Een boete ontvangen. In het Italiaans… Help, wat nu?

Voor extra kosten komen te staan tijdens je autohuur is nooit fijn. Maar voor extra kosten komen te staan ná je vakantie? Dat is nog vervelender. Helaas kan het wel gebeuren, vooral als je heerlijk hebt rondgereden in Italië – en dan met name door de Italiaanse steden. Er bestaat namelijk een kans dat er dan op een dag een boete op de deurmat valt. En dan komt er ook nog eens bij kijken dat het in het Italiaans is geschreven! Wat moet je daar nu weer mee?

Ik wil je in deze blog graag laten zien hoe het werkt als je een boete uit Italië ontvangt.

Waarom is de kans op een boete in Italië groot?

In Italië kennen ze de ‘zona traffico limitato’. Dit zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen níet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als toerist niet. Gelukkig zijn deze zones wel te herkennen, door een verkeersbord. Het nadeel is dat je het bord vrij snel over het hoofd ziet.

En wat als je dan toch die verboden zone in bent gereden? Dan heb je pech en kun je een bekeuring verwachten. Blijf je rondjes rijden door de ‘ZTL’ omdat je je bestemming niet kunt vinden? Helaas, maar je kenteken wordt keer en keer opnieuw geregistreerd en de boetes lopen op…  En pas achteraf krijg je daar bericht over. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je een andere overtreding begaat en daarvoor wordt beboet, zoals te hard rijden of fout parkeren.

En hoe werkt het dan nadat ik ben bekeurd?

Je krijgt van de lokale wagenparkaanbieder een (begeleidende) brief thuis gestuurd met daarbij vaak een kopie van de boete en het bericht dat je zal worden belast met administratiekosten – zij hebben immers moeten uitzoeken wie er op welk moment met de huurauto de overtreding heeft begaan.  Het gekke is dat de boete is gericht aan de wagenparkaanbieder en nog niet aan jou.

In de boete zelf staat aangegeven wanneer de boete is ontstaan, met welk kenteken en de reden ervan. De boete is echter wel volledig in het Italiaans – wat ergens heel logisch is aangezien je in Italië de auto gehuurd hebt. Maar ja… Wel knap lastig als je Italiaans niet verder gaat dan “una pizza margeritha per favore”.

Voorbeeld van boete Italië
Hier zie je een boete die is gericht aan Sicily by Car, maar dus eigenlijk voor jouw rekening is

Lesje Italiaanse boete lezen

Om je een beetje te helpen bij het lezen, hebben we hieronder een deel van de boete voor je uitgeknipt. De gele stukken geven de belangrijkste informatie weer. Namelijk: de datum van de overtreding, het kenteken en de reden van de boete. In veel gevallen gaat het om het rijden in de zona traffico limitato, zo ook in onderstaand voorbeeld. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om foutief parkeren, een snelheidsovertreding, etc. Via Google Translate kom je vaak een heel eind en kom je erachter waarom jij de boete hebt ontvangen.

Boete uit Italië

Oke. En wat nu?

Als je de brief hebt ontvangen van de wagenparkaanbieder (met de boete gericht aan bijvoorbeeld Sicily by Car) hoef je de boete nog niet te betalen. De boete is immers (nog) niet gericht aan jou. Je kunt je echter wel alvast voorbereiden op het bedrag van de boete(s). De administratiekosten worden geïnd door de wagenparkaanbieder, deze dien je dus wel al te betalen. Op een dag ontvang je de boete die wél aan jou is gericht en dan dien je deze te betalen. Maar wanneer je die ontvangt, dat kunnen wij niet zeggen. Dit kan nog maanden duren.

Hoe en wanneer moet ik die boete dan betalen?

Op de boete staat een termijn aangegeven. We raden je aan om de boete meteen te betalen nadat je deze per post hebt ontvangen. Hoe langer je wacht, hoe hoger het bedrag wordt. Op de bekeuring staan meestal verschillende bedragen genoemd. Betaal je binnen 5 dagen na ontvangst van de boete? Dan betaal je het laagst genoemde bedrag. Tussen de 5 en 60 dagen betaal je een hoger genoemd bedrag. En betaal je pas na 60 dagen? Dan moet je het hoogst genoemde bedrag betalen. Het loont dus echt om de boete zo snel mogelijk na ontvangst te betalen.

Betaal je boete wel!

Want doe je dit niet, dan wordt het geregistreerd. En dan bestaat er een kans dat je bij je volgende bezoek aan Italië staande gehouden wordt en wordt gedwongen de boete alsnog te betalen.

Mascha Vork

Customer Care

Sinds januari 2014 is Mascha werkzaam op de Customer Care afdeling, maar ze werkt al sinds 2012 bij Sunny Cars! In haar blogs schrijft ze over veelvoorkomende misverstanden en lastige situaties met een huurauto. Informatief, leerzaam en soms ook vermakelijk.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

tea pechtold

29 mei 2020 | 12:30 pm | Reageer op tea pechtold

Let héél goed op met je auto door de oude wijken van steden in Italie. Ik heb vele maanden na mijn reis 7 bekeuringen gekregen, zelfs voor in de verkeerde strook rijden, sommigen op 3 minuten na elkaar, duidelijk op zoek naar een parkeerplaatsje. Alle bekeuringen bij elkaar goed voor 600 euro!!! Taxi is voordeliger.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

2 juni 2020 | 2:36 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Tea,

Jeetje, dat is heel vervelend! In Italië is het op sommige plekken inderdaad goed opletten geblazen. Vooral voor de zogeheten zona traffico limitato.

Hier is op internet veel informatie over te vinden.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Peter

16 maart 2020 | 2:34 pm | Reageer op Peter

Ik heb afgelopen zaterdag per post een boete ontvangen uit Italie.
De overtreding was op 2 augustus toen we met onze huurauto een milieu zone betraden.
Van de verhuurmaatschappij hadden wij al in november 2019 een factuur mbt administratiekosten gekregen en betaald.

In het proces verbaal staat dat je het laa9ste bedrag betaald als je binnen 5 dagen betaald.
Mijn vraag is vanaf welke datum is dit ?

Het procesverbaal is nl op 6 maart verstuurd, en wellicht door de Corena crisis vertraagd.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

18 maart 2020 | 2:20 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Peter,

Bedankt voor je bericht. Ik durf niet precies te zeggen wanneer je moet betalen en of de post eventueel is vertraagd door het coronavirus. Dat zou natuurlijk wel goed kunnen. Wij hebben verder geen inzicht in deze informatie, sorry. Ik denk dat het voor nu handig is om te betalen en niet te lang te wachten.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Kea

14 februari 2020 | 10:49 am | Reageer op Kea

Hallo Mascha,
Ik heb van mijn autoverhuurder zo'n boete uit Italie gekregen. Daarin staat dat je om te betalen gebruik moet maken van LA BOLLETTINO ALEGATO. Ik begrijp wat dit betekent maar weet niet hoe die betaling dan werkt. Is dit iets van het postkantoor? Hoop dat je me kunt helpen. Bedankt!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Ruud Lauwerijssens

20 mei 2019 | 10:58 am | Reageer op Ruud Lauwerijssens

Vraag over boete uit Italie.
Ik heb een boete ontvangen uit Italie. Hierop staat een internetsite aangegeven waarop ik de gegevens van de boete kan vinden. Op de site staat letterlijk: Als u binnen 5 dagen na ontvangst van de bekeuring betaalt, kunt u het laagste bedrag betalen (met een vermindering van 30%), zoals bepaald in wetsdecreet Fare nr.69/2013. Het bedrag omvat procedurekosten en kennisgevingskosten: €104,40. De vraag is: moet ik dit volledige bedrag betalen of mag ik hier nog 30% vanaf halen? Is mij niet duidelijk in deze omschrijving.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Danny van etten

15 mei 2019 | 8:27 pm | Reageer op Danny van etten

Ik heb zojuist een “reopening date for notification deadlines: 24/01/2019 ontvangen vanuit Italië .
Dit lijkt alsof ik een termijn van een boete heb overschreden, ik heb echter, tot op de dag van vandaag,geen boete ontvangen.het autoverhuurbedrijf heeft al wel 3x administratiekosten,voor volgens hen,3 verschillende boetes van mijn creditcard afgeschreven. Maar nogmaals ik heb nog geen boete gezien, alleen dus die reopening date for notification deadlines? Wat nu te doen,ik weet de hoogte van de boete niet, op de brief staat 3 bedragen (binnen 5 dagen betalen, binnen 60 dagen en na 60 dagen betalen) maar is dat na dagtekening van de brief of is dat na die 24/01/2019,en krijg ik de boete nog te zien?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Arjen

16 december 2018 | 9:16 pm | Reageer op Arjen

Hoi Mascha, we zijn per ongeluk met een auto van Sicily by Car (gehuurd via Sunny Cars) de ZTL van Milaan ingereden. Schandalig dat S.b.C. je niet even waarschuwt bij het ophalen op het vliegveld waar je in Milaan wel/niet mag rijden.
De boete is digitaal aan ons verstuurd, als ik je goed begrijp is dit alleen de 'waarschuwing' en volgt de echte boete nog op papier in de brievenbus?
Kan je ons ook helpen hoe we moeten betalen, welke mogelijkheden zijn daarvoor (bankoverschrijving/creditcard/...)?
De website waar ze naar refereren (www.comune.milano.it) is volledig Italiaans en na verschillende stappen richting betaalproces krijgen we een error: "L'esecuzione dell'operazione è stata interrotta". Kan het zijn dat ze ons verbalisatienummer nog niet herkennen, omdat de boete alleen nog digitaal is aangeboden?

Dank je wel vast voor je hulp!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

17 december 2018 | 10:02 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Arjen,

Dat is vervelend! De boete volgt inderdaad nog op papier. We begrijpen dat het niet fijn is dat de website niet werkt. Helaas kunnen wij hier niets aan doen. Wellicht dat deze pagina van de ANWB je kan helpen?

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Johan

2 oktober 2018 | 9:32 pm | Reageer op Johan

Dag Mascha,
Hele nuttige informatie bedankt!! Maar kun je ook zeggen na hoeveel jaren een verkeersboete (b.v. voor rijden in een ZTL zone) verjaart in Italie?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

5 oktober 2018 | 9:44 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Johan,

Je boete is verjaard na ongeveer 360 dagen.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Vera

1 oktober 2018 | 9:33 am | Reageer op Vera

Goedemorgen,
Sicily heeft 3x een bedrag afgeschreven op mijn creditcard, de administratiekosten voor de boetes. Alleen kunnen ze mij niet vertellen wat voor een boetes het zijn. Ik zou dit graag willen weten om ze in het vervolg te kunnen voorkomen.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

1 oktober 2018 | 12:57 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Vera,

Dat kan ik goed begrijpen. Ik vermoed zo dat het daar gaat om die verboden zones waar je niet mag rijden, ook wel bekend als 'ZTL' of 'Zona Traffico Limitato'. Helaas kunnen wij je ook niet vertellen waarom je bent beboet, i.v.m. privacyredenen.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Louis wilke

30 september 2018 | 4:59 pm | Reageer op Louis wilke

Wat als je met je eigen auto bent? Mijn ervaring is om niet te betalen en vervolgens hoor je nooit meer wat. Pas op dit was wel in Italy.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

1 oktober 2018 | 12:42 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Louis,

Als je met je eigen auto een boete ontvangt, dan werkt het anders. Je ontvangt dan zelf de bekeuring vanuit de Italiaanse overheid/politie. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om de boete niet te betalen, echter kan dit problemen opleveren als je bijvoorbeeld een keer met het vliegveld van/naar Italië vliegt.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Maurice

30 september 2018 | 11:09 am | Reageer op Maurice

Als de boete is verstuurd 360 dagen nadat de overtreding heeft plaatsgehad dan is de boete verjaard. De boete hoef je dan niet te betalen.

Neem wel contact op met de instantie die je kunt bellen hierover. Je word in het Nederlands te woord gestaan. Zij kunnen je precies de stand van zaken vertellen.
Ik heb verjaring een keer meegemaakt. De instantie bevestigde dat. Ik heb zelfs twee keer meegemaakt dat de boete nooit naar mij is gestuurd. Maar dat is dan geluk hebben behalve dat ik twee keer € 50 aan de autoverhuurder aan administratiekosten moest betalen.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

1 oktober 2018 | 12:53 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Maurice,

Bedankt voor je bericht. Erg handig!

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.