fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Toeren over Kreta? Droom weg bij deze route

Voordat we ooit van ‘Oh Oh Cherso’ – de populaire realityserie op RTL4 – hadden gehoord, was Kreta gewoon een heerlijk Grieks eiland waar je fijn met een auto kon rondtoeren. En dat is het  nog steeds. Dus, we rijden met een grote boog om Chersonissos heen en genieten van de mooie stranden, baaitjes, bergdorpjes en heerlijke Griekse maaltijden op deze fijne roadtripbestemming. Net zo goed heb je op Kreta mooie, rustige stranden, afgelegen baaitjes, bergdorpjes en mooie haventjes. Genoeg te beleven met een huurauto, daar op Kreta. De ideale bestemming voor een roadtrip!

Kaartje Kreta roadtrippen

Chania

Heb je geen tijd om het hele eiland te bezoeken en houd je niet van al te toeristische gebieden, dan kun je het beste eerst richting het westen toeren, naar Chania. Volgens velen de mooiste stad van Kreta. Het is er gezellig met de vele smalle steegjes, winkeltjes en restaurantjes. Dat de Venetianen, Ottomanen en Byzantijnen hier ook al kwamen merk je nog steeds. In de omgeving van Chania vind je ook veel mooie zandstranden, anders dan de kiezelstranden bij Heraklion.  De caretta-caretta schildpadden leggen hier hun eieren. Voor nog mooiere stranden ga je over de Lefka Ori (witte bergen) naar de zuidkust van Kreta. Tussen Elafonisi en Plakias vind je prachtige witte stranden. Ook kun je in deze streek goed wandelen. Het gebied is bergachtig en heeft veel mooie kloven, waarvan Samaria de bekendste is.

Caretta Caretta schildpad Kreta

Rethymnon

Van Plakias kun je weer terug naar de noordkust, waar Rethymnon een leuke stop is. Rethymnon is de derde stad van Kreta en heeft veel Turkse invloeden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Fortezza. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd door de Venetianen als bescherming tegen de Turken. Toen deze het fort alsnog innamen bouwden ze op de plek van de kathedraal hun eigen moskee en die staat er nog steeds. Van de Venetianen bleef de Theodorus-kapel bewaard. Het Fortezza bereik je via een flinke wandeling.

Fort doorkijkje Kreta

Spinalonga

Het stuk tussen Heraklion en Agios Nicolaos is het meest toeristische gedeelte van Kreta. Wil je dit stuk niet helemaal overslaan, dan is Elounda de moeite waard. De plaats is beroemd geworden dankzij de tv-serie ‘Who pays the ferryman’. Ondanks de bekendheid is het nog steeds een gezellig en levendig plaatsje met veel visrestaurants en tavernes. Ook kun je vanuit hier met de boot naar Spinalonga. Een eiland dat eerst als vesting diende tegen de Turkse invasie en later werd ingericht als lepra-eiland. Een bezoek is zeker indrukwekkend.

Terras Kreta

Palmenstrand van Vai

Het voordeel van een huurauto is dat je overal makkelijk kunt komen. En dus ook op het palmenstrand van Vai, helemaal in het meest oostelijke puntje van Kreta. Vai heeft een prachtig strand en is omringd door een uniek palmenbos. Dat het bos al heel oud is blijkt uit overblijfselen uit de Minoïsche tijd (zie kader) waarin de dadelpalmen al voorkwamen. Nu is het een beschermd natuurgebied. Je kunt hier zonnen, maar ook snorkelen en duiken. Voor de auto is er een betaald parkeerterrein.

Palmenstrand Vai

Lassithi Hoogvlakte

Vanuit Vai kun je het eiland oversteken over het kortste stukje van het eiland. Slechts 12 km verder ben je weer aan de zuidkust bij Ierapetra. Vanuit het oosten kun je nu via de Lassithi hoogvlakte weer terugrijden naar Heraklion. Het zijn de uitgestrekte vlaktes, de mooie vergezichten, traditionele dorpjes en vele wind- molens die het aantrekkelijk maken. De legende zegt dat hier in het dorp Psichro in een grot Zeus is geboren. Via een paar wandelpaden – let op je moet goed ter been zijn – is de grot te bereiken waar je de stalactieten en stalagmieten kunt bewonderen.

Molens Kreta

Vakantiekriebels gekregen? Dat snap ik heel goed. Die strakblauwe lucht, de azuurblauwe zee, het fluweelzachte zand én dat pittoreske terrasje schreeuwen natuurlijk een en al ontspanning. Maar hé, vakantievoorpret bijna is net zo leuk als de vakantie zelf. Dus waarom begin je niet alvast met plannen maken?

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

René Blom

5 november 2017 | 4:13 pm | Reageer op René Blom

Leuk artikel maar wat een verschrikkelijke slechte foto's

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou