fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Het armada van een reisjournalist

Ik heb de wereld gezien vanaf de rug van een kameel. Vanaf een paard. Zelfs vanaf een struisvogel. Ik ben van bergtop naar bergvlakte gezweefd bungelend onder een oude paraglide. Ik heb met een watervliegtuigje een spectaculaire landing gemaakt op een meertje middenin een woonwijk. En ik reisde in een trein waarvan de deuren niet konden sluiten door de dampende jungle. Een groot deel van mijn werkdag bestaat nu eenmaal uit het afleggen van kilometers.   

Maar veel vaker zie ik die kilometers in een kinderlijk eenvoudig rekensommetje één voor één opstapelen op het kilometertellertje van de huurauto. Want ook dit op het eerste gezicht doodgewone voertuig behoort tot het armada van iedere reisjournalist. Maar wie denkt dat mijn relatie met de auto een stuk minder avontuurlijk is dan die met rammelende voertuigen of galopperende hoefdieren, komt bedrogen uit.

       Montenegro Boka Bay huurauto

Al op mijn eerste werkdag als reisjournalist zo’n acht jaar geleden verliep mijn reisschema allesbehalve gesmeerd. In de letterlijke zin van het woord. Toen de huurauto na een noodzakelijk bezoek aan het benzinestation plotseling in een tunnel in de Italiaanse Dolomieten begon te haperen, vroeg de fotograaf gekscherend of ik niet per ongeluk diesel in het beestje had ingegooid. Wat hij zich op dat moment niet realiseerde, maar ik onmiddellijk met het schaamrood op de kaken moest bekennen, was dat onze auto het juist veel beter op diesel deed.

Montenegro Biogradska Gora huurauto

We vervolgden onze weg die dag op de passagiersstoel van een sleepwagen naast een 80-jarige man die Domenico heette. De man kende de tientallen haarspeldbochten op zijn duimpje en vond het zodoende overbodig bij het afdalen fatsoenlijk de rem te gebruiken. Omdat zijn garage aan de andere kant van de bergketen lag, konden we bovendien een streep door onze afspraken trekken. Die middag aten we bij Domenico thuis en proefden we om de tijd te doden van zijn huisgestookte grappa.

 Montenegro Tara Canyon huurauto

Zo’n klassieke fout maak je gelukkig maar een keer. Mijn hersenen zijn door het akkefietje dusdanig geconditioneerd (lees: getraumatiseerd) dat ik terwijl ik nu door de natuurparken van Montenegro rijd, het instructieboekje in het dashboardkastje voel branden. Maar afgezien van die pijnlijke herinnering zijn de huurauto en ik nog altijd dikke vrienden. Want toegegeven: Het voertuig zit comfortabeler dan een struisvogel, is eenvoudiger te besturen dan een watervliegtuigje en is een stuk makkelijker in te parkeren dan een trein waarvan de deuren niet sluiten.

 Montenegro huurauto stadje

Fotograaf Jeroen Berends (www.jeroenberends.nl) en reisjournalist Dirk Wijnand de Jong (www.rondjevanpavlov.nl) reizen voor tal van dagbladen en magazines geregeld af naar verre landen, maar ook bijzondere plekken dichtbij huis. Soms doen zij dat in teamverband, soms alleen.

Montenegro boot water

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou