fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Rondreis Marokko: Klem in de medina

Vakantie betekent voor mijn vrouw en mij meestal met het vliegtuig naar een of ander oord, en vandaaruit rondreizen met de auto en wat avonturieren. Na talloze rondzwervingen door Europa, besloten we een aantal jaren geleden onze grens maar eens te verleggen en een rondreis met de auto in Marokko te ‘doen’.

Rondreis Marokko auto weg door de bergen

In het begin zagen we er wat tegenop. Hoe is het verkeer, hoe zijn de wegen, veilig genoeg? Niet onbelangrijk wanneer je van plan bent om een rondreis te doen in Marokko. Voor ons is Sunny Cars altijd hét adres voor het regelen van een auto. Goede contacten in Nederland, zorgvuldig, niet duur en betrouwbaar. Vooral geen gedoe ter plekke met aanvullende verzekeringen. Of Sunny Cars ook voor autohuur in Marokko kon zorgen? Natuurlijk, geen probleem. En zo doorkruisten wij in de auto intussen al vijf keer dit fascinerende land, van west naar oost, van noord naar zuid, tot aan de uitlopers van de Sahara toe, waar een weg nauwelijks meer is dan een gerafelde strook macadam waarop twee auto’s elkaar amper kunnen passeren.

Deal voor goede vrienden

Om die reden en vanwege de verkeerschaos in de steden willen we liefst een zo klein en behendig mogelijke auto. Voor onze laatste rondreis, zetten we daarom nadrukkelijk in op een Citroën C3 of iets soortgelijks. Budget is de verhuurder op Marrakech Airport en de baliemedewerker kennen we van vorige trips. En hij herkent ons, althans, die indruk maakt hij, maar dat kan ook een vorm zijn van goedgunstigheid richting klant. ‘Tout va bien?’ Alles gaat prima, bedankt. Non monsieur, het wordt geen C3. Omdat wij zulke goede klanten zijn, heeft hij voor ons, zijn bons amis, een geweldige aanbieding in petto: een chique, grote Peugeot 301 Diesel, en dat voor de prijs van een C3. Hoewel we eigenlijk niet zo’n grote bak willen, lijkt ons dit toch een aantrekkelijke deal die we niet kunnen weigeren.

Rondreis Marokko chique auto op Tichka pas

Klein Marrakech

Het op-en-top toeristische Marrakech hebben we wel een beetje gehad, liever verblijven we in het zuidelijker gelegen Taroudant. Dit wordt ook wel het kleine Marrakech genoemd – net zo levendig maar een stuk authentieker en er wordt minder opdringerig gehengeld naar giften van bezoekers. We hadden ons oog laten vallen op een overnachting in Riad Taroudant, in het hart van de stad

Medeweggebruiker Marokko

Middenin de gekte van Marokko.

Bij gebrek aan navigatie prentten we vooraf met hulp van Google Earth de route zo goed mogelijk in ons geheugen. In het begin gaat dat aardig, maar als we door de poort de medina binnenrijden met z’n wirwar aan straatjes – zonder namen – raken we het spoor bijster. We tonen een man de naam van ons hotel, maar hij begrijpt ons niet en wij zijn abracadabra evenmin. Op een pleintje met veel karren en nog meer kraampjes parkeren we de auto brutaalweg midden op straat. Alles leert. We laten het adres zien aan een jongen die maiskolven roostert. Hij kan niet lezen, kijkt ons vertwijfeld aan en verwijst naar zijn buurman. ‘Mais oui, monsieur’, we liggen op koers en moeten nog een stukje verder, over de drukke markt en dan daarginds linksaf. Een leuke krachtproef voor een chauffeur om zo’n grote auto als de onze door de benepen straatjes te sturen, slalommend langs de kraampjes en andere obstakels.
In een bocht worden we helemaal klem gezet. Naast ons wil een tegenligger met alle geweld passeren – wat nooit kan –, voor ons komt een calèche aangegaloppeerd, rechts heeft een fietsenmaker zijn nering half op straat gezet en nadert een handkar beladen met deuren, achter ons hopen auto’s zich op die rechtdoor willen en daartussendoor cirkelen ezelkarren, brommers en fietsen. Overal schieten mensen tevoorschijn om, druk gesticulerend, de regie te nemen. Het toch al nadrukkelijke straatkabaal wordt nog eens versterkt met ongeduldige claxons en bellen. Om dan het hoofd koel te houden?

Rondreis Marokko kleurrijke medina

Redder in nood

Vanzelfsprekend is er in zulke situaties ook altijd iemand die zich opwerpt als redder in nood. De calèchekoetsier – beducht voor verlies aan klandizie – springt van de bok, maant iedereen tot kalmte en begint de kluwen te ontwarren. Na wat behoedzame manoeuvres naar-voren, naar-achteren krijgen we ruimte en kunnen we onze weg, stapvoets, vervolgen. Het blijkt trouwens nog maar een honderd meter vooruit en een bocht naar links, en we staan voor de deur van Riad Taroudant. Opgelucht stappen we uit, met het zweet nog in de handen, maar zonder kleerscheuren en autoschade. Leuk, zo’n luxe grote bak, maar als ’t even kan voor dit werk toch liever een wat kleiner vehikel. Voor dezelfde prijs.

Rondreis Marokko, weg Zagora naar het zuiden

Sunny Cars klant Jan de Jager uit Heerenveen reisde af naar Marokko en deelt graag zijn autohuur verhaal.
Wil je ook een auto huren in Marokko? Bekijk hier ons aanbod >

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou