fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Links waar je rechts moet

Fotograaf Jeroen Berends (www.jeroenberends.nl) en journalist Ralf Groothuizen (www.ralfgroothuizen.com) reizen per auto door Italië. Onderweg besluiten ze de navigatie te negeren en af te slaan in de richting van ´Het dorp van de eeuwigheid´.

Campodimele Italië natuur

Het dorp van de eeuwigheid

Op doorreis van de Abruzzen naar Rome kwamen we langs het dorpje Campodimele. Dat lag ergens op een heuveltop in de zon te blinken. Il paese della longavità, heet het, oftewel ‘Het dorp van de eeuwigheid’. Op de 700 inwoners die het dorpje telt zijn verrassend veel tachtigplussers. Ook flink wat negentigjarigen en een enkele 100-jarige. Fotograaf Jeroen Berends en ik keken elkaar aan. Gaan? Ja, waarom niet. Even erdoorheen rijden en hopen met de magie in aanraking te komen, en zodoende mogelijk ook actief en gelukkig richting eeuwigheid te gaan.

Zo kwam het dat we bij het stoplicht na het dorpje Taverna de slingerweg omhoog namen en misschien wel het eeuwige leven tegemoet reden. ‘Probeer om te keren’ zei de stem van de navigatie. We zetten haar eventjes uit. Toen we de auto parkeerden greep een oude vrouw ons bij de arm. Ze begeleidde ons naar het centrale plein van het dorp waar zo rond het middaguur niets te doen was. Iedereen hield de siësta. Op het plein stond een boom. De boom op het plein is ouder dan alle mensen die er wonen. In de bast zat een diepe opening. Gezegd wordt dat wie zijn hand hierin steekt ook voor eeuwig zal leven. We staken onze handen erin. De oude vrouw lachte haar tanden bloot. Ze gaf ons een zoen en wenste ons een fijne dag. Daarna liep ze weg met een wandelstok over de scheve stenen van het dorpje.

Wij stapten de auto weer in, reden langzaam naar beneden terug naar het stoplicht, en zagen in onze achteruitkijkspiegel het ‘dorp van de eeuwigheid’ opeens verdwijnen na het nemen van een haarspeldbocht. Het zijn precies deze spontane ontmoetingen die het reizen per auto zo bijzonder maken. De vrijheid om bij een stoplicht linksaf te gaan, terwijl de navigatie rechts voorschrijft. En dan maar zien wie of wat je tegenkomt.Dames in Campodimele Italië

Tekst en foto´s: Ralf Groothuizen en Jeroen Berends

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou