Tolwegen in Portugal, hoe te betalen?

Toeren met een auto in het zonnige Portugal gaat eigenlijk vanzelf; de wegen zijn goed en de verkeersborden zijn duidelijk. Je cruist lekker over de snelwegen en dan ineens … kom je aan bij een tolpoortje. Hoe dat precies werkt met tolwegen en het betalen hiervan, vertellen wij je in deze blog. Ga je dus de weg op in Portugal? Lees dan vooral even verder!

Hou je creditcard bij de hand

Op de meeste snelwegen is het mogelijk om met je creditcard direct bij het tolpoortje te betalen. Zorg er dus voor dat je je creditcard bij de hand hebt om dit soepel te laten verlopen. Dit werkt op dezelfde manier als in Frankrijk en Spanje: je trekt een ticket en betaalt verderop voor het traject. In sommige gevallen is contant betalen ook een optie, maar dit is lang niet altijd meer het geval. Als dit mogelijk is, staat het aangegeven op de borden boven de tolpoortjes. Ook kun je ervoor kiezen om een Toll Card aan te schaffen. Dit is een prepaid kaart die je online kunt bestellen, maar je vindt ze ook bij tankstations en servicepunten langs de snelweg.

Let wel even op: er zijn wegen in Portugal waar je uitsluitend elektronisch kunt betalen. Dat werkt als volgt.

Elektronisch betalen met tolkastje

Op de wegen waar je enkel elektronisch kunt betalen zijn er geen tolpoortjes, maar wordt je kenteken geregistreerd. Elektronisch betalen doe je dan via een tolkastje in de auto. Via dit tolkastje wordt het kenteken van de huurauto automatisch geregistreerd zodra je een toltraject oprijdt en vervolgens worden de tolkosten automatisch berekend. Zo’n tolkastje zit standaard in iedere huurauto maar is niet automatisch geactiveerd. Bij het ophalen van de huurauto moet je aan de verhuurder doorgeven dat je het kastje wil gebruiken. Hier wordt een kleine administratieve toeslag voor gerekend.

Betalen bij het postkantoor

Is er geen actief tolkastje in je huurauto? Dan kun je de tol ook achteraf bij een CTT  postkantoor betalen. Dat moet binnen 5 dagen na het passeren van een toltraject . Tip: ga daar niet direct naartoe, op de CTT kantoren kunnen ze de kosten namelijk pas na 2 dagen oproepen a.d.h.v. het Portugese kenteken. Nog een onhandigheid: omdat je de tolkosten binnen 5 dagen  moeten betalen en de kosten pas na 2 dagen inzichtelijk zijn kun je de laatste 2 dagen van je vakantie dus geen gebruik maken van tolwegen. Niet ideaal.

Onze tip: huur een tolkastje

Je betaalt weliswaar een klein bedrag voor gebruik van het tolkastje, maar je hoeft zelf niets meer te regelen tijdens je vakantie. En dat is veel waard! De huur van een tolkastje is niet inbegrepen bij de huursom maar betaal je via je creditcard aan de lokale verhuurder, net als de gemaakte tolkosten. Je hoeft dit niet vooraf te regelen, maar kunt bij het ophalen van de huurauto aangeven dat je het tolkastje wil activeren.

Ontdek Portugal met een huurauto

Wil je volledig zorgeloos met je huurauto het mooie Portugal te verkennen? Bij de all-in formule van Sunny Car zijn werkelijk alle verzekeringen inbegrepen. In geval van schade betalen we het eigen risico terug. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten van die mooie, ongelimiteerde kilometers.

 

Bekijk ons aanbod in Portugal

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Ton Remeeus

13 januari 2020 | 9:50 am | Reageer op Ton Remeeus

Beste Renske,
Auto gehuurd in Malaga, via Sunny Cars, HelleHollis. Nu gearriveerd in Loulé Portugal.
Worden kosten tolweg verrekend?
Of anderszins ?
Graag je antwoord.
Ton Remeeus

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

13 januari 2020 | 11:41 am | Reageer op

Hallo Ton,

Als je een tolkastje hebt, dan worden alle tolkosten bijgehouden en achteraf van je creditcard afgeschreven. Als je geen tolkastje hebt, dan betaal je de tolkosten bijvoorbeeld contact of met je pinpas.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Dory Abrahamse

5 maart 2020 | 4:14 pm | Reageer op Dory Abrahamse

We zijn net terug van een vakantie in Spanje en Portugal met een huurauto.
We hebben vooraf geen huur betaald voor de tolbadge en geen prepaid kaart gekocht voor Portugal.
Bij de grens van Spanje enPortugal bij Castro Marim kon ik wel via mijn creditcard kenbaar maken dat ik via de tolwegen wilde rijden. En hier heb ik een bewijs uit de automaat voor gekregen.
Mijn vraag is nu hoe wordt dit verrekend? Via mijn creditcard rechtstreeks of via de autoverhuurder?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Gerrit Verdoes

23 april 2020 | 2:32 pm | Reageer op Gerrit Verdoes

Klinkt mooi maar heb bij Sunny Card auto gehuurd en bijbetaald voor het kastje en krijg gisteren een naheffing van euro parking collection pc van 87.47 euro voor niet betaalde tolgelden in Portugal vorig jaar van 21/6 tot 24/6. Die wegen, dat kan wel kloppen, maar dat zorgeloos rijden met het tolkastje niet. Waren z.g. 9 illegale passages. Naheffing is te begrijpen als je daar niet elektronisch kon betalen. Nu krijg ik bij alle 9 passages ook 4.42 euro verhoging. Zal mij daar niet snel meer op de tolwegen begeven, want heb voor mijn gevoel niets fout gedaan.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Cock franky

30 juni 2021 | 2:28 am | Reageer op Cock franky

Hebben een huurauto via jullie gehuurd bij record to go en zijn langs een tolweg gereden en uitgereden via uitgang automatische betaling...hebben dus niet kunnen betalen. Hoe kunnen wij dit regelen?

Mvg,

Cock franky.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Indencleef

23 september 2021 | 3:14 pm | Reageer op Indencleef

Ik heb een badge in mijn huurauto. Welke poorten moet ik gebruiken op de tolwegen? Ik neem aan niet de poorten waar je een ticket moet nemen.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Samantha Korf

24 september 2021 | 4:47 pm | Reageer op Samantha Korf

Is de badge geactiveerd bij de lokale wagenparkaanbieder? Dan kun je door de poortjes rijden voor tolkaarthouders. Mocht je hier toch nog vragen over hebben, is het handig om even te bellen met onze autohuurexperts. Zij kunnen je altijd verder helpen.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Evie

8 oktober 2021 | 10:24 am | Reageer op Evie

Bij het ophalen van de huurauto werd ons een aanbod gedaan van ten minste €5 per dag.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Kees Bruinning

28 januari 2022 | 7:19 pm | Reageer op Kees Bruinning

Al een keer in Portugal geweest en een auto gehuurd via Sunny Cars. Wist niets van het tolkastje in de auto. Heb toen via mail contact opgenomen met het verhuurbedrijf die vertelde dat er wel een kastje in de auto was en dat achteraf via mijn creditcard werd afgerekend. Was inderdaad goed geregeld. Het zou handig zijn als je van tevoren weet of er wel of geen kastje in de auto zit. Gedoe met een kaart halen bij het postkantoor (wat niet in elke plaats is) is dan niet nodig.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Edwin

16 februari 2022 | 10:18 pm | Reageer op Edwin

Ik probeer altijd de tolwegen te mijden. De snelwegen zijn best wel duur. Je kunt natuurlijk wel lekker doorrijden, omdat de gewone Portugezen de tarieven niet kunnen of willen betalen. Voor de mensen die (terug)rijden naar Lissabon: de bruggen over de Taag vragen alleen tol in noordelijke richting. Naar het zuiden zijn ze gratis. Als je een geactiveerd kastje in je auto hebt, dan kun je door de Via Verdes rijden (aangegeven met een groen vinkje boven de poort). Het enige voordeel dat je hebt is dat je niet hoeft te stoppen. Zorg wel dat het kastje zichtbaar is voor de camera's boven de weg, anders krijg je een boete. Je moet dus soms het kastje net onder je achteruitkijkspiegel vasthouden. Meestal piept hij als de camera het kastje gezien heeft. Gewoon met cash of creditcard betalen is over het algemeen net zo duur.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

t. de groot

6 maart 2022 | 5:37 pm | Reageer op t. de groot

wij gaan een auto huren bij sunnycars voor portugal. deze wordt op ons hoteladres afgeleverd en opgehaald. hoe kom ik aan een tolkastje ?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Hilde Dambrink

9 maart 2022 | 10:34 am | Reageer op Hilde Dambrink

Goedemorgen, wat leuk dat je een all-in huurauto in Portugal gaat reserveren! Een tolkastje zit standaard in iedere huurauto maar is niet automatisch geactiveerd. Als de verhuurder de huurauto bij je hotel brengt kun je dan doorgeven dat je het kastje wil gebruiken. Hier wordt een kleine administratieve toeslag voor gerekend. Alvast een fijne reis! Zonnige groet, Hilde

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jan van der Stok

21 april 2022 | 4:54 pm | Reageer op Jan van der Stok

Ik ken de ellende met het betalen van tol in Portugal. een goede tip van u om een tolkastje vooraf te regelen. Vraagje ik zie nergens hoe ik de KPN korting (code) kan opgeven zoals vroeger wel kon hoe is dit nu geregeld?.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jaap Van Sunny Cars

21 april 2022 | 5:12 pm | Reageer op Jaap Van Sunny Cars

Hi Jan! Wat fijn om te lezen dat je iets hebt gehad aan onze tips. Kortingscodes kun je invullen tijdens het reserveren van je huurauto bij je betalingsgegevens. Nadat je je huurauto hebt uitgekozen en je reisdetails hebt gecontroleerd kom je bij de 'betalingsgevens' stap. Hier kun je de optie 'Ik heb een persoonlijke kortingscode van Sunny Cars gekregen' aanklikken, waarop er een balk verschijnt waar je je kortingscode kunt invullen. Vervolgens klik je op 'check' en kun je je reservering afronden. Met zonnige groet, Jaap.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.