Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Roadtrip door Spaans binnenland

Noordwest van Madrid ligt de regio Castilla y Leon. Het is een hoogvlakte met talloze kastelen, uitgestrekte wijnvelden en rivierdalen. Er heerst vooral rust en ruimte. Met prachtige stadjes en heerlijke wijn is het een prima bestemming voor een aangename roadtrip vanuit Madrid.

All-inclusive

Om de regio Castilla y Leon te ontdekken is een auto onmisbaar. De afstanden zijn groot en met de trein kom je alleen in de grotere plaats Valladolid. Ik huur mijn auto op het vliegveld van mijn startplaats Madrid via Sunny Cars. De all-inclusive huurformule is voor mij als reisjournalist ideaal: geen enkele zorg als ik weer eens een iets te smal straatje in rij, of als ik over een landweg hobbel. Castillo y Leon is gelukkig rustig genoeg om overal te kunnen stoppen voor foto’s. Bij afgelegen kerkjes, bij mooie vergezichten of gewoon om mezelf stoer te vereeuwigen!

huurauto spanje kerk roadtrip

Slenteren door stille stadjes

Castilla y Leon is geen toeristentrekker. En dat is fijn. Gedrongen vrouwtjes hangen de was op en schieten naar binnen als ze mij zien. Lage huisjes, stoere stadsmuren, smalle straatjes. Dit is echt nog een ontdekkingstocht. Alleen al het hotel vinden of het meeting point dat vooraf met een gids is afgesproken is zonder Google nauwelijks te doen. Zeker omdat ik geen Spaans spreek, en Spanjaarden geen Engels.

castilla y leon spanje tips

Slapen in kloosters en in oude hoeves

De vele middeleeuwse gebouwen geven sfeer aan Castilla y Leon. Behalve kastelen zijn dat oude kloosters, kapellen en prachtige oude hoeves. En laat ik daar nu overnachten! Twee nachten verblijf ik in een oud klooster, de laatste nacht in een Moorse riad woning (met een open binnenplaats) maar de eerste nacht slaap ik in een posada, een middeleeuwse hoeve. Zo’n middeleeuwse hoeve is geweldig! Ik slaap in posada Real Caserío de Lobones vlak buiten Segovia. De trotse beheerder Juan is een echte Spanjaard en beheert de hoeve alsof het zijn eigendom is. De hoeve bestond al in 1500 en was groot genoeg om het boerengezin én alle 30 medewerkers te huisvesten. Er is zelfs een kapel in de boerderij waar alle bewoners zondags de mis vierden.
De volgende dag slaap ik in een middeleeuws klooster. Balneario Castilla Termal Monasterio de Valbuena is een vijfsterrenhotel, in een volledig oorspronkelijk gebleven klooster. Ik slaap waar ooit monniken sliepen, ik eet waar ooit zwijgend brood en wijn werden genuttigd en ik ontspan me in de catacomben van het klooster – in een echte spa! Klooster-wellness. Wow.

kerkje huurauto binnenland spanje

Hiken in canyons en wijn proeven langs de Duero

In Parque Natural Hoces del Río Duratón bezoek ik de beroemdste canyon van de streek. Hier leven bijna 2000 vale gieren. Dus dat zijn die enorme schaduwen die ik onderweg over de weg zie schieten! Een vale gier heeft een spanwijdte tot wel 3 meter! Gieren overal! Verder noord ligt de Duero rivier die uitmondt in de Atlantische oceaan in Portugal. De Duero-regio brengt enorme hoeveelheden wijn voort. In Porto is dat de beroemde Port, en hier in Spanje rode Temperanillo. Jammer dat dit een roadtrip is en dat ik moet rijden… Maar mijn gids Paolo van de wijnkelders van Matarromera, denkt met me mee: “Hier, neem deze mee voor op je hotelkamer, vanavond.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Parcque Natural Hoces del Rio Duraton canyon Spanje

Te kort

Ik rij in vijf dagen zo’n 750 km. Toch zie ik nog maar de helft van de regio. Het Spaanse binnenland is groot en er is veel te zien. Ik moet nog maar eens terug!

Arjan Mulder

Reisjournalisten of -bloggers

Arjan Mulder is een reislustige journalist en heeft al vele bestemmingen in de wereld bezocht. Dit keer ging hij voor Reishonger naar Spanje om daar met een huurauto vanuit Madrid het prachtige binnenland te ontdekken. Klink hier voor het volledige verslag over zijn prachtige trip!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou