‘Happende handen’ en andere verkeersirritaties in het buitenland

Het is alweer een aantal jaartjes geleden dat ik op de Ronda del Litoral, één van de rondwegen rond Barcelona, in een huurauto een poging deed het stadscentrum te bereiken. Het was drie uur ’s middags en druk, heel druk. Ineens kwam er een auto direct naast me rijden. De bestuurder maakte rare bewegingen met zijn handen en gebaarde naar mijn auto. Ik keek om me heen, maar begreep niet wat hij wilde zeggen. Hij rolde met zijn ogen en reed door. Een paar minuten later gebeurde het echter weer. Nu waren het twee jonge knullen die naast me kwamen rijden. Met hun handen deden ze datgene wat ik altijd doe als ik bij mijn dochtertje de snavel van een vogel wil uitbeelden; ze maakten ‘happende’ bewegingen met hun vingers.

Nu werd ik zenuwachtig.

Wat wílden die mensen van me? De jongens wezen naar mijn motorkap. En ‘haphaphap’ deden ze met hun handen. Ik keek naar voor. Niets te zien. Ik keek naar de lampjes op mijn dashboard. Niets te…. OH! Vóór me remde een auto en ik kon mijn huurauto nog maar net op tijd zelf tot stilstand brengen.

Het zweet stond op mijn bovenlip

De jongens stonden nu naast me voor het stoplicht en draaiden hun raampje naar beneden. Ik deed hetzelfde, dit mysterie móest nu worden opgelost. Ze maakten opnieuw de bewegingen met hun handen en riepen iets in het Spaans. “No hablo Espanol!” riep ik terug. (Was ík even blij dat ik dat zinnetje thuis uit mijn hoofd had geleerd.) “Your headlights,” riep één van de jongens, “your headlights are on!”

Ik verwonderde me tot aan de Rambla over de moeite die mijn mede-weggebruikers hadden gedaan om me te wijzen op iets wat voor mij heel vanzelfsprekend was.

Inderdaad, mijn koplampen brandden. Heel slim en veilig, vond ik zelf, in Nederland reed ik ook nooit zonder licht. Maar blijkbaar vonden de Spanjaarden het maar gek dat ik op klaarlichte dag mijn lampen aan had en was de ‘happende’ handbeweging het teken voor ‘je koplampen staan nog aan’. Toen ik mijn lichten had uitgedraaid, staken de jongens hun duimen op en reden verder. En ik verwonderde me tot aan de Rambla over de moeite die mijn mede-weggebruikers hadden gedaan om me te wijzen op iets wat voor mij heel vanzelfsprekend was.

Niet de enige met klotsende oksels

Uit het Trendrapport 2017 dat Sunny Cars deze zomer uitbracht blijkt dat ik niet de enige ben die met klotsende oksels in het buitenland in een huurauto zit. De onbekendheid met de omgeving én het gevoel dat andere weggebruikers hen opjagen, omdat ze duidelijk zien dat je ‘niet van hier’ bent, zorgt bij veel autohuurders voor irritatie.

Maar liefst 30,1 procent van de Nederlanders ergert zich aan andere gewoonten van weggebruikers in het land van bestemming. 25,9 Procent stoort zich aan andere verkeersregels en borden en 25,1 procent is niet te spreken over de bewegwijzering.

Heel herkenbaar allemaal

Daarom proberen we jou bij Sunny Cars altijd zo veel mogelijk handige informatie over je vakantieland te geven, zodat je goed bent voorbereid als je ter plaatse een auto huurt. Wat een auto huren via Sunny Cars echter het allerfijnst maakt, is dat je bij ons altijd all-in verzekerd bent. Dus mocht je door al die verwarrende verkeersborden in het buitenland tóch onverhoopt een ongelukje krijgen, dan draai je tenminste niet zelf voor de schade op. Dat is een fijn idee, toch?

Happy travels!

Suzanne Al

Director of Marketing

Als Marketing Manager Nederland & België is Suzanne verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten. Naast een passie voor autohuur, is ze ook dol op vakanties. Niet gek dus, dat ze vaak bezig is met vakantieplannen maken – altijd mét huurauto natuurlijk. Want alleen dan kom je op de mooiste plekjes.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Maryl Peeters

10 oktober 2017 | 8:20 pm | Reageer op Maryl Peeters

Prima auto gehad via Avis in Albufeira een fiat 500 met nog maar 13.000 op de teller.
Alles prima geregeld alleen een apparaatje erbij genomen voor de tol van de snelweg.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

m vos

8 oktober 2017 | 9:31 am | Reageer op m vos

bedankt voor de info

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.