fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Wim de Mont (Grande Magazine)

Heerlijk toch, reisverhalen. Je hebt te maken met een andere omgeving, taalbarrières en andere culturen. Wellicht kunnen deze verhalen een inspiratiebron zijn voor je eigen reis! Of komt iets je bekend voor? Ver weg of dichtbij, elke ervaring is weer anders. We volgen journalisten, collega’s en partners die een huurauto in het buitenland nodig hebben om een reportage te kunnen maken en laten hun ervaring met jou delen. Wim De Mont, reporter voor www.grande.be, ontdekt het prachtige Slovenië.

Vier dikke banden…Wim de Mont

Ljubljana, de mooie hoofdstad van het weinig bekende Slovenië. Ik vloog naar hier. En ik wil behalve over Ljubljana ook over de Karst en het Sloveense kunstgebied schrijven. En dus komt een huurauto in het vizier. De Karst bevindt zich tussen Ljubljana, het blijft wennen, tweemaal die combinatie van de letter l met de letter j en het Italiaanse Triëst. De streek is bezaaid met grotten, door de erosie van kalksteen. Een grot hier, een kasteel daar, een kuststadje ginder en alles wat er onderweg te bekijken valt. Zoals Lipica, de wieg van alle Lippizanerpaarden. Eigen vervoer is dan wel handig. Maar wat heet eigen vervoer?

Een huurauto is altijd even wennen. Vooral als je een onverwacht model krijgt voorgeschoteld. Dat zit zo. Op zondagochtend om 9 uur ’s ochtends sta ik aan de deur van het verhuurbedrijf. Er staat een tas en de computer licht op. Er is niemand. Toch zou het kantoor al sinds 8 uur bemand moeten zijn; ik wacht. Er komen nog klanten. Twee, drie, vier. We gaan hier toch niet voor niets staan? Tot ‘opluchting alom’ een breedgeschouderde Sloveen met een sleutelbos ons tegemoet komt. Hoe gaat dat: bezig met een klant op het parkeerterrein, een collega met een ingeleverde auto nog snel naar de carwash, nog een andere collega alweer iemand anders aan het helpen. En dan gaat het snel. De voucher is helemaal in orde. Alleen: mijn auto is er niet.

De verplichte upgrade is mooi meegenomen. In plaats van de bestelde Opel Corsa niets op tegen, voor een reis in je eentje is die prima, krijg ik een terreinwagen voorgeschoteld: een Dacia Duster 4WD. Ik reed nog nooit met een op vier wielen aangedreven auto en ik kijk eerst even achterdochtig. Tot de medewerker van het verhuurbedrijf me geruststelt: er zijn geen speciale vaardigheden vereist en je kunt met tweewielaandrijving rijden, met vierwielaandrijving of simpelweg op automatisch. Draaien aan de knop en geregeld! Een fluitje van een Sloveense cent, dat is eigenlijk een eurocent, in 2007 schakelde Slovenië over op de euro. Ik zweef over vier dikke banden over de Sloveense heuvels. Lekker, en de airco doet perfect dienst. En de auto over de grens achterlaten op de luchthavern van Triëst, is ook al geen probleem. Karst, here I come!

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou