Oud en nieuw around the world

Oud en nieuw wordt over heel de wereld gevierd. Maar het is lang niet zo dat we overal het nieuwe jaar op precies hetzelfde moment vieren. Door alle verschillende tijdzones kan het tijdstip waarop we elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen behoorlijk wat uurtjes schelen. Is dat verschil dan 2, 10 of 12 uur?

… Hou je vast: het kan 26 uur verschillen!

Hoe zit dat?

Op het moment dat ze op Samoa, Tonga en de Line-eilanden (tijdzone UTC+14) elkaar de hand schudden of elkaar op de wangen kussen, zijn ze op Bakereiland en Howlandeiland (tijdzone UTC-12) nog druk met de voorbereidingen van hun oudjaarsavond. Daar zit dus 26 uur tijdsverschil tussen oud en nieuw.

De plek op aarde waar als eerste het nieuwe jaar wordt gevierd, is op Christmas Island (op 31 december om 11:00 uur).

Hier in Nederland staan wij buiten nog van ons glaasje bubbels te nippen, het vuurwerk te bewonderen en de buren een gelukkig 2019 te wensen, als ze in het Verenigd Koninkrijk aftellen tot 0:00 uur. Of wat dacht je van de USA? Als daar het feest losbarst, liggen wij onze roes nog uit te slapen…

Hoe vieren ze het in andere landen?

Genoeg feitjes. Zullen ze in andere landen ook een oudejaarsconference kijken en snoepen van oliebollen en appelflappen? Waarschijnlijk niet…

Spanje

In Spanje stoppen ze om middernacht bij iedere klokslag een druif in hun mond. 12 seconden lang. Elke druif dient precies elke seconde ingenomen te worden. Dit zorgt voor succes in de komende 12 maanden.

Een grappig feitje: als op de televisie wordt afgeteld, zie je een Pac-Man poppetje elke seconde een druif happen.

Schotland

In Schotland vieren ze oud en nieuw soms wel drie dagen lang. Om middernacht zing je met je gezelschap in een kring het lied Auld Lang Syne en daarna is het tijd om op bezoek te gaan. Bij wie? Dat maakt niet uit. Familie, vrienden of vreemden… En het wordt nog gekker: de eerste persoon die na middernacht je huis binnenstapt, brengt geluk. Ook al is dat dus een vreemde. Het moet wel een donkerharige man zijn, en niet je blonde overbuurvrouw. Een donkerharige man brengt namelijk geluk.

De persoon die als eerste je huis binnenstapt wordt een First Footer genoemd.

Brazilië

In Rio de Janeiro wordt een groot feest gevierd op het strand. En iedereen is volledig gekleed in het wit. Althans… behalve het ondergoed. De kleur van je ondergoed staat voor wat je het aankomende jaar hoopt te krijgen. Rood staat voor romantiek, groen voor gezondheid, roze voor liefde, geel voor rijkdom… ga zo nog maar even door. En als je zeker wil zijn dat je wensen uitkomen, dien je zeven keer over golven heen te springen.

Denk in Brazilië goed na over wat je draagt, het bepaalt namelijk de koers van het nieuwe jaar!

Volgend jaar meer uit je oud en nieuw halen?

Zo zie je maar dat oud en nieuw overal op een compleet andere manier wordt gevierd! Wil jij oud en nieuw ook eens op een andere manier beleven? Dan hebben we 10 mooie winterzonbestemmingen voor je opgesomd. Ook Curaçao ontbreekt natuurlijk niet in dit lijstje. Vier je de kerstvakantie op Curaçao dan kun je ’s ochends meteen meedoen met de nieuwjaarsduik, waarna je fris en fruitig in je all-in huurauto stapt om de bestemming verder te verkennen. Klinkt als dé perfecte nieuwjaarsdag.

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.