fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Route Napoleon: van de Côte d’Azur naar Alpenstad Grenoble

Enkele weken voor de Slag van Waterloo verliet Napoleon zijn ballingsoord Elba om in eigen land de keizerstitel terug op te eisen. Het traject van die gewaagde onderneming is 200 jaar later uitgegroeid tot de Route Napoleon, een van de meest mythische autoroutes in Europa. Reisjournalist Kris Clerckx stapte in een huurauto van Sunny Cars en trok voor Knack op reportage in het spoor van Napoleon.

Route_Napoleon_Onderweg

Dag 1: Golfe-Juan – Cannes

Voor de verre verplaatsing richting Côte d’Azur heb ik voor de TGV gekozen. In nauwelijks enkele uren tijd en volledig stressvrij bereik ik Nice, waar ik mijn huurwagen oppik. Vanuit Nice is het nauwelijks 20 km naar Golfe-Juan, het officiële beginpunt van de 320 km lange Route Napoleon. Om de twee jaar vindt op het strand van Golfe-Juan een grootse reconstructie plaats van Napoleons legendarische aankomst. Maar ook op andere dagen is het gemoedelijk flaneren op de dijk van Golfe-Juan. Bovendien is Napoleons eerste overnachtingsstad niet veraf: Cannes, dat vandaag wereldbekend is als stad van filmsterren. En jawel, ze komen hier ook echt op vakantie!

Route Napoleon I Golfe

Route Napoleon I Golfe trommels

Dag 2: Cannes – Grasse

In het spoor van Napoleon verlaten we Cannes en we klimmen zachtjes naar Grasse. Incontournable in Grasse is het boeiende Musée Internationale de la Parfumerie, waar zelfs ook nog anekdotes over de altijd welriekende Napoleon worden verteld. Het vermaarde parfumhuis Galimard gaat nog een stapje verder en pakt dit jaar uit met een nieuw Napoleonparfum. Maar nog leuker is dat je bij Galimard ook je eigen parfum creëren! Ik creëer er “Mimi”, een parfum op basis van o.a. freesia, ambre oriental en gember.

Uiteindelijk blijf ik overnachten in het gemoedelijke Grasse, al trok Napoleon tijdens zijn tweede dag tot aan het bergdorpje Seranon.

Route Napoleon Onderweg Galimard

Dag 3: Grasse – Barrême

Naarmate we ons verder van de Côte d’Azur begeven, wordt het landschap alsmaar ruiger. Rotsen en haarspeldbochten bepalen onze snelheid maar de wegen blijven voldoende breed en nergens wordt het risico te groot. Een fraaie tussenstop is het plaatsje Castellane, de toeristische toegangspoort tot de spectaculaire canyon van de Verdon. Net als Napoleon destijds beperk ik me er tot de lunch en na de passage over de Col des Lesques zoek ik een overnachtingsplek in Barrême. Maar het enig hotelletje in dit bergdorp is net gesloten. Gelukkig zorgt burgemeester Chabaud, een fervente fan van Napoleon, voor een slaapzak en een bescheiden slaapzaal in een gîte. Merci Monsieur le maire!

Route Napoleon Onderweg Gite

Dag 4: Barrême – Malijai

Te paard was het voor Napoleon en zijn troepen niet evident om dagelijks een vijftigtal km af te leggen. Met de auto is het een wel heel bescheiden afstand maar het geeft me de tijd om de streek rustig en grondig te verkennen. Zo houd in Digne-les-Bains halt aan het schrijvershuis van de Frans-Belgische Alexandra David-Néel, die als eerste Westerse vrouw Tibet heeft bezocht. In Malijai laat ik me toeristisch opnieuw inspireren door Napoleon die er overnachtte in het plaatselijke kasteel.

Route Napoleon Prairie

Dag 5: Malijai – Gap

Even voorbij Malijai volgt een van de mooiste tussenstops op deze Route Napoleon: Sisteron.

Route Napoleon VI Sisteron

De citadel is al van ver te zien en tijdens de zomermaanden kun je die ook tot helemaal boven beklimmen. Een must. Vanuit Sisteron zie je bovendien de besneeuwde bergtoppen van het departement Hautes-Alpes, mijn volgende bestemming in het spoor van Napoleon. Verschillende restaurants bieden er sinds kort Napoleonmenu’s en in hoofdstad Gap kunnen zoetebekken terecht bij chocolatier Eyriey.

Dag 6: Gap – Corps

Bij het verlaten van Gap gaat het meteen weer heel steil naar omhoog. Ik passeer Camping Napoleon en nog meer adresjes die zich door Napoleons passage hebben laten inspireren. De passage van de Route Napoleon door de Alpen is hier op haar mooist. Een drukbezochte bezienswaardigheid is hier onder meer het bedevaartsoord Notre-Dame de la Salette. Overnachten doe ik in Corps, waar sinds kort een Vlaming directeur van de toeristische dienst is. Koen Dhiet heeft er voor Nederlandstalige brochures gezorgd. Vlaamse en Nederlandse passanten hebben nu geen excuus meer om dit gemoedelijke stadje met prachtige omgeving niet te verkennen.

Dag 7: Corps – Grenoble

Zelfs na een week verveelt de Route Napoleon geen moment. Op weg naar de slotbestemming Grenoble volgen nog tussenstops in Laffrey met de Prairie de la Rencontre en Vizille met het Musée de la Révolution française.

Route Napoleon X Vizille

De Route Napoleon heeft de verwachtingen ingelost en mijn trouwe compagnon de route, een Opel Corsa van Sunny Cars, heeft zich ook kunnen uitleven in het bochtenwerk en in de steile bergen.

Route Napoleon praktisch

www.route-napoleon.com
www.tourismepaca.fr
www.cotedazur-tourisme.com
www.tourisme-alpes-haute-provence.com
www.hautes-alpes.net
www.isere-tourisme.com

Kris Clerckx is freelance reisjournalist en auteur van verschillende reisboeken.
www.krisclerckx.be

 

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou