fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Rondrijden in Trulliland

Reisblogger Chantal Visser van Your Future Postcard reisde naar Puglia, een nog redelijk onontdekte regio in Zuid-Italië. Daar ontdekte ze een sprookjesachtig landschap met nog sprookjesachtigere huisjes.

Als we vanaf Bari richting Martina Franca rijden, waar we een huisje hebben gehuurd, komen we in een soort sprookjeslandschap terecht. Witte puntjes op kegelvormige daken steken boven glooiend groene heuvels uit. Rookpluimen in de verte. Je ruikt ze al van verre. Het zijn kleine brandjes in eeuwenoude olijfboomgaarden, bedoeld om de aarde te zuiveren en oude takken te verbranden. We zijn in Puglia!

Rondrijden in Trulliland
We hebben via Sunny Cars een stationwagen gehuurd. Ideaal voor ons vijven: mijn ouders, vriend, ik en onze dreumes van 1,5 jaar. De kleine zit parmantig in zijn autostoel, midden op de achterbank. Mijn ouders op de achterbank, wij voorin en de koffers en buggy passen met passen en meten achterin. We gaan op pad. Ik vind het altijd een mooi moment; je huurauto ophalen bij de luchthaven en jezelf installeren, wetende dat deze wagen een soort tweede huis voor een week (of twee) wordt.

Kabouterhuisjes

Rondrijden in Puglia is genieten. Genieten van de natuur, van prachtige luchten, groen met paarse vijgcactussen tegen stenen muurtjes aan en trulli. Een trullo (het enkelvoud van trulli) is een huisje met een kegelvormig dak. Vaak wit gemaakt met witte kalk. Het bijzondere is dat de trulli zonder cement zijn gebouwd. Zo konden ze makkelijk worden afgebroken als vroeger de belastinginners kwamen. Voor alleen een stapel stenen hoefde je namelijk niet te betalen. De trulli lijken een beetje op kabouterhuisjes. Ik waande me af en toe een beetje in de Efteling of in The Hobbit.

Puglia-Trullo

Kleine weggetjes

Zonder auto kom je niet ver in Puglia. En zelfs met auto zijn afstanden lang. Niet op de kaart, dan denk je: daar ben ik zo. Maar wegen zijn klein, smal en soms moeilijk te vinden, dus reden we altijd langer dan onze Tom Tom dacht dat we zouden doen. Maar tegelijkertijd was het genieten om over zulke landelijke weggetjes te rijden. Bijzonder is dat zowat alle wegen langs de kanten zijn afgezet met stenen muurtjes. Niet strak gemetseld, maar een soort stapeling van oude stenen. Heel tof.

Verdwaald

De weg vinden in Puglia is niet altijd gemakkelijk. Bijna elke straat heet Strada Provinciale. We hebben regelmatig moeten zoeken. En in stadjes zijn ze er een kei in om wegen dood te laten lopen of eenrichtingsverkeerstraatjes te maken. Onze Tom Tom snapte er niets van. Die hebben we na een tijd maar uitgeschakeld. Ging een stuk beter. Zorg dus voor een goede plattegrond, die is onmisbaar!

Rondrijden-Puglia-Cactus

Het andere Italië

Puglia is wat mij betreft echt een aanrader voor iedereen die een ander stukje Italië wil zien dan het geijkte Toscane. Je vindt hier niet alleen de sprookjesachtige trulli en lieve dorpjes, maar ook stranden en bruisende steden, zoals Lecce en Bari. En je kunt er heerlijk eten. Tip: probeer de burrata kaas: nog smeuïger en zachter dan mozzarella.

Puglia-Lecce-burrata-kaas

Meer lezen over Puglia en reisvideo’s zien? Kijk voor meer blogs van Chantal op www.yourfuturepostcard.nl

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou