Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Malta, een eiland met even veel kerken als dagen in het jaar

Tijdens een eerder (werk)bezoek aan dit Mediterrane eiland waren er enkele dingen die mijn oog troffen. Omdat ik toen niet zo veel tijd had om het eiland op een degelijke manier te ontdekken, besloot ik enkele weken later op eigen houtje nog eens terug te gaan. Dit keer deed ik het zoals je het eigenlijk hoort te doen, met m’n eigen huurauto!

Malta cabrio vergezicht

Malta werd doorheen de eeuwen wel eens overheerst door zowat alle denkbare grootmachten; de eerste bouwwerken dateren van 3500 voor Christus (wat ouder is dan zowel de piramides in Egypte als Stonehenge in Groot Brittanië), waarna achtereenvolgens ook De Feniciërs, de Romeinen, de Normandiërs, de Ottomanen, Napoleon Bonaparte en de Duitsers in de 2e wereldoorlog allemaal er wel een tijdje de plak zwaaiden. In 1964 werd de dwergstaat onderdeel van het Britse Gemenebest, in 2004 traden ze toe tot de Europese unie en sinds 2008 is de Euro er de munt bij voorkeur. Geen gedoe met omrekenen dus!

Malta cabrio kerk

Al deze vreemde invloeden uitten zich in een onwaarschijnlijk rijke cultuur waar wij als toeristen dus de vruchten van plukken in de vorm van een resem bezienswaardigheden die eindeloos lijkt. Het meest opvallende van deze bezienswaardigheden zijn ongetwijfeld de kerken. Alles bij elkaar meer dan 360 grote en kleine sommige gradioos en statig, andere klein en onopvallend. Zowat elk pleintje in elk klein gehuchtje heeft z’n eigen gebedshuis, waar rond het sociale leven zich dan ook vaak concentreert. Cafeetjes en pasteleria’s hebben meestal een uitnodigend tafeltje buiten staan, waar het goed toeven is in de zon (die meer dan 300 dagen per jaar schijnt), terwijl je op de kaart bekijkt waarheen je na je koffietje zal gaan. Je loopt wel vaak het risico om langer dan gepland te blijven plakken bij zo’n kerk, regelmatig loopt er wel een pastoor of klusjesman rond die je met veel plezier de smakelijke historie van zijn gebouw uit de doeken doet.

Malta autohuur zonsondergang

Een huurauto is een absolute noodzaak indien je je graag vlot beweegt op Malta. Hoewel het netwerk van bussen op het eiland uitgebreid is, zijn er nauwelijks verbindingen tussen de dorpjes zelf en lopen alle lijnen rechtstreeks naar de hoofdstad Valletta (met héél veel haltes onderweg). Dat maakt dat je voor 1 busrit al gauw op een reistijd van een uur moet rekenen. En als je dan naar het naburige dorp zou willen, moet je òf te voet (wat op het bergachtige eiland geen sinécure is), òf je moet eerst terug naar de hoofdstad om dan op een nieuwe bus over te stappen. Aangezien het eiland bij de opkomst van de auto onder Britse heerschappij viel, wordt er dus ook aan de linker kant van de weg gereden; best even wennen voor iemand van het Europese vasteland. Ook de manier waarop de Maltezers met de verkeersregels omspringen is iets wat wij Belgen en Nederlanders niet echt gewend zijn. Het meest gebruikte onderdeel van een wagen is hier de claxon, op een dichte tweede plaats gevolgd door 4 richtingaanwijzers. Wanneer iemand iets uit een winkeltje nodig heeft, zorgt hij er voor dat hij niet àl te hard in iemands weg staat, zet hij even z’n pinkers op en springt hij snel uit de wagen om te doen wat hij moet doen. Een heuse culturele ervaring op zich!!

Malta uitzicht eiland

Buiten de culturele trekpleisters op Malta is ook de gastronomie iets wat je tijdens je bezoek zeker moet ervaren. De traditionele keuken is een verrassende mix van mediterrane en arabische smaken. Een van de gerechten die je in bijna elk Maltees restaurant zal vinden is ’Fenek’; een stoofpot van konijn met look. Ook ’Timpana’ is een schotel die niet weg te denken valt van de menukaart; de ietwat vreemde combinatie van macaroni met vleessaus IN bladerdeeg klinkt als een zware combinatie, maar eens je het geproefd hebt zal je er onmiddellijk van houden. Een andere culinaire ervaring waren voor mij de ’Sfineg’; denk hartige smoutebollen met een vulling van ansjovis. We kregen ze spontaan aangeboden toen we op een avond in een klein cafeetje stopten voor een drankje. En het bleef niet bij de ’Sfineg’s’, er werden ons ook nog een portie gemarineerde ribbetjes en enkele ’Bebbux’ (in look gemarineerde slakken) onder de neus geschoven. No extra charge! De vriendelijkheid van de Maltezers is werkelijk eindeloos…

Malta-uitzicht-cabrio-huurauto

Malta’s Top Tips

  • Parish church of Sacro Cuor, Triq San Trofimu, Tas Sliema, Valletta.
  • Zonsondergang aan de kliffen, vlak bij Dinglhi.
  • Een ’harbour cruise’ door de haven van Valletta.
  • De ’Fenek’ (traditioneel konijn) proeven in Rubino Ristorante in Old Bakery Street in Valletta, best met een rode Maltese wijn erbij.
  • Het plateau van Siġġiewi met het Laferla Kruis en prachtige vergezichten.

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Wietze Hiemstra

28 februari 2016 | 11:09 am | Reageer op Wietze Hiemstra

Lesbos, een paradijs voor o.a. vogelaars maar wil je nu geconfronteerd worden met de vele vluchtelingen daar.
Inderdaad, €7,- per dag extra voor een huurauto met navigatie is wel veel, als je zelf een losse navigatie hebt kun je die zelf ook daar gebruiken.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

j.kamp

28 februari 2016 | 10:09 am | Reageer op j.kamp

Vanaf 2013 vliegen wij naar het schitterende Malta zo'n 2 keer per jaar (april en okt) voor bezoek aan vrienden. Hoewel een klein eiland wij ontdekken nog steeds nieuwe dingen en vergeet niet het heerlijke klimaat in deze perioden. Ook wij huren vaak een auto via Sunny Cars om erop te gaan.
Toch wil ik nog opmerken dat behalve links rijden (je er even aan wennen) het af en een toe ramp is om de goede weg te vinden. Aanduidingen van plaatsen staan vaak vlak voor of op de rotonde en wegen dit brengt soms gevaarlijke situaties mee zich mee of flink omrijden. Een zeer gedetailleerde wegenkaart zou echt standaard bij de autohuur moeten zijn inbegrepen. Zeker omdat de prijs van navigatie belachelijk hoog is. (€ 7,00 per dag)

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Renske Mijderwijk

29 februari 2016 | 5:30 pm | Reageer op Renske Mijderwijk

Hi,

€ 7,- per dag voor een navigatie kan flink oplopen in de kosten inderdaad. Tip: het is vrij makkelijk om een kaart van Malta of een andere bestemming op je eigen GPS of telefoon te downloaden en offline te gebruiken.

Zonnige groet, Renske

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou