Met je huurauto de grens over. Mag dat zomaar?

Met je eigen auto toer je zorgeloos door het land. En af en toe een leuk uitstapje naar België of Duitsland heb je zo gedaan. Met de huurauto klinkt dat ook als een goed idee. Je brengt je vakantie door in het zonnige zuiden van Spanje, maar tijdens de vakantie bedenk je je ineens dat een uitstapje – met huurauto – naar Portugal ook wel erg leuk zou zijn. Ach, dat zou wel mogen toch?

Het antwoord is heel duidelijk: nee. Dit mag niet zomaar. Hoe en waar jij rijdt met je eigen auto is helemaal aan jou, maar met een huurauto mag je níet zomaar de grens met een ander land over. In dit blog leggen we je haarfijn uit waarom je dit moet aanvragen en wat er gebeurt als je dit niet doet.

Wat is een grensoverschrijding?

De grens over met een ander land , van land A naar B, noemen wij een grensoverschrijding. Een grens overschrijden met huurauto mag niet zomaar. Máár dit houdt niet in dat je nooit een grensoverschrijding mag maken. Je kunt dit namelijk vooraf bij ons aanvragen tijdens het maken van je reservering. Check voordat je reserveert wel even de huurvoorwaarden. Daar lees je of een grensoverschrijding überhaupt is toegestaan en naar welke landen je kunt rijden. Soms is een aantal landen namelijk uitgesloten.

Het kan zo zijn dat de lokale partner een toeslag rekent voor de grensoverschrijding. Dit kun je terugvinden in de huurvoorwaarden.

Waarom moet een grensoverschrijding worden aangevraagd?

Oké, met een huurauto mag je dus niet zomaar de grens over. Hier dien je vooraf toestemming voor te vragen aan de verhuurder en regel je via onze reserveringsafdeling. Het aanvragen van de grensoverschrijding heeft alles met verzekeringen te maken. Vraag je dit niet aan en maak je toch dat uitstapje naar het buurland, dan vervalt de verzekering. En heb je dan pech of rijd je schade? Dan kan dit vergaande gevolgen hebben. Je krijgt dan bijvoorbeeld geen ondersteuning van de wegenwacht.  Vraag je het vooraf aan, zorgen wij dat de grensoverschrijding schriftelijk wordt vastgelegd, zodat je ook in land B volledig gedekt bent.

Op sommige bestemmingen moet niet alleen de grensoverschrijding worden aangevraagd, maar er moet ook een toestemmingsbrief worden klaargelegd, bijvoorbeeld als je van Zuid-Afrika naar Swazsiland of Namibië wil rijden.

Worst case scenario

Denk je ‘ach, wat een gezemel’ of vergeet je dit aan te vragen en maak je tóch die grensoverschrijding? Houd dan rekening met een worst case scenario zoals deze: Een klant was op vakantie in Frankrijk en dacht dat het wel leuk was om een dagtrip naar Italië te maken, máár ze had de grensoverschrijding niet aangevraagd. En je raadt het al: ze kwam in Italië langs de kant van de weg te staan. De koppeling had er geen zin meer in en de auto moest worden weggesleept. En daar stond de klant, met kids én bagage. En zonder verzekeringsdekking. De lokale wagenparkaanbieder kon niets voor haar doen. En dat is natuurlijk héél vervelend, want je staat in een ander land waar je de taal niet spreekt. En dan moet je ook nog eens alles zelf regelen! Ook het vervoer terug naar je accommodatie, door bijvoorbeeld een taxi te pakken óf door lokaal te huren (met een one way). Zorgeloos? Nee, niet echt.

In zo’n geval kun je ons natuurlijk bellen met de vraag of we een andere huurauto voor je kunnen regelen, maar zo last minute is dat vaak erg lastig en meestal zelfs onmogelijk.

Naast alle ellende en verloren tijd is het kostenplaatje ook niet al te best. Alle gemaakte kosten zijn namelijk voor jouw rekening. Zowel het wegslepen, de schade aan de huurauto én dan nog eens de kosten die je maakt voor je terugreis. Of dit nu met een taxi is of een nieuwe huurauto.

Moraal van het verhaal

Verken met je huurauto de mooiste plekken van je vakantiebestemming. Rijd naar adembenemende baaitjes, verscholen dorpjes en prachtige uitzichtpunten. En maak ook dat uitstapje naar dat verrassende buurland. Maar lees vooraf wel de huurvoorwaarden en ben je van plan de grens over te gaan, vraag dit dan vooraf bij ons aan tijdens het maken van de reservering. Zo kun je écht zorgeloos genieten van je vakantie met huurauto.

Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met onze reserveringsafdeling. Zij kunnen je meer informatie geven over een grensoverschrijding of de kosten. 

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Emrah

12 augustus 2020 | 12:56 pm | Reageer op Emrah

Hoi Sanne,
Wij willen naar Lithouwen voor 10 dagen.
Mag dat wel?
Mvgr,

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

18 augustus 2020 | 2:41 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Emrah,

Vanuit waar zou je naar Litouwen willen? Of bedoel je i.v.m. corona?

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jenny Veldman

4 februari 2020 | 10:39 am | Reageer op Jenny Veldman

Wij willen van Porto naar Vigo in Spanje en dan een dag naar Santiago de Compostella kan dit met een huurauto die wij willen huren in Porto.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Ben

14 december 2019 | 11:56 am | Reageer op Ben

Beste medewerker Sunny Cars,
Ik ben aan het uitzoeken of het mogelijk is om deze zomer een auto te huren in Mexico (schiereiland Yucatan) en met diezelfde auto door de buurlanden Belize en Guatemala te rijden. Uiteindelijk wil ik weer in Mexico de auto inleveren. Ik lees dat het mogelijk is om 'grensoverschrijdend' te rijden. Ook zie ik dat ik via Sunny Cars een auto kan huren in Mexico. Mijn vraag is: kan het wat ik wil en zoja, kunnen jullie me hiermee helpen?
Hartelijk dank,
Ben

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

16 december 2019 | 10:46 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Ben,

Ik wil je adviseren om contact op te nemen met onze reserveringsafdeling. Stuur een mailtje naar reservation@sunnycars.nl. Onze autohuurexperts kunnen je van een passend advies voorzien.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

jan hettema

12 september 2019 | 8:25 pm | Reageer op jan hettema

Beste medewerker
Mag ik met huurauto van noord ierland naar ierland v.v.?

Vriendelijke groet
Jan hettema, 0639601192

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

16 september 2019 | 11:23 am | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Jan,

Dit zou dan gaan om een grensoverschrijding. Dit is mogelijk, maar er worden wel extra kosten voor gerekend. Ook dien je dit vooraf via ons aan te vragen. Meer informatie hierover vind je terug in de huurvoorwaarden onder het kopje 'Grensoverschrijding.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Marianne

26 augustus 2019 | 6:25 pm | Reageer op Marianne

Wij huren auto in split Kroatië ! We willen graag Bosnië herzogavina en Montenegro bezoeken! Wat mag de verhuurder ons door berekenen ! We huren bij avantcar via rent a car nederland

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Dula Brandsma

28 januari 2019 | 3:06 pm | Reageer op Dula Brandsma

Wij zijn van plan om in het najaar een reis te maken naar Chili. Daarbij zullen we regelmatig de grens met Argentinië overgaan, dus zullen we de aanvraag grensoverschrijding moeten regelen. Wat zijn daarvoor de kosten?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

30 januari 2019 | 10:05 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Dula,

Mooie reisplannen! Een grensoverschrijding van Chili naar Argentinië is in sommige gevallen wel toegestaan. De voorwaarden en kosten van de grensoverschrijding kunnen verschillen per wagenparkaanbieder en dus ook per huurauto. Zo lees ik in een van de huurvoorwaarden: uitsluitend op aanvraag mogelijk naar Argentinië (niet mogelijk voor cat. BB): 1-15 huurdagen USD 150. Maar goed, het kan dus verschillen per huurauto.

Omdat ik niet precies weet wanneer jullie op reis gaan en welke categorie huurauto jullie wensen, kan ik geen precies antwoord geven. Maar als je contact opneemt met onze autohuurexperts, kunnen ze je helpen aan de juiste informatie. Zij zijn te bereiken per e-mail op reservation@sunnycars.nl of 023 - 5 699 696.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Loek van der meer

12 maart 2018 | 4:27 pm | Reageer op Loek van der meer

Wij willen in augustus een auto huren voor een aantal weken op de luchthaven van porto. Mogen wij met de huurauto naar Santiago de compostella rijden ?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

ilze

11 maart 2018 | 9:30 am | Reageer op ilze

Mag je vanuit Montenegro naar Kroatië rijden met een huurauto?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

12 maart 2018 | 11:47 am | Reageer op Sanne van Reek

Hi Ilze,

Dit verschilt per wagenparkaanbieder. Het is dus handig om het even in de huurvoorwaarden te checken en te vergelijken. Zo is het bij sommige auto's helemaal niet toegestaan om een grensoverschrijding te maken. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met mijn collega's van de reserveringsafdeling, zij kunnen je precies vertellen hoe en wat! Je kunt hen bereiken op 023 - 5 699 696.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

John Duijf

4 maart 2018 | 9:34 pm | Reageer op John Duijf

Hallo Sanne,

Ik huur mijn auto altijd bij Sunny cars, nu wil ik rondreizen in Algarve en Andalusie.
Sterker nog ik vlieg op Faro en terug vertrek ik in Malaga.
Hoe kan ik dit dan het beste aanpakken?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

5 maart 2018 | 10:41 am | Reageer op Sanne van Reek

Hallo John,

Wat leuk dat je gaat rondreizen in de Algarve en in Andalusië. Wat betreft de autohuur heb ik minder zonnig nieuws, want een one way van Faro naar Málaga is namelijk niet mogelijk. Geen een verhuurder in Portugal staat dit toe. Wat wel een mogelijkheid zou zijn is om in Faro een auto te huren, deze na je bezoek aan Portugal in te leveren bij een verhuurstation nabij de grens met Spanje en om vervolgens in Spanje een auto te huren. Maar hier kun je het beste even contact over opnemen met mijn collega's van de reserveringsafdeling. Zij kunnen je verder helpen!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Cecile

26 februari 2018 | 11:57 am | Reageer op Cecile

Mooi artikel. Ik huur regelmatig in Nederland een huurauto. Ik woon in Maastricht en dan is het heel logisch dat je wel eens 5 km over de grens in Belgie komt. Moet dit dan ook worden aangevraagd?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 12:08 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Cecile,

Dit vind je dan terug in de huurvoorwaarden! Het kan dan misschien maar om 5 km gaan, maar als er dan nét in België een ongeluk gebeurt ben je dus niet verzekerd...

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Wim van Hees

26 februari 2018 | 10:20 am | Reageer op Wim van Hees

Ik wil binnenkort een auto huren, kantoor vliegveld Faro (Portugal), voor 8 dagen.
We hebben dit al verschillende keren gedaan via Sunny Cars en ook met die huurauto naar Spanje geweest, zonder extra kosten en zonder problemen.
Moet ik daar nu wel een meerprijs voor betalen??

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 11:35 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Wim,

Ik heb even in ons systeem gezocht en twee oude boekingen van je gevonden (Faro en Porto 2017). In de huurvoorwaarden van deze boekingen staat het volgende: Porto: uitsluitend op aanvraag mogelijk naar Spanje Vasteland voor € 30 per huurperiode. Faro: Grensoverschrijding naar Spanje is altijd toegestaan en hoeft niet van te voren aangevraagd te worden. Voor een volgende boeking is het handig om, voordat je reserveert, de huurvoorwaarden te vergelijken. Onder het kopje 'Grensoverschrijding' zie je dan staan of dit mogelijk is en of hier kosten voor worden gerekend.

Je kunt hier natuurlijk ook contact over opnemen met onze reserveringsafdeling via 023 - 5 699 696.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Helbert Vogelzang

25 februari 2018 | 4:22 pm | Reageer op Helbert Vogelzang

Een behartigenswaardig artikel! Maar hoe zit dat voor Portugal naar Spanje? We hebben drie keer een auto via uw bedrijf gehuurd via de partner Thrifty-Dollar-Hertz op Faro Airport (goede partner! !) en alle drie de keren stond er in uw documentatie dat je zonder prpoblemen naar Spanje kpn rijden zonder dat aan te vragen en dus ook zonder extra kosten.
Graag uw reactie.
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groeten, Helbert en Ankie Vogelzang.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 11:11 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Helbert,

Ik heb even in ons systeem gekeken en oude boekingen van je bekeken en inderdaad, tot nu toe hebben jullie altijd kosteloos (en zonder aanvraag) een grensoverschrijding mogen maken van Portugal naar Spanje. Dus dat is heel handig! En mooi om te zien dat jullie dus altijd goed de huurvoorwaarden hebben gelezen, dat is belangrijk!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

guus van duin

25 februari 2018 | 12:01 pm | Reageer op guus van duin

ik hou wel van die no-nonsense-antwoorden, zonder dat jullie flauw worden. een volwassen aanpak: heel prettig ...
dag

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 10:57 am | Reageer op Sanne van Reek

Dat is mooi, Guus. Daar doen we het voor! :-)

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Joost Tervoort

25 februari 2018 | 10:42 am | Reageer op Joost Tervoort

Bijzonder is wel dat als je de auto in Spanje huurt, je zonder extra kosten ook in Portugal mag rijden, maar omgekeerd niet. Dus, huur je de auto in Portugal en wil je ook in Spanje rijden, dan moet je zo’n € 60,- extra betalen. Goed opletten dus.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 10:55 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Joost,

Het verschilt maar net per lokale wagenparkaanbieder wat voor toeslag er voor de grensoverschrijding wordt gerekend. Het kan dus inderdaad zo zijn dat je eens hebt geboekt in Spanje en geen toeslag hoefde te betalen, maar toen je in Portugal huurde en de grensoverschrijding aanvroeg er wél een toeslag werd gerekend. Het is altijd handig om huurvoorwaarden te vergelijken, hier kun je je voordeel mee doen!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Joost Tervoort

11 maart 2018 | 9:05 pm | Reageer op Joost Tervoort

Dag Sanne,

Dag Sanne,

Ik wil nog even terugkomen op je reactie. Ik begrijp je antwoord namelijk niet. Hoe kan ik huurvoorwaarden vergelijken? Als ik een auto huur via Sunny Cars kan ik toch niet kiezen tussen verschillende autoverhuurbedrijven en vergelijken tussen verschillende huurvoorwaarden. Ik krijg het autuverhuurbedrijf waarmee jullie zaken doen en heb de huurvoorwaarden dus gewoon te accepteren. Of zie ik het fout?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

12 maart 2018 | 11:02 am | Reageer op Sanne van Reek

Hi Joost,

Wij werken wereldwijd samen met talloze partners. De auto's die je op onze website ziet, kunnen dus elk bij een andere wagenparkaanbieder horen. En per wagenparkaanbieder kunnen ook de huurvoorwaarden weer verschillen. Natuurlijk huur je via Sunny Cars all-in en zorgen wij ervoor dat alle benodigde verzekeringen geregeld zijn, maar het kan per partner wel verschillen hoeveel je bijvoorbeeld voor een grensoverschrijding betaalt of een kinderzitje... Tijdens het zoeken zie je staan 'Bekijk huurvoorwaarden', maar je kunt ook 'Vergelijk' aanvinken. Dit kun je doen met maximaal 3 auto's. In het volgende scherm kun je dan de huurvoorwaarden naast elkaar zien staan en makkelijk vergelijken.

Dus ja: je kunt wel kiezen tussen verschillende autoverhuurbedrijven en vergelijken tussen verschillende huurvoorwaarden.

Is het zo wat duidelijker? Ik kan de verwarring begrijpen, hoor! :-)

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Joost Tervoort

25 maart 2018 | 10:30 pm | Reageer op Joost Tervoort

Dank je wel voor de reactie, Sanne. Het is inderdaad zo wat duidelijker, want dit wist ik niet. Misschien een idee om hier wat meer ruchtbaarheid aan te geven, want ik kan mij voorstellen dat meer mensen dit niet weten.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 maart 2018 | 10:22 am | Reageer op Sanne van Reek

Bedankt voor de feedback, Joost. Daar zijn we altijd heel blij mee!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Simone Zwanenburg

25 februari 2018 | 9:55 am | Reageer op Simone Zwanenburg

Misschien ook handig om te weten als je je binnen de landsgrenzen met de boot verplaatst (Griekenland) dat er een speciale verzekering dient te worden afgesloten voor schade gemaakt tijdens vervoer op de ferry. Dit moet je zelf aanvragen bij de lokale autoverhuurder en daar ook afsluiten.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 10:51 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Simone,

Dankjewel voor de handige tip!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Paul Mastenbroek

25 februari 2018 | 9:37 am | Reageer op Paul Mastenbroek

Soms weet je simpelweg niet dat je een grens hebt gepasseerd. Mooi voorbeeld is juist de grens tussen Spanje en Portugal. Door het vervallen van de grensposten zijn ook de kenmerkende zaken (douanepost, slagboom e.d.) verdwenen. Daarnaast; als je op de snelweg rijdt dan staat er vaak opeens een landenbord en zal je toch echt tot de volgende afslag moeten doorrijden om weer terug te keren naar het land waar de auto is gehuurd. De huidige situatie (met een verenigd Europa) is niet meer van deze tijd en zou, in mijn ogen, aangepast moeten worden aan de situatie met een prive auto.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 februari 2018 | 10:49 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Paul,

Het is inderdaad waar dat je soms niet door hebt dat je een grens passeert. Maar op een zeker moment zal je wel zien dat de verkeersborden ineens Portugees zijn in plaats van Spaans! Op zo'n moment kun je toch het beste de eerste aflsag pakken om vervolgens terug te rijden naar het land waar je de huurauto hebt opgehaald. En het is natuurlijk ook niet zo dat je op zo'n moment 'bewust' een daguitstapje maakt naar een ander land. Maak je zo'n uitstapje wel bewust, dan is vooraf de grensoverschrijding aanvragen een kleine moeite! Maar wie weet... is het op een dag niet meer nodig.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.