Alles over boetes met je huurauto

Mooie kilometers maken op vakantie, wie is er niet gek op. Van het ene bergdorpje naar het andere kustplaatsje, met de huurauto op zoek naar de mooiste plekjes van je vakantiebestemming! Maar op je vakantiebestemming krijg je wel te maken met onbekende verkeersregels. Een kans op een bekeuring met je huurauto is dus aanwezig. Wij hebben alle informatie over verkeersboetes met je huurauto op een rijtje gezet!

Wat gebeurt er als je een boete krijgt met de huurauto?

Zodra bekend is dat er een boete is gereden, wordt deze door de lokale autoriteiten naar de eigenaar van de auto verzonden. Omdat de lokale wagenparkaanbieder de eigenaar is van de huurauto, wordt hij geïnformeerd over de boete. Hij gaat dan op zoek naar de huurder die verantwoordelijk is voor de bekeuring en vervolgens wordt de huurder belast met administratiekosten.

Administratiekosten bij een boete in het buitenland

De lokale wagenparkaanbieder krijgt van de autoriteiten lange lijsten waarop alle gereden boetes staan. Er wordt best wat tijd in gestoken om te achterhalen welke boete voor welke huurder is bestemd. Voor dit werk brengen zij per boete administratiekosten in rekening. Dus heb jij het tijdens je vakantie wel erg bont gemaakt met de huurauto en heb je 3 boetes gereden? Dan worden de administratiekosten ook 3 keer in rekening gebracht. De hoogte van de administratiekosten verschillen per lokale wagenparkaanbieder. Je vindt deze informatie terug in de huurvoorwaarden!

Wat moet je doen als je een boete krijgt met de huurauto?

Heb je een boete gereden, dan zou je van de lokale wagenparkaanbieder een brief of e-mail thuisgestuurd moeten krijgen met daarbij een kopie van de boete en het bericht dat je door hen zal worden belast met administratiekosten . Vaak worden deze meestal direct afgeschreven van de creditcard waarmee je de waarborg hebt voldaan.

De boete staat dan nog niet op jouw naam, maar op die van de eigenaar van de huurauto: de lokale wagenparkaanbieder. Later ontvang jij de boete waarin staat aangegeven wanneer de boete is ontstaan, met welk kenteken en de reden ervan. In de tussentijd hoef jij zelf nog niets te doen.

Hoelang duurt het voordat je een boete uit het buitenland ontvangt?

De boete kan soms even op zich laten wachten. Het is namelijk voor de lokale wagenparkaanbieder best een klus om de gegevens correct door te geven aan de autoriteiten. Wettelijk gezien mag een boete 1 jaar nadat deze op jouw naam is gezet nog bij je op de deurmat vallen.

Hoe betaal je een verkeersboete uit het buitenland

De administratiekosten worden door de verhuurder belast op je creditcard. Huur je een auto zonder creditcard, dan ontvang je een factuur. De boete zelf zal pas later worden verstuurd door de lokale autoriteiten. Je betaalt dus eerst de administratiekosten en later pas de boete zelf! Het is even afwachten totdat je de boete ontvangt. In de begeleidende brief krijg je informatie over hoe je de boete kunt betalen.

Verkeersboete in Italië

In Italiaanse steden vind je borden met ‘zona traffico limitato‘. Dit zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen níet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als toerist niet. Rijd je wel in zo’n zone? Dan wordt het kenteken van je huurauto geregistreerd en kun je rekenen op een fikse boete van de Italiaanse overheid. We vertellen je meer over hoe je een boete in Italië voorkomt.

Misschien ook interessant voor jou

Hoe voorkom ik een boete met een huurauto in Italië?

Rondrijden in een land waar je niet bekend bent is altijd even wennen. Italië is er zo één. Met deze tips voorkom je dat je onverwachts een boete oploopt in het Italië

Lees meer

5 dure en bizarre verkeersovertredingen op vakantie

Regelmatig worden vakantiegangers in het buitenland verrast met boetes voor verkeersovertredingen. Wij zetten 5 dure en bizarre boetes op een rijtje, want een gewaarschuwd chauffeur telt voor twee!

 

Lees meer