Verkeersovertredingen die je duur komen te staan. Let dus op!

Een boete tijdens je vakantie. Daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. Maar ja… Andere landen, andere verkeersregels, andere boetes… Veel toeristen informeren zich op voorhand amper over de verkeersregels van hun vakantiebestemming, maar misschien is het in het vervolg tóch wel slim om te doen! Niet in je zwembroek achter het stuur zitten, voorrang geven aan dieren en zo zijn er nog meer gekke regels. Doe je dit tóch? Dan kunnen de bekeuringen prijziger zijn dan je zou denken.

Australië: boete verdubbeld op een feestdag

Een vastgeklikte veiligheidsgordel is een van de belangrijkste regels voor verkeersveiligheid. Wereldwijd kan een ritje zonder gordel je dan ook duur komen te staan. Zeker in Australië lopen de boetes hoog op. Afhankelijk van de staat betaal je tussen de 250 en 300 euro. Niet alleen als autobestuurder gelden die bedragen, ook als passagier let je maar beter goed op. Heb je net op een feestdag je gordel niet om? Dan heb je echt dikke vette pech. Op feestdagen wordt het bedrag van de boete namelijk verdubbeld.

Groot-Brittannië: voetgangers niet nat maken

Groot-Brittannië wordt regelmatig geassocieerd met regenachtig weer. Ben je tijdens een plensbui blij dat je aan het toeren bent in je huurauto, pas dan wel op dat je niet te enthousiast door plassen water scheurt. Als je mensen op de stoep nat maakt, kan dit je wel 5000 pond kosten.

Duitsland: naakt uitstappen kan geld kosten

Wereldwijd staat Duitsland bekend als een land met strikte regels en wetten. In sommige gevallen is er echter een hoge tolerantie. Wanneer naturisten bijvoorbeeld naakt in een auto rijden, is er geen probleem zolang niemand er hinder van ondervindt. Als de naakte automobilist echter uitstapt en mensen er last van hebben, wordt een boete van 5 tot 1000 euro in rekening gebracht.

Spanje: doolhof van parkeerregels

‘Hé, wat een geluk. Daar spot ik een goede parkeerplek!’ Weet je het zeker? Zomaar ergens je auto parkeren is in Spanje niet aan de orde. De lokale regels zijn niet heel eenvoudig, maar zorg dat je ze kent! Zo mogen auto’s op sommige plekken alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In straten met eenrichtingsverkeer geldt vaak een parkeerverbod voor één kant en kan het zijn dat je er juist alleen aan de linkerkant van de weg mag parkeren. Het is soms zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld wordt. Hoe weet je dan wanneer je aan de linker- of rechterkant mag parkeren? Dit is te lezen op de blauw met rode borden die langs de weg staan. Deze borden zijn genummerd met 1 tot en met 15 voor het eerste deel van de maand en 16 tot en met 31 voor het tweede deel van de maand. Kijk overigens ook uit dat je niet in je strandoutfit achter het stuur zit, ook dat kan je een flinke boete opleveren.

Italië: niet rijden op bepaalde tijden

Ga je naar Italië? Onthoud deze woorden dan goed: zona traffico limitato. Letterlijk vertaald: ‘beperkt verkeersgebied’. Veel mensen gaan hiermee de mist in en nog erger is dat de kosten écht kunnen oplopen. Zo’n bord zie je meestal in een historisch stadscentrum. Je mag hier niet of soms alleen tijdens bepaalde uren rijden, dit staat dan ook duidelijk aangegeven. Denk je even een shortcut te hebben gevonden? Denk dan twee keer na en draai om. Elke keer dat je langs dit bord rijdt, krijg je weer een boete. Ben je de weg kwijt, rijd je rondjes en kom je meerdere keren langs dit bord? Oeps, dan wordt dit keer op keer geregistreerd. Krijg je dan echt voor elke keer een boete? Ja. Dus rijd je zes rondjes omdat je navigatiesysteem een dolle bui heeft? Dan wordt het een heel duur ritje.

Boete in buitenland is duur

Rijd je in het buitenland met een huurauto en word je bekeurd, dan zijn de kosten hoger dan je waarschijnlijk verwacht. Bovenop de boete komen namelijk ook nog de administratiekosten van de lokale autoverhuurder. Hoe je een boete precies betaalt? Dat leggen we je in deze blog graag uit.

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Henk

17 oktober 2019 | 10:58 am | Reageer op Henk

Ik zag recentelijk in Torrevija, Spanje parkeervakken met blauwe strepen ipv witte zonder verdere uitleg.
Enig idee wat hiervan de parkeerregels zijn?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

17 oktober 2019 | 4:44 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Henk,

Nee, dat durf ik niet te zeggen. Sorry!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Henk vd Brugh

17 oktober 2019 | 10:47 am | Reageer op Henk vd Brugh

Ik zag rentelijk parkeervakken met blauwe strepen ipv wit maar kon geen bord vinden met de uitleg hiervan.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Freddy

29 september 2019 | 10:46 am | Reageer op Freddy

Ik kreeg in december 2018 bericht van de autoverhuurder in Murcia dat ze 43 euro van mijn visa afhaalden voor dossier kosten om mijn gegevens naar de politie in Spanje te sturen wegens een snelheidsovertreding op 02 november 2018. Na herhaaldelijk navraag door mij en Sunnycars bij de verhuurder antwoorde die steeds dat het normaal is dat het zolang duurt. Tot heden heb ik nog niets ontvangen. Meermaals per jaar vlieg ik op Murcia en vraag ik mij af of er verjaring is op verkeersovertredingen.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Alex

21 september 2019 | 10:05 am | Reageer op Alex

Vorig jaar 2 parkeerboetes gekregen in Los Angeles; 1 voor parkeren tegen de rijrichting in en dat terwijl die straat 2-richtingsverkeer was en 1 voor parkeren aan de kant van de straat die de betreffende ochtend geveegd werd (stond wel aangegeven op de borden bleek achteraf)

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

23 september 2019 | 1:10 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Alex,

Dat is flink balen! Niemand zit natuurlijk te wachten op een boete tijdens de vakantie... Hopelijk heb je verder wel een fantastische tijd gehad in Los Angeles!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Benny

16 september 2019 | 9:45 pm | Reageer op Benny

In Duitsland mag je alleen in jou rijrichting aan de rechterkant v d weg parkeren , dus niet a d overkant tegen het verkeer in.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Kees

15 september 2019 | 1:40 pm | Reageer op Kees

Links rijden plak een L op het stuur .

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

16 september 2019 | 11:28 am | Reageer op Sanne van Reek

Slim! :-)

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Ricardo Dijo

15 september 2019 | 11:11 am | Reageer op Ricardo Dijo

Dat van Italie klopt inderdaad, maar dat mede door de zogenaamde politie die mij die route aanwees om te rijden maar een bepaalde plek, wetende dat dit zou gebeuren. 7 keer geflitst op dezelfde plek omdat je bij elke uitgangsweg een bord verboden in te rijden ziet staan maar er toch autos rijden. Bovendien heeft Hertz Italia meer dan een jaar gewacht om de boete naar mij door te sturen, waardoor de boete werd verdubbeld naar eur 700. Hertz aansprakelijk gesteld voor een deel, maar dat is een gebed zonder einde, nooit meet Hertz en nooit meer Italie, dan maar Portugal.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

16 september 2019 | 11:27 am | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Ricardo,

Jeetje, dat is wel een erg vervelende situatie zeg. Ook niet netjes van de politie om je precies een kant op te sturen waar het verboden was om in te rijden. We kunnen ons goed voorstellen dat je liever geen auto meer huurt in Italië. Portugal is ook een erg mooie bestemming :-).

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.