fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Jordanië per gemotoriseerde dromedaris

Staat een reis door Jordanië op je verlanglijst, maar aarzel je nog wat? Ga deze bijzondere bestemming gewoon doen! Natuurlijk kampt het met het negatieve imago dat aan het Midden-Oosten kleeft, maar veiliger en relaxter dan hier kun je je niet voelen. Overal laat de gastvrije bevolking merken dat je welkom bent. Reisjournalist Mariëtte van Beek tourt samen met collega Ineke de Haan regelmatig met een auto van Sunny Cars het land door, altijd op zoek naar nieuwe informatie voor hun Dominicus reisgids Jordanië. Sluiers zijn voor dames totaal overbodig. Aan lastigvallen doen Jordaniërs niet.

Abdoun Bridge nabij de 4th Circle in Amman
Toegegeven: Amman is hectisch. Enig lef moet je wel hebben om je daar in het verkeer te begeven. Een survival of the fittest, daar lijkt het nog het meeste op. Regels? Geen regels. Het is dan fijn om met zijn tweeën te zijn. De één houdt zich alleen met andere automobilisten bezig, de ander wijst de weg in de megastad. De makkelijkste manier om je te oriënteren is de lijn van rotondes aanhouden. Van west naar oost rijd je van de 8th Circle naar de 1st Circle. Vanaf het vliegveld Queen Alia kom je na ruim een half uur op de 7th aan en vind van daaruit de weg naar je hotel. Handig is dat de verhuurders van de auto je graag even wijzen waar je hotel ligt. Een goede kaart van de stad – en de rest van Jordanië – krijg je sowieso mee. Voor de bezienswaardigheden van Amman moet je veelal richting oosten: de Citadel en het Romeinse theater en het nieuwe Jordan Museum liggen iets voorbij de 1st Circle. ’s Avonds ga je er uit rond de hippe Rainbow Street of in de chique wijk Abdoun, ten zuiden van de 4th Circle.

Duizendsterrenaccommodatie

En dan de rest van Jordanië. Om Amman uit te komen, is het weer even puzzelen. Als je eenmaal de stad uit bent, is autorijden verder een makkie. Op de overbelaste Desert Highway na zijn de wegen zonder meer goed.

Koffietentje langs de Desert Highway

De tweetalige bewegwijzering kon overvloediger, maar het land is relatief klein en overzichtelijk. De mooiste weg naar Aqaba is de King’s Highway door het binnenland.

Sneeuw op de King's Highway
Je passeert het deels christelijke Madaba met zijn beroemde mozaïekkerken, de spectaculaire kloof van Wadi Mujib, het kruisvaarderskasteel van Kerak en natuurlijk de Nabatese rotsstad Petra, Jordanië’s grootste attractie. Wil je iets verderop, in Wadi Rum, in de voetsporen van Lawrence of Arabia treden dan ruil je de auto even in voor de dromedaris, het schip van de woestijn.

Concurrent van de huurauto

Een nacht in een bedoeïenentent doorbrengen is ook een aanrader. Bij een doorgaans heldere hemel kun je dat rustig een duizendsterrenaccommodatie noemen. De Dead Sea Highway van Aqaba terug naar Amman voert via het desolate Wadi Araba naar de Dode Zee. Het is fijn om daar even te dobberen in het zilte nat. Lager kun je op deze wereld niet zinken: 408 meter onder de zeespiegel.

Wadi Rum - 'bebouwde kom'Wadi Araba

Waterpijp

Rond Amman komen de meeste toeristen niet verder dan de Romeinse opgravingen van het noordelijke Jerash, maar de idyllische, groene Jordaanvallei westwaarts en de woestijnkastelen oostwaarts zijn ook mooie dagbestemmingen. In de oase van Azraq houdt de minderheid van de Druzen vast aan de eigen tradities. Zo dragen de mannen er nog hun zwarte pofbroeken. Helemaal in het hoge noorden van Jordanië drink je een wijntje met uitzicht op het Meer van Tiberias. Voorbij de bananenplantages van Al-Himma is een terras langs de rivier Yarmouk ideaal voor een hapje. Lurkend aan een waterpijp is de politieke realiteit van de regio héél ver weg.

Stoffig in Aqaba

TIPS:

  • Neem altijd je paspoort mee. Vooral in het grensgebied met Israël passeer je regelmatig checkpoints waar je even je reisdocumenten moet tonen.
  • Neem je niet de Desert Highway van Amman naar Aqaba (of vice versa) tank dan vooraf. Tankstations zijn nu eenmaal wat dunner gezaaid langs de rustiger wegen.
  • Ook in Jordanië wordt je snelheid gecontroleerd, tot in de woestijn. Word dus geen snelheidsmaniak te midden van de leegte, want de Jordaanse politie is niet te bedeesd om boetes uit te delen.
  • Jordanië kun je het beste in het voor- of najaar bereizen. De zomer is erg heet en in de winter kan sneeuwval de wegen (deels) onbegaanbaar maken
  • Onderweg vangt je auto wel wat woestijnstof. Kun je leuke dingen mee doen. Schrijf bijvoorbeeld ‘I love Jordan‘ op je portierdeur. Deden wij ook. Kregen we veel positieve reacties op van de locals. Het hielp zelfs één keer om een snelheidsboete te ontlopen. Glimlach van oom agent. 😉

Mariëtte van Beek is arabist en reisjournalist. Volg haar via haar blog, zakelijke Facebookpagina + persoonlijke Facebookpagina, Twitter en Google+.

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou