Met je huurauto op pad? Pas op voor een boete!

Wij zijn dól op huurauto’s. Waarom? Omdat het je vakantie stukken leuker maakt. Je ziet immers veel meer van je bestemming. En het maakt niet alleen je vakantie leuker, maar ook je vakantieverhalen bij thuiskomst! Maar na de vakantie ineens een boete op de deurmat vinden? Dat is toch een behoorlijke domper. Voordat je op pad gaat met de huurauto is het wel handig om op de hoogte te zijn van de verkeersregels op je vakantiebestemming. Die zijn namelijk soms best apart…

Italië: zona traffico limitato

Ga je naar Italië? Onthoud deze woorden dan goed: zona traffico limitato. Letterlijk vertaald: ‘beperkt verkeersgebied’. Veel mensen gaan hiermee de mist in en nog erger is dat de kosten écht kunnen oplopen. Als je een bord ziet waar deze woorden op staan, mag je hier alleen tijdens bepaalde uren rijden. Denk je even een shortcut te hebben gevonden? Denk dan twee keer na en draai om. Je mag hier namelijk alleen tijdens bepaalde uren rijden, dit staat dan ook duidelijk aangegeven op het bord. Elke keer dat je langs dit bord rijdt, krijg je weer een boete. Ben je de weg kwijt, rijd je rondjes en kom je meerdere keren langs dit bord? Oeps, dan wordt dit keer op keer geregistreerd. Krijg je dan echt voor elke keer een boete? Ja. Dus rijd je zes rondjes omdat je navigatiesysteem een dolle bui heeft? Dan wordt het een heel duur ritje. Meer weten over deze regel? Lees het hier.

zona traffico limitato

Wist je dat je in Spanje niet in je strandoutfit achter het stuur mag zitten? Het kan je een flinke boete opleveren. Kleed je na je stranddag dus even om!

Spanje: parkeerverbod voor één kant

‘Hé, wat een geluk. Daar spot ik een goede parkeerplek!’. Weet je het zeker? In Spanje gewoon even ergens je auto parkeren is niet aan de orde. De auto’s mogen op sommige plekken in principe alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In straten met eenrichtingsverkeer geldt vaak een parkeersverbod voor één kant en kan het zijn dat je er juist alleen links mag parkeren. Het is zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld kan worden. Hoe weet je dan wanneer je aan de linker- of rechterkant mag parkeren? Dit is te lezen op de blauw met rode borden die langs de weg staan. Deze borden zijn genummerd met 1 tot en met 15 voor het eerste deel van de maand en 16 tot en met 31 voor het tweede deel van de maand. Vergis je op de 16e van de maand dus niet, dat zou zonde zijn! Een heel handige tip: kijk hoe andere auto’s geparkeerd staan.

Parkeren in Spanje

Frankrijk: blijf van die mobiel af

‘Logisch, toch?’, horen we je denken. Ja, vinden wij ook. Bellend achter het stuur zitten of tijdens het rijden even snel een berichtje checken is uit den boze. Maar in Frankrijk moet je écht van je telefoon afblijven. Maar dan dus ook écht. Dus ook als je voor het stoplicht of in de file staat. Je mag ‘m niet eens vasthouden achter het stuur en hij mag zich zelfs niet binnen het gezichtsveld van de bestuurder bevinden. Oftewel: leg je telefoon in het dashboardkastje of laat ‘m in je tas zitten. Bellen mag in de auto alleen handsfree via een carkit zónder hoofdtelefoon of oordopjes. En zelfs dan kun je nog een boete krijgen als de politie het idee heeft dat je evengoed nog wordt afgeleid. Oppassen dus.

Reservebril mee? Jazeker. Stel dat je lenzen pijn gaan doen of je je bril plots kwijt zijn stellen ze het in Portugal, Italië en Spanje zéér op prijs als je je reservebril bij je hebt. Volgens de lokale wetten kunnen er zo gevaarlijke situaties worden vermeden.

Canada: rijstroken voor bepaalde groepen

In Canada is het wel even opletten geblazen. De verkeerslichten staan er namelijk aan de overkant van de kruising. Even snel door rood rijden? Niet doen! De verkeerslichten aan de overkant springen namelijk meteen op groen, zodra jouw licht op rood springt. Maar als je naar rechts moet, dan mag het wel. Ja, ook als de verkeerslichten op rood staan. Best verwarrend! Daarnaast zijn in Canada bepaalde rijstroken gereserveerd voor specifieke groepen voertuigen (bijvoorbeeld bussen of fietsen). Je herkent deze rijstroken aan een witte ruit die op de borden en op de weg zelf staan.

Heb jij nog tips voor verkeersregels in het buitenland? We lezen ze graag!

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Hans van der Geest

20 januari 2019 | 3:34 pm | Reageer op Hans van der Geest

Beste Sanne,
In een eerdere Nieuwsbrief las ik dat jullie een boekje hebben met tips over het rijden / verkeer in Canada. In juni hebben we via onze reisagent (De Canadaspecialist)voor twee periodes een auto via Sunny Cars gehuurd. Graag zou ik in aanmerking komen voor dit (digitale?) boekje. Hopelijk kun je mij dat laten toekomen. Ik lees graag je reactie.
Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Hans van der Geest

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

21 januari 2019 | 2:29 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Hans,

Wat een fijn vooruitzicht! Canada lijkt mij een geweldige bestemming. Alvast heel veel plezier met de voorbereidingen :-). Hierbij stuur ik een linkje naar de Sunny Guide: https://issuu.com/sunnycarsnl/docs/sunny-guide-canada?e=29093453/59008339

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Caroline

2 juli 2018 | 9:54 pm | Reageer op Caroline

De blog over Canada is niet goed leesbaar op de Mac; teksten lopen in elkaar over, is hier nog iets aan te doen?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

3 juli 2018 | 9:50 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Caroline,

Dat is vreemd. Vanuit welke browser probeer je deze blog te lezen? Wij ondervinden zelf geen problemen met Google Chrome, Microsoft Edge of Safari. Wellicht wil het wel lukken nadat je je cookies en cache verwijderd hebt?

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jan

22 mei 2018 | 4:09 pm | Reageer op Jan

Krijg inderdaad zojuist een zo te zien bekeuring binnen. Waarvoor is me niet duidelijk, want het is dermate internationaal geörienteerd dat er alleen een A4-tje vol Spaanse kreten staat. Alleen een klein kadertje waar je kunt betalen in Engels, Duits en Frans. Echt klasse....
En waarvoor? Zo te zien lijkt het alsof er iets staat als "niet goed verlicht parkeren op een slecht verlicht stuk", iets dergelijks want dat is feitelijk een gok als niet-Spaans sprekende/lezende.
Lekker makkelijk scoren dan, want we parkeerden dagelijks op hetzelfde stuk weg (LP201) bij hotel Las Olas (daar is vrijwelnooit ruimte op hun eigen parkeerterrein). Kortom, parkeren waar alle hotelgasten staan, dus dat lijkt toch wel een bijzonder handig/doortrapt verdienmodel van de politie.
Wat kun je hieraan/hiertegen doen en hoe? Want zo te zien proberen ze mij zo maar liefst even €200 af te troggelen!! Als ik nou te hard rijd of anderszins iets fout doe, maar zoiets wat iedereen met een nep-pakje aan ook wel kan proberen, doet bijzonder onfris aan.
Ps. ik heb een scan gestuurd naar iemand die Spaans kent om te ontdekken waar dit eigenlijk voor is, dat is toch al te zot?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jan

22 mei 2018 | 4:11 pm | Reageer op Jan

Ps. dit was op la Palma, bij hotel las Olas in Santa Crus de la Palma.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

RICK

27 september 2018 | 7:01 pm | Reageer op RICK

Via AVIS afschrijving credicard ad €39,75 blijkt dat ze een verkeersovertreding hebben ontvangen. Hier rekent AVIS administratie kosten voor. Geen idee wat de overtreding is, AVIS weet het ook niet. Schande AVIS dat je bijna €40 rekent om de boete te betwisten, wat zeggen wil dat ze mijn adres gaan doorgeven. Joost mag t weten waarom en hoe hoog de boete is.
La Palma canarische eilanden

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

5 oktober 2018 | 9:44 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Rick,

Dat is vervelend! Helaas hebben wij verder ook geen inzicht in boetes, vanwege privacyredenen.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Anne from Belgium

25 april 2018 | 5:10 pm | Reageer op Anne from Belgium

Het beurtelings L of R parkeren geldt her en der ook in België. Een pest, vooral als je er door moet en sommige auto's zijn vergeten midden in de nacht hun auto te verzetten.
Bij ons mag je ook niet 'tegen de rijrichting in' parkeren.
En zoals iemand verderop vertelt: bij sirene van bijv ambulance: stoppen en vrij baan geven (hoewel steeds meer chauffeurs daar hun laars aan vegen)

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Marjolijn

25 april 2018 | 3:42 pm | Reageer op Marjolijn

In de USA moet je vaak je auto stoppen als er hulpdiensten langs komen. Rij je op een tweebaans weg en de hulpdiensten komen met sirene je tegemoet ook dan moet je de vluchtstrook op en wachten.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Ton

9 april 2018 | 12:56 pm | Reageer op Ton

In Amerika geldt ook deze regel (zoals Canada). dat je gewoon door rood mag rijden als je rechts af wilt gaan. Mits aangegeven met een apart bord dat het niet mag.
Een vriendelijke Amerikaan kwam mij dit persoonlijk vertellen nadat hij geduldig achter mij stond te wachten, om ook rechts af te gaan.

Grt
Ton

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

9 april 2018 | 2:33 pm | Reageer op Sanne van Reek

Haha, hij zal wel gedacht hebben... Fijn dat hij het even vriendelijk kwam vertellen, een goede les voor de volgende keer!

Met zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Nelly

8 april 2018 | 11:33 am | Reageer op Nelly

In Zuid-Afrika zagen we bij een VVV kantoor een parkeerplaats aan de rechterkant van de weg. We hebben de auto geparkeerd tegen de rijrichting in. Vijf minuten bij de VVV naar binnen en een bon tussen de ruitenwissers. Dus een goede les: niet met je neus de verkeerde kant op parkeren.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

9 april 2018 | 9:49 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Nelly,

O jee... dat is balen! En inderdaad, daar denk je hier in Nederland of België niet aan. Altijd handig om dus even snel wat verkeersregels door te lezen voor vertrek. Hopelijk was het geen torenhoge boete en heeft het jullie vakantiesfeer niet te lang verpest!

Met zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Marjolijn

25 april 2018 | 3:40 pm | Reageer op Marjolijn

Dit is inderdaad ook zo in veel staten in de USA. Alleen parkeren met de rijrichting mee. Anders even een rondje maken.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Pinguin

25 april 2018 | 4:42 pm | Reageer op Pinguin

Ook net over de grens in Duitsland mag alleen in rijrichting geparkeerd worden.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.