KopieID – veilige kopie van je ID

Het komt regelmatig voor dat er om een kopie van je ID wordt gevraagd, zoals bijvoorbeeld bij het huren van een auto. Maar voor de meeste gevallen is je BSN (burgerservicenummer) niet nodig. Met de app KopieID maak je heel gemakkelijk om een veilige kopie van je identiteitsbewijs.

De app is uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, om mensen erop te wijzen niet zomaar een kopie van hun ID af te geven en zichzelf daarmee te beschermen tegen identiteitsfraude. In de app wordt je erop geattendeerd om je BSN door te strepen en komt er automatisch een watermerk met de datum en informatie voor wie de kopie bedoeld is.

Wie mag er wel een kopie maken van je ID?

Het is duidelijk dat niet iedereen een kopie nodig heeft van je ID met daarop je BSN, maar in sommige gevallen is het echter wel noodzakelijk dat je BSN zichtbaar is. Bijvoorbeeld voor overheidsorganisaties, zorgverleners, banken en je werkgever. Je BSN mag enkel worden gebruikt als er een wettelijke basis is.

Op de website van College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) kun je meer lezen over wie er welke kopie mag maken.

Hoe werkt KopieID?

  • Kies ‘Maak een veilige kopie van uw identiteitsbewijs’ en de fotocamera van je telefoon of tablet wordt geopend. Je kunt nu een foto maken van het document
  • Markeer je BSN nummer door over het scherm te vegen op de plek van het nummer
  • Vul in wie de ontvanger is van de kopie en waarvoor deze nodig is
  • Vervolgens krijg je een afbeelding met daarin een watermerk en deze kun je per e-mail versturen

Kopie ID hoe werkt het

In de app vind je ook informatie over waar het BSN nummer staat op je paspoort, identiteitskaart en rijbewijs, maar uiteraard kun je Kopie ID ook gebruiken voor het kopiëren van officiële documenten zoals bankafschriften, loonstroken, post etc.)

Tip: maak een foto met het document op een witte achtergrond, bijvoorbeeld een vel papier, zodat het goed leesbaar is.

Download KopieID voor Android, iTunes en Windows Phone.

Claudia Voncken

Head of Online Marketing

Sinds 2010 werkt Claudia voor Sunny Cars. Als Head of Online Marketing houdt zij zich dagelijks bezig met het verbeteren van de online aanwezigheid in Nederland, België en Frankrijk. Blogs van Claudia gaan hoogstwaarschijnlijk over handige apps óf ze geeft je handige tips en inzichten omtrent autohuur.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Alex

1 april 2015 | 3:23 pm | Reageer op Alex

Jammer dat de app KopieID niet bekend is in Android Market zodat ik deze direct op mijn smartphone kan installeren via Market.
Via de omweg downloaden naar mijn PC vereist (door mij ongewenste) registratie in Google en is daarmee geen optie.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Ron

31 maart 2015 | 7:16 pm | Reageer op Ron

Hoop echt dat dit geaccepteerd wordt. Op de cover van de anwb, waarbij ook het bsn nummer wordt afgeschermd, werd bij de verhuurder op het vliegveld van Alicante vreemd gereageerd. Hetzelfde geldt ook voor de kopie van de creditkaart. En dat allemaal in een vrij toegankelijke kantoorruimte.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.