Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Winterbanden? Dan zet je er toch gewoon lekker de sokken in!

Tien minuten geleden betraden we nog vrolijk door elkaar kakelend de bus. Nu houdt iedereen zijn adem in. Het is aardedonker, op de weg zou een Elfstedentocht gereden kunnen worden en de sneeuwvlokken haasten zich in grote hoeveelheden naar beneden.

We zijn net aangekomen in Finland en hebben ons leven in handen van de norse kerel achter het stuur gelegd. Hij stond ons op het vliegveld op te wachten en zal ons naar onze laatste de plaats van bestemming rijden. De man trekt zich van het winterweer niets aan. Hij raast met een rotvaart over de weg en is ons duidelijk het liefst zo snel mogelijk kwijt. Goedschiks of kwaadschiks.

Ik zie mijn leven aan me voorbij flitsen

‘Hij weet vast wel wat hij doet…’ fluister ik. De mate waarin ik me zenuwachtig maak, is vaak af te lezen aan het aantal woorden dat per minuut mijn mond verlaat. En dus kan ik me niet meer inhouden en sis ik er lustig op los.
‘Ik bedoel… Hij woont hier. Die heeft natuurlijk super-de-luxe winterbanden. Er ligt hier de helft van het jaar een dik pak sneeuw, dus we kunnen er gewoon op vertrouwen dat hij heus wel…’

Ik slaak een kreet, knijp mijn ogen dicht en klamp me vast aan mijn geliefde terwijl ik schreeuw dat ik van haar houd. De norse Fin is plots vol op de rem gaan staan en terwijl de bus slippend een punt zoekt om tot stilstand te komen, ben ik ervan overtuigd dat mijn laatste uur geslagen heeft. Als we stilstaan en ik vrij zeker weet dat ik nog leef, open ik mijn ogen. De man is uit de bus geklommen en staat driftig aan de ruitenwissers te sjorren. Die zijn aan de voorruit vastgevroren, waardoor er in een mum van tijd een dik pak sneeuw op is komen te liggen. De Fin baalt zichtbaar van de noodzakelijke stop, maar het is toch een geruststellend idee dat hij inziet dat doorrijden geen optie is, maak ik mezelf wijs.

Nog eens tien bloedstollende minuten en twee bijna aangereden rendieren later, komen we – levend! – aan op de plaats van bestemming. Met mijn voeten weer op vaste grond haal ik even diep adem. Daarbij glijd ik uit en kom bijna ten val. Nog niet alle gevaar is geweken, maar de opluchting overheerst: De rit zit erop.

Volgende keer lekker een huurauto

Dit doen we nooit meer. De volgende keer kiezen we lekker voor een huurauto waarmee we op ons eigen tempo en met een gerust hart de omgeving kunnen verkennen. Als we dat via Sunny Cars doen, weten we dat we standaard het WT-pakket krijgen omdat winterbanden verplicht zijn in Finland. Daarmee zijn deze dus al inbegrepen bij de huursom. Natuurlijk geeft dat wel een lekker veilig gevoel, maar een reden om er zo de sokken in te zetten als onze chauffeur is het voor ons dan weer niet.

Wil je weten waarom winterbanden in bepaalde landen verplicht zijn? In onderstaand filmpje wordt het nut van winterbanden uitstekend uitgelegd. Het merk van de banden die je krijgt, staat overigens niet vast.

 

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou