fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Regels zijn regels

Nog voordat ik de woorden ‘ik heb een reservering voor een huurauto’ kon uitspreken, zei Simon, medewerker van Buchbinder Rent-a-Car vestiging Salzburg, al tegen mij: ‘U moet meneer van Oort zijn.’ Dat klopte. ‘U bent te laat.’

Ophalen buiten openingstijden

Ik keek op mijn telefoon. 21.06 uur. Wat me nog niet zo veel zei. Ik deed wat iedereen deed. Vliegtuig uit, koffer van de bagageband en naar de overkant voor een huurauto.

Simon: ‘U had de auto om 20.35 uur op moeten halen.’

Ik probeerde nog heel even uit te leggen dat 20.35 uur het tijdstip was dat de wielen van het vliegtuig voor het eerst de landingsbaan toucheerden, en dat ik met geen mogelijkheid het zojuist beschreven parcours sneller had kunnen afleggen dan ik deed, maar de blik van Simon zei genoeg. Een onvermurwbare combinatie van professionele hoffelijkheid en een te lange werkdag. ‘We horen om 21.00 uur te sluiten.’

De boete, vijfenveertig euro, kreeg ik er met een glimlach bij.

Bas-van-Oort-Salzburg

Gloednieuwe SUV

Maar Simon had ook goed nieuws. Ik kreeg een gratis upgrade. Niet omdat hij mij zo aardig vond, nee, er waren alleen nog maar luxere auto’s dan het model dat ik had gereserveerd. Dus nu mocht ik een week in een SUV rondrijden, een gloednieuwe. Nog geen vierduizend kilometer op de teller. En ik moest concluderen, al bij het wegrijden uit de parkeergarage, dat reed verdomd lekker.

Autorijden in het donker in een vreemd land gaat ten koste van je oriëntatie. Het navigatiesysteem volgend – het zal u niet verbazen dat ik daar, wie immers niet, in het begin nogal wat problemen mee ondervond – reed ik naar mijn eerste bestemming. Maar waar ik was, geen idee. Ik passeerde plaatsen als Hallein en Kuchl. Linkerbochten werden afgewisseld met rechter-. Omhoog ging de weg, dwars door het SalzburgerLand. Het weinige zicht dat ik had, bestond vooral uit witte berghellingen. Hoe mijn bestemming, Scheffau am Tennengebirge, er uit zag bleef een wilde gok. Het kon werkelijk alles zijn.

Besneeuwde Alpen

Zonder uitzicht ging ik slapen, de volgende morgen werd ik wakker in een magnifiek winterlandschap.  Precies zo’n landschap dat je uittekent als iemand je opdracht geeft je een voorstelling te maken van besneeuwde Alpen op een mooie winterochtend. Op de voorgrond heuvels die zacht glooien, afgewisseld met plukjes dennenbos, een weg die daar van links naar rechts diagonaal doorheen snijdt (de weg waarop ik gisteravond in het donker kwam aanrijden), een klein huisje met een nog kleiner schuurtje, en op de achtergrond hogere bergen, rotsiger en puntiger, maar door de zon in een dromerig ochtendlicht gezet. En alles was overgoten met een vers laagje sneeuw.

Scheffau am Tennengebirge bleek pas het begin. De hele week reed ik door het perfecte winterplaatje. Over besneeuwde almen en bevroren bergweggetjes. Door dorpsstraatjes en op de snelweg. Meestal in mooi weer. Leogang leek wel een sprookje, Schloss Fuschl wás er een. Heel even dacht ik terug aan Simon.

Ach, hij deed ook maar z’n werk.

Bas van Oort, reisjournalist en fotograaf, huurde voor de ANWB een auto in het Salzburgerland. Meer informatie over Bas: www.kwartstuiver.nl

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou