fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Kreta is een eiland dat je moet ontdekken

Naast zijn verschillende culinaire escapades in Europa trekt foodblogger Sid Frisjes jaarlijks ook een week naar Kreta. In de heuvels van het slaperige dorpje Metochia baat zijn vader een guesthouse uit, wat van een verplicht familiebezoek een waar genot maakt. Logies verzekerd.

Kreta Ontdekken

Kreta is een eiland dat je moet ontdekken en het makkelijkst doe je dat met de auto. Reserveer vooraf via Sunnycars een auto en pik deze op aan de luchthaven (Chania of Heraklion). Makkelijk zat. Eens je aan het bollen bent geniet je van het fenomenale landschap. Je slingert je een weg door wijdse panorama’s die respectievelijk bestaan uit stranden, bergen, valleien, olijfgaarden, en pittoreske dorpjes.

Tip! Goed om weten is alvast dat de Kretenzers van de pechstrook gebruik maken om achterliggend verkeer te laten passeren.

kreta shinaria beach autohuur

Eten en drinken

De innerlijke mens komt in Kreta bijzonder goed aan zijn trekken. In de omgeving van Rethymnon is restaurant Prima Plora een absolute aanrader. Vanop het op kerkruïnes gebouwde terras heb je een onbetaalbaar schilderachtig verzicht, maar ook de lichte keuken met natuurlijke lokale producten in de hoofdrol weet indruk te maken.

Tip! Water op café is meestal gratis, net als de aangeboden verse versnaperingen (komkommer, kaas, tomaat). Op restaurant wordt vaak een klein dessert of een flesje raki van het huis aangeboden.

kreta prima plora autohuur

Bezoeken

Op zoek naar een authentiek souvenir, zet dan zeker Margarites op de planning. In dit schilderachtige bergdorpje kun je tal van keramisten terugvinden. Slenter door de straten en ga op zoek naar de fijne vakmensen die dit dorpje de moeite waard maken. Onze favoriet blijft E&A Ceramics waar we bij een laatste bezoek een initiatie pottenbakken volgden. Mooi meegenomen voor de thuisblijvers, hun webshop opent weldra!

Tip! Keramiek in Margarites is goedkoper dan in de steden. De met schreeuwerige keramiek volgepropte winkels zijn te mijden, deze zijn ver van authentiek.

kreta georgioupoulis autohuur

Wandelen

Kreta is een waar paradijs voor de wandelaar. Van zandstranden tot bossen en kloven, voor ieder wat wils. Hoogtepunt is ongetwijfeld de gekende Samariakloof die je, afhankelijk van het weer, van half april tot eind september kunt doorkruisen. Van het begin van de kloof – enkel te bereiken per bus – tot het eindpunt aan de Libische zee waar een ferry je opwacht,  daal je maar liefst 1250 meter waarvan 750 meter in de eerste drie kilometer.

Tip! Bij The Happy Walker kun je terecht voor allerlei op maat gemaakte wandelingen. Tip! Bij The Happy Walker kun je terecht voor allerlei op maat gemaakte wandelingen.

Beach life

Shinaria is een afgelegen strand ten westen van Plakias waar wij amper een handvol toeristen telden. Dit door rotsen omsloten stukje strand maakt van Shinaria de perfecte locatie om te snorkelen. Wij betaalden een luttele vier euro voor twee strandstoelen en een parasol. Het nabijgelegen restaurant serveert drankjes en versnapering tot op het strand.

Religie

Geen plaats in het heerlijk glooiende landschap van Kreta bleek de Grieken te gek om een kerk of een kapel neer te poten. Daal je de Kourtaliotikokloof af – een aanrader als u het mij vraagt – dan stoot je op een kapelletje. De overblijfselen van het Arkadi klooster of het relatief intacte Preveli klooster kun je hoog in de bergen terugvinden en in Georgioupolis kun je in het ruime sop in een alleraardigst wit gebedshuisje een kaarsje branden. Ideaal voor unieke vakantiefoto’s.

Meer lezen van Sid Frisjes? Bekijk dan eens zijn blog.

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou