Een roadtrip in de Valle d’Itria. De vallei bekend van de trulli

Blogger Saskia Balmaekers en fotografe Carola Willemsen van Ciaotutti.nl maakten een relaxte roadtrip in Puglia. Om precies te zijn in de Valle d’Itria, de vallei die bekend staat om de trulli, stenen huisjes met een soort bijenkorfvormig dak. Op dit puntige dak prikt vaak een helderwitte bol of ster, wat de trulli bijzonder fotogeniek maakt.

Saskia: ‘De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan.
Prachtig, maar Alberobello is inmiddels zo beroemd dat er busladingen toeristen komen. Wie hier trulli wil bekijken en fotograferen, staat schouder aan schouder met anderen.

Trulli spotten

Gelukkig zijn er slechts heel even verderop, op het platteland rondom Locorotondo, nog veel meer trulli te spotten. Ze duiken op in een landschap dat wordt gekenmerkt door stenen muurtjes, olijfboomgaarden en wijngaarden. Door hun kenmerkende puntdak kún je ze niet missen als je door dit stukje van Puglia toert.

Trulli in Locorotondo, Puglia

En je kunt ze zéker niet missen als je de contrade, gehuchtjes, rondom Locororondo bezoekt. Locorotondo kent meer dan honderd van deze kleine woonkernen, zoals Contrada Marinelli, waar we even mogen binnenkijken bij dit tot een prachtig woonhuis omgebouwde groepje trulli. Eigenaresse Licia, oud-journaliste van de RAI (Italiaanse publieke omroep), is zichtbaar trots als we de schilderachtige binnenplaats, omringd door trulli, op de foto zetten.

Unieke bed & breakfast. Foto: Ciao Tutti

Ze verhuurt dit paradijsje overigens mét zwembad en een tuin tussen de olijfbomen, mocht je zo verliefd worden op de Valle d’Itria dat je er nooit meer weg wil… Meer over deze reis lezen? Ciao Tutti schreef een heel uitgebreide blog over deze prachtige roadtrip!

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.