Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Only the lonely in IJsland

De weg naar Vik gaat door een vervreemdend landschap. Ooit was dit gebied overstroomd met lava, maar inmiddels is alle lava bekleed met mos. De weg er naar toe is net zo desolaat als Vik zelf. Het is de meest zuidelijke plaats van IJsland; er wonen slechts 300 mensen; het strand is gitzwart en volgens de statistieken valt er de meeste regen van het land. Waarom dan toch naar Vik?

lonely road ijsland roadtrip

Het is een belangrijke uitvalsbasis voor degenen die de Mýrdalsjökull-gletsjer willen bezoeken. Hier ligt ook IJslands gevaarlijkste vulkaan Katla te smeulen. De nabijgelegen berg Reynisfjall (340 m) is een geliefde plek voor vogelspotters. In de zomer komen er veel vogelsoorten voor, waaronder 1 miljoen (!) papegaaiduikers.

Drie keer doen op IJsland

1. De thermische baden van de Blue Lagoon

De eerste must op IJsland is een makkie. Die ligt namelijk op maar 13 km van de luchthaven van Reykjavik en is bijna het eerste wat je tegenkomt. De thermische baden van de Blue Lagoon liggen midden in een lavagebied. Het dankt zijn naam aan het ijsblauwe water hier. Het lijkt ijskoud, maar heeft een temperatuur van rond de 40 graden en zou een heilzame werking hebben. Denk nu niet meteen dat je in een natuurwonder terecht bent gekomen. De IJslanders hebben het gewoon zelf gemaakt, maar mooi is het wel.

2. Walvis spotten in IJsland

Ook zo’n fan van Free Willy? De beroemde walvis die in deze film te zien was werd geboren in de wateren van IJsland. En hij is niet de enige. Vanwege de grote hoeveelheid voedsel komen walvissen hier graag en vaak naar toe. Van mei tot en met september worden diverse excursies georganiseerd waarmee je deze machtige dieren in het echt kun zien. Walvissen spotten hoort bij IJsland.

3. De hoofdstad Reykjavik

De noordelijkste stad van de wereld is de hoofdstad van IJsland, Reykjavik. Die ga je natuurlijk bezoeken als je naar IJsland gaat. Lang hoef je er niet te blijven, want de omgeving heeft meer te bieden dan de stad. Wel kun je er goed eten. Er staat vooral vis op de kaart, maar ook kaas en lamsvlees zijn geliefd in de keuken. Net als walvis en haai, je moet er van houden… Denk niet dat het in de winter extreem koud is hier, min 3 is heel normaal. Regenen doet het wel veel, zo’n tien dagen per maand. Dan is de middernachtzon in juni en juli leuker om mee te maken.

 

Hans Moerkens

Reisjournalisten of -bloggers

Hans Moerkens is een actieve Columbus Reisreporter en deelt op Columbus Reisreporter tips en mooie foto´s welke gemaakt zijn tijdens zijn reizen. Voor Sunny Cars gaf hij deze tip voor een must-see-plekje in IJsland die je absoluut moet ontdekken.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou