fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Linda van de Pavoordt (Flair)

Journalist & reisfotograaf Linda van de Pavoordt ging voor het tijdschrift Flair naar het zuiden van Sardinië en ontdekte met behulp van haar Fiat 500L verlaten baaitjes, kronkelende bergwegen, verstilde dorpjes en levendige vissersplaatsjes.  Linda van de Pavoordt

Bij Trattoria da Peppe in Iglésias, een plaatsje met een dertiende eeuwse gotische kathedraal en een vrijwel verlaten dorpsplein in het zuiden van Sardinië, neemt een serveerster onze bestelling op. Tussen neus en lippen door vraagt ze waar we vandaan komen en loopt vervolgens rechtstreeks naar een lange tafel met een grote Italiaanse familie aan de andere kant van het vertrek, om het antwoord duidelijk hoorbaar door te briefen: ‘Holandesa’.  De wijnglazen worden goedkeurend geheven en we worden vriendelijk toegelachen. Ah… Holandesa!

Sunny Cars - Fiat 500Nauwelijks ander verkeer

Dat het zuiden van Sardinië buiten de zomermaanden weinig buitenlandse toeristen ziet, was ons al snel duidelijk. Met een lowbudgetvlucht landden we eerder op hoofdstad Cagliari, waar onze auto van Sunny Cars klaarstond. Een Fiat 500 (zoals het hoort natuurlijk in Italië), maar dan de XL-uitvoering: een flinke bak waar onze bagage en fotoapparatuur gemakkelijk in kunnen.  De stad uit manoeuvreren en de SS195 strekt zich voor ons uit, een prachtige route langs de zuidkust van Sardinië. Zo in het voorseizoen komen we nauwelijks andere auto’s tegen. Na elke bocht verschijnt een ander fantastisch uitzicht en moet er een bijbehorende fotostop worden gemaakt. Het water in de baaien is, ondanks de wind die is opgestoken, intens blauw en de rotsachtige kust spectaculair.

 

Verlaten baaitjes

Het doel van deze roadtrip: Sant Antíoco en Isola di Sant Pietro, in het zuidwesten van Sardinië. Schiereiland Sant Antíoco wordt ook wel ‘Sardinië in het klein’  genoemd, omdat authentiek binnenland, mooie baaitjes, prachtige kustwegen en kleine vissersplaatsjes  elkaar op een relatief kleine oppervlakte afwisselen. Het schiereiland is een bekende bestemming onder Italianen, die hier van half juli tot half augustus vakantie vieren, maar (nog) niet bij de rest van Europa. Kom je er buiten de Italiaanse vakantieperiode, dan is de kans groot dat je – net als wij – de stranden en baaitjes helemaal voor jezelf hebt!

Sardinië zonsondergang

Eilandhoppen

Meeuwen krijsen, de ferry die pendelt tussen Sant Antíoco en  Isola di Sant Pietro legt aan en we rijden onze Fiat 500L het ruim in. Eenmaal aan boord begint meteen het echte eilandgevoel: alles is wit met blauw, van de stoeltjes en relingen tot de lucht met hier en daar een schapenwolk. Als de ferry veertig minuten later langzaam de haven van Isola di Sant Pietro binnenvaart, ligt het kleurrijke hoofdplaatsje Carloforte letterlijk aan onze voeten.  Op de kade een en al bedrijvigheid en voorzichtig laveren we tussen de gereedstaande vrachtwagens, personenauto’s en Ape’s (brommerautootjes met een laadbakje) door, om even later met een cappuccino en een té con limone op een terrasje de sfeer op te snuiven, vóórdat we en route gaan om de speciale rotsformaties, roze flamingo’s en de beste lunchadresjes van dit eiland te ontdekken.

Onvergetelijk Sardinië

Vanuit Carloforte ‘hoppen’ we door naar Porto Vesme, op het vasteland van Sardinië en belanden we na wat omzwervingen in Trattoria da Peppe in Iglésias. Na een simpele, maar superlekkere pasta met verse citroenzest en wat olijfolie en een hoofdgerecht van een stukje vlees en knapperige sla (met sappige, vuurrode stukjes tomaat) bestellen we een espresso en bekijken we op de kaart de route die we die middag willen gaan rijden. Als we even later betalen en bedanken voor de lekkere lunch, ziet de Italiaanse familie die zo nieuwsgierig was naar onze nationaliteit dat we afscheid nemen en start een spontaan applaus. Onder luid geklap en geroffel van de Italiaanse gasten verlaten we de trattoria. Sardinië: je was al onvergetelijk, maar nu helemaal.

www.vandepavoordt.nlSardinie-verlaten strand

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou