To the left, to the left! De geschiedenis van het links rijden

13 August 2017 2 223

Auteur

Suzanne Al

Marketing Manager

Er zijn veel dingen die je dagelijks doet, zonder dat je weet waarom dat eigenlijk zo gaat. Totdat je ineens in een omgekeerde situatie terechtkomt. Zoals die keer dat je op vakantie je huurauto instapt en je realiseert dat ze daar links rijden. Dat voelt gek! Je begrijpt meteen waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben: alles gaat precies andersom. Vandaag is het Linkshandigendag en dus een mooi moment om in de geschiedenis van het links rijden te duiken. Ga je mee? ;-) In Nederland rijden we rechts en bevindt het stuur zich aan de linkerkant van de auto. Toch is dit niet altijd zo geweest. Ook in Nederland reed men vroeger links, pas in 1917 was Rotterdam de laatste Nederlandse stad die rechts ging rijden. Nog steeds rijdt 35% van de wereldbevolking links! Dat zijn maar liefst 76 landen, voornamelijk Britse oud-kolonies. En daar kom je op vakantie met een huurauto dan achter. Het zijn opvallend vaak de eilanden waar ze links rijden. En laten dat nu net vaak onze favoriete vakantieplekjes zijn.

Waar komt het eigenlijk vandaan dat we rechts of links rijden?

Zwaardvechtende Romeinen

Vaak denken we dat het links rijden bij de Britten vandaan komt, maar het waren vooral praktische veiligheidsredenen die ervoor zorgden dat we links bleven. De Romeinen hebben ingesteld dat we links hielden in het verkeer. De reden hiervoor: de meeste mensen zijn rechtshandig en op deze manier kun je als je op je paard zit, het zwaard onderweg beter gebruiken wanneer dit nodig is. Veiligheid dus.

Franse aristocratie

In de 18e eeuw was Frankrijk nogal gericht op rangen en standen. Voorafgaand aan de revolutie had de aristocratie en hogere burgerij dan ook bedacht dat alleen zij het privilege hadden om links aan te houden in het verkeer. De burgers vonden het dus wel zo veilig om rechts te houden, als de adellijke rijtuigen langskwamen. Napoleon heeft ervoor gezorgd dat al het verkeer rechts moest houden. Dit voerde hij door in de veroverde Europese gebieden, waaronder Nederland.

Charming USA

Ook in Amerika werd links gereden, gevolgd door rechtsrijden met het stuur nog aan de andere kant. Totdat Henri Ford de bekende T-Ford introduceerde met het stuur aan de linkerkant, en het rechts rijden dus. Zijn reden was dat hij het niet netjes vond dat vrouwen om de auto moesten lopen en aan de drukke verkeerskant in moesten stappen.

Mixed up Myanmar

Mocht je op reis gaan naar Myanmar: daar maken ze het nog ingewikkelder. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto én ze rijden ook rechts. De dictator Ne Win heeft veertig jaar de regel ingesteld om rechts te rijden in plaats van links. De auto’s zijn hier echter niet op aangepast. Vandaar dat je hier nóg weer een andere situatie vindt.

6 handige tips om links te rijden

Ga je binnenkort op vakantie naar een linksrijdend land? Dan is dat best even wennen. Hoe houd je het veilig? Waar het vaak misgaat is bij het verlaten van een parkeerplek of uitrit. Je moet dan links de weg opdraaien en automatisch ga je al snel naar rechts. Lees daarom vooral deze 6 tips tips die je op weg helpen met je huurauto in een linksrijdend vakantieland:

  • Huur een automaat – geen gedoe met links schakelen zodat je volledig kunt concentreren op het verkeer. Vaak wel iets duurder, maar wel zo veilig en ontspannen.
  • Plan je route én gebruik navigatie zodat het vinden van de juiste weg je niet afleidt.
  • Let op je weggebruikers en rij achter hen aan, de verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.
  • Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Hier vind je dus ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting.
  • Bemoeien mag! Meestal heel vervelend als iemand zich met je rijstijl bemoeit, maar laat het nu vooral gebeuren. Vraag je reisgenoot om alert te blijven en mee te denken over de juiste weghelft.
  • Zorg dat je goed verzekerd bent! Al rijd je nog zo veilig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als het allemaal wat anders gaat dan normaal. Bij Sunny Cars huur je jouw auto all-in, dat betekent dat je 100% verzekerd bent. En dat is wel zo’n lekker idee.

Happy travels!

auto huren sunny cars ctablok

Rij onbezorgd rond in een Sunny Car

Om ontspannen en in alle vrijheid te genieten regel je vooraf je all-in huurauto. Bij Sunny Cars zijn alle - benodigde - verzekeringen inbegrepen en kun je een ongelimiteerd aantal kilometers rijden. Dat rijdt een stuk lekkerder. Ontdek alle All-in voordelen!

Zoek huurauto >

2 Reacties (

Lo C.H. Peetoom

13 August 2017 at 13:47 Reply

Niet alles is in spieglbeeld, o.a. de versnellingsbak van een auto met versnellingen hebben hetzelfde schakelpatroon als de auto’s met een stuur links, dus van links naar rechts. Zelf ondervonden in Zuid-Afrika.

anna

17 August 2017 at 22:00 Reply

vind links rijden heerlijk, zeker rotondes zijn makkelijker te nemen dan rechts.
Na jaren links rijden was het terug in NL om rechts te rijden weer heel erg wennen en reed ik vaak nog links! oeps!

Leave a Reply

* Nodig om je reactie kunnen plaatsen.