Duurzaam reizen. Hoe doe je dat?

Reizen en de wereld ontdekken… wie is er niet gek op? Maar tegelijkertijd draagt het ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen en dat is natuurlijk niet erg positief. Hoe kun jij als toerist je steentje bijdagen en meehelpen zodat we onze mooie aardbol in de toekomst ook nog kunnen ontdekken? Deze simpele stappen helpen je daarbij.

Reis als een local. Dát is pas leuk

Op vakantie is het natuurlijk heel leuk om te ervaren hoe het leven ter plekke is. De toerist uithangen? Nee joh, vier juist vakantie als een local! Als je niet de massa volgt, maar juist zelf op pad gaat maak je bovendien minder negatieve impact. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet te verblijven in dat ene grote all-in resort waar elke dag een stapeltje schone handdoeken voor je klaarligt, maar juist een kleinschalige accommodatie boeken. Als je echt voor groen wil gaan, dan zijn er ook genoeg mooie eco-lodges of eco-friendly hotels.

Kleinschalige accommodaties zijn niet alleen duurzamer, maar ook leuker omdat je op die manier nog meer van je bestemming ontdekt. Je verblijft tussen de locals, komt op plekken waar andere toeristen niet zijn en ziet daardoor nog veel meer. Kies je voor kleinschalige accommodaties of restaurantjes, dan komt de opbrengst ook ten goede aan de lokale bevolking en niet aan een grote keten. Een fijn idee, toch?

Rijstijl aanpassen. Beter voor het milieu en je portemonnee!

Plankgas vooruit, snel remmen en hard rijden… Slim? Nee. Niet voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Je zorgt op deze manier namelijk voor meer Co2-uitstoot. Door je rijstijl aan te passen kun je je uitstoot verkleinen (en zo bespaar je zelf ook nog eens geld). Hoe? Door bijvoorbeeld gebruik te maken van cruise control en in een constante snelheid te rijden. Zo kun je je brandstofgebruik met 4 à 10% verminderen. Ook is het handig om zoveel mogelijk te anticiperen op wat er voor je gebeurt. Door niet onnodig van rijstrook te wisselen, voldoende afstand te houden en hard remmen te vermijden, verbruik je minder brandstof.

Wist je trouwens dat je tot 25% aan brandstof bespaart wanneer je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u? Bovendien beperkt het ook meteen je risico op snelheidsboetes en zorg je voor minder uitstoot. Mooi meegenomen toch?

Welke huurauto kies je?

Duurzame keuzes maak je niet alleen tijdens je vakantie, maar juist ook daarvoor. Zo kun je tijdens het reserveren van je huurauto al duurzaam bezig zijn. Denk bijvoorbeeld goed na over welke categorie huurauto bij jou past. Ga je in de bergen rijden dan heb je wel een zwaardere motor nodig, maar huur je alleen een autootje omdat het handig is voor wat boodschapjes hier en daar, kun je er net zo goed één kiezen met een kleinere motor. Ook kun je letten op het type auto dat je huurt. Bij een stationwagen of SUV kun je ervan uit gaan dat je meer CO2 uitstoot dan een standaard type waar bijvoorbeeld een Opel Corsa of een Renault Captur onder valt.

 

Ben je nog op zoek naar een vlucht? Neem dan eens een kijkje bij FlyGRN. Zij vergelijken de beste prijzen van vliegtickets en compenseren automatisch jouw CO2-uitstoot (gedeeltelijk). Vaak is de vlucht niet eens duurder. Ook toont de vergelijker treinalternatieven als die beschikbaar zijn op het traject. Wel zo duurzaam!

Compenseer je CO2-uitstoot

Wist je dat Sunny Cars samenwerkt met GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken? Je kunt voor een klein bedrag de CO2-uitstoot van jouw reis compenseren, waarmee je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie geeft. Dit zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer en een verbetering van de leefomstandigheden van lokale families.

Nadat je je huurauto hebt gereserveerd, krijg je een samenvatting van je boeking te zien. Op deze pagina vind je ook informatie over hoe je je huurauto ‘groen’ maakt. Op de website van Greenseat vul je de huursom van jouw huurauto in en vervolgens kun je voor een klein bedrag heel makkelijk compenseren. Bij een huursom van € 350,- kost het je slechts € 1,75. Met jouw bijdrage worden verschillende projecten ondersteund die het klimaat ten goede komen.

Zo is er een klimaatproject dat investeert in de productie, distributie en verkoop van efficiënte cookstoves zodat er niet meer gekookt hoeft te worden op open vuur (wat o.a. leidt tot ontbossing en gezondheidsproblemen). Ook wordt er gezorgd voor biovergisters die huishoudens voorzien van schone brandstof. Daarnaast is er nog een windenergieproject in India dat huishoudens in afgelegen gebieden voorziet van stabiele en schone energie, zodat er geen energie meer hoeft te worden opgewekt voor kolencentrales en verbranding van hout.

Zo zie je maar… Met een paar kleine aanpassingen kun je je vakantie net wat duurzamer maken. Fijn idee, toch?

Waar je bij het kiezen van een huurauto bij Sunny Cars niet op hoeft te letten zijn de verzekeringen, want via Sunny Cars huur je volgens ons all-in concept. Dit betekent dat alle benodigde verzekeringen en dekkingen inclusief zijn. Ook zijn wij 24/7 bereikbaar op ons Nederlandstalig noodnummer!

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.