fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Tol betalen met je huurauto: Hoe moeilijk kan het zijn?

‘Zijn ze nu helemaal gek geworden?’

De klant aan de andere kant van de lijn is niet blij.

‘Ik heb ter plaatse al tol betaald en nu wordt het nog een keer van mijn creditcard afgeschreven!`

Ik snap zijn verontwaardiging heel goed en wil meteen achterhalen waar het misgaat. We duiken er samen even in en na het lezen van de huurvoorwaarden zijn we eruit: Ter plaatse is er betaald voor het gebruik van het tolkastje, de daadwerkelijk tolkosten zouden nabelast worden en dat is nu dus gebeurd.

tol

Vanwaar de verwarring?

Je zou misschien denken dat tol betalen niet zo ingewikkeld is. Maar ieder land hanteert een eigen tolsysteem en dat kan nog wel eens verwarrend zijn. In de VS kunnen de regels zelfs per staat verschillen.

In de regio Chicago Metropolitan kun je bijvoorbeeld een ‘Toll pass waiver’ afsluiten waarbij je een vast bedrag per dag betaalt en daarmee de tolkosten afkoopt. Je krijgt dan dus geen naheffing op je creditcard. In andere staten kun je vaak een tolkastje huren. Dan betaal je een lager bedrag aan administratiekosten per dag, maar worden de tolkosten nageheven zodra de verhuurder de rekening van de tolmaatschappij heeft ontvangen. Zo’n kastje kies je dan dus puur voor het gemak, zodat je niet elke keer hoeft te stoppen om te betalen.

In Portugal is het weer een ander verhaal

Voor sommige Portugese tolwegen kan namelijk alleen elektronisch betaald worden. De tolkosten worden dan automatisch van je creditcard afgeschreven. Je moet je daarvoor wel eerst aanmelden bij de grens. Heb je dit niet gedaan, dan kun je de kosten na 2 dagen gedurende 5 werkdagen bij het postkantoor alsnog voldoen. Erg onhandig! Want wat nu als je tijdens de laatste twee dagen van je vakantie nog op de tolweg rijdt? Dan lukt het je dus nooit om die tol nog op het postkantoor te betalen, en heb je zomaar een boete aan je broek hangen. Wil je dit voorkomen? Dan kun je ervoor kiezen om een Toll Card aan te schaffen. Dit is een prepaid kaart die je online kunt bestellen, maar je vindt ze ook bij tankstations en servicepunten langs de snelweg krijgen. Wil je al dat gedoe vermijden, kies dan voor een tolkastje. Je betaalt dan wel wat extra voor gebruik van het tolkastje, maar je weet zeker dat je niet in de problemen komt en hoeft zelf verder helemaal niets meer te doen.

Waar vind je de info?

Het is dus belangrijk je goed te informeren over de tolregels van je vakantiebestemming. Als de verhuurder een tolkastje aanbiedt, staat dit vermeld in de huurvoorwaarden. Deze kun je openen, nadat je de auto van jouw keuze hebt geselecteerd. We sturen ze trouwens ook mee bij je voucher. Daarnaast verstrekt de verhuurder bij het ophalen van de auto informatie over de tolwegen. Ook de ANWB verstrekt duidelijke informatie over de tolregels per land. En mocht je tóch nog twijfelen dan kun je natuurlijk altijd even bellen met onze reserveringsafdeling. Daar weten ze er namelijk alles van!

Susanne Pols-van Gelder

Head of reservations

Als Manager Reserveringsafdeling Nederland & België weet Susanne als geen ander hoe we onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn. Ze traint en coacht collega’s, zodat ook zij alles weten over autoverhuur en de service die wij verlenen. In haar vrije tijd is ze gek op reizen – hoe kan het ook anders!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Gerrit

12 juli 2019 | 8:04 pm | Reageer op Gerrit

Ik heb van 21 t/m 24 Juni 2019 via Sunny Cars, bij Guerin op de luchthaven van Portugal een auto gehuurd. Betaalde daar 5.50 euro voor het tolkastje en 2x borg 150 euro voor auto en 50 euro voor tolkastje. Beide borgen zijn vandaag 11 juli 2019 weer terug gestort. Komt er nu nog een afrekening van de borg en hoe gaat dat dan?
Groet Gerrit Verdoes

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

15 juli 2019 | 10:44 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Gerrit,

Hopelijk hebben jullie een fijne vakantie gehad in Portugal en hebben jullie de mooiste plekjes verkend met de huurauto. Fijn om te lezen dat de waarborg van de huurauto en van het tolkastje weer zijn teruggestort. Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met een afrekeing van de waarborg. Als je via Sunny Cars een auto huurt, huur je all-in. Ter plaatse is het niet meer nodig om nog te tekenen voor extra verzekeringen. Daar zou je dus geen afrekening meer van hoeven krijgen. Bedoel je wanneer de tolkosten verrekend zullen worden? De tolkosten zullen van je creditcard worden afgeschreven. Dit gebeurt meestal enkele dagen na de reis.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Marjolein de Cocq

9 mei 2019 | 4:22 pm | Reageer op Marjolein de Cocq

Ik zou graag willen weten of jullie, als ik een auto huur (vluchthaven Genua) voor 15 dagen, jullie er ook een tolkastje bij kunnen leveren, tegen welke kosten en hoe dat in zijn werk gaat.
Daarnaast of een creditcard absoluut noodzakelijk is voor huur van auto.
Mvg, Marjolein de Cocq

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

20 mei 2019 | 4:48 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Marjolein,

In de huurvoorwaarden van de huurauto die jij op het oog hebt, vind je meer informatie terug over het tolkastje en de kosten hiervan. Dit tolkastje is ter plaatse te regelen. Voor het gebruiken van een tolkastje heb je een creditcard nodig. De kosten voor de tol worden na de huurperiode namelijk van je creditcard afgschreven.

Het klopt inderdaad dat in vrijwel alle gevallen een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig is om een auto te huren. Deze heb je namelijk nodig om de waarborg te voldoen. Heb je geen creditcard? Dan kan ons Geen waarborgpakket een optie voor je zijn. Met dit servicepakket staan wij garant voor je, hoef je geen waarborg te voldoen en heb je dus geen creditcard nodig om te huurauto mee te krijgen. Wel is het zo dat je dan dus geen tolkastje kunt huren en de tol dient te betalen bij bijvoorbeeld de postkantoren.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jan Hensens

29 september 2018 | 8:18 am | Reageer op Jan Hensens

Van 31/8/2018 t/m 7/9/2018 heb ik in Portugal een auto gehuurd via sunnycars bij Airauto Faro. Op mijn credit card staat sindsdien een bedrag van €500,- Euro gereserveerd. Met de bedoeling om hier eventuele borg en Tol mee afterekenen. Het afrekenen van de Tol zou 15 dagen duren staat in de voorwaarden sunnycars maar dat is inmiddels nu 20 werkdagen.
Door dat deze €500,- gereserveerd is kan ik er niet over beschikken.
Heeft sunnycars hier ervaring mee of moet ik contact zoeken met Airauto in Faro?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

1 oktober 2018 | 12:53 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Jan,

Bedankt voor je berichtje. De €500,- die staat gereserveerd, is waarschijnlijk de waarborg die in gereserveerd/geïncasseerd aan het begin van de autohuur. Is het bedrag geincasseerd, dan zou je het in binnen 10 werkdagen weer terug moeten hebben. Helaas kan het bij een reservering wat langer duren (namelijk 30 dagen). Ik wil je graag vragen om nog heel even geduld te hebben. Is de waarborg na 30 dagen nog steeds niet zichtbaar op je creditcardoverzicht? Neem dan even contact op met onze afdeling customer care. Mijn collega's kijken het dan graag voor je na! Je kunt contact opnemen via de volgende link: http://bit.ly/Customercare_

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jan Hensens

28 januari 2019 | 2:42 pm | Reageer op Jan Hensens

Even een reactie op bovenstaande berricht, de reservering van 500 Euro is er inmiddels af.
Maar vandaag 28/01/2019 staat er inmiddels weer een bedrag van 25 euro gereserveerd door Airauto in Faro. Van eventuele gebruik van tolwegen heb ik na onze vakantie tot opheden niets vernomen.
Dus kan het voor het gebruik van tolwegen zijn maar ik vindt zo'n rond bedrag en je mag toch zeker ook een afrekening verwachten.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

28 januari 2019 | 3:06 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Jan,

Dit is inderdaad waarschijnlijk voor het gebruik van de tolwegen. Mocht je toch het idee hebben dat er iets niet klopt of als je toch graag een specificatie wenst, dan kun je een e-mail sturen naar crm@sunnycars.nl.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou