt.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Adelheid Smitt

2 februari 2015 | 8:13 pm | Reageer op Adelheid Smitt

Ja, en dan zijn er ook nog de heerlijke Siciliaanse wijnen, zoals die van de Nero d'Avola druif! Verder natuurlijk de bekende canoli met heerlijke vulling zoals ze vers in Palermo worden gemaakt!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou