Hoe voorkom ik een boete met een huurauto in italië?

Rondrijden in een land waar je niet bekend bent is altijd even wennen. Zo reed ik eens door het prachtige Toscane. Ik was er nog nooit eerder geweest en genoot volop van de landschappen, échte Italiaanse dorpjes en prachtige vergezichten vol geurige citrusbomen. Helaas genoot Italië minder van mij. Italianen hebben een bepaalde rijstijl waar ik de eerste dagen aan moest wennen, noem het een uitdaging. Afsnijden, je van de weg drukken, toeteren, handgebaren. En dat terwijl ik aardig doorreed. En dan is er ook nog die beruchte zona traffico limitato. Nog nooit van gehoord? Lees dan maar even mee…

De beruchte ‘ZTL’

Tijdens je vakantie staat met stip op nummer één staat natuurlijk: genieten van de Italiaanse cultuur. En waar kan dat nu beter dan in een van de mooie steden? Je wil dan het liefst zo dicht mogelijk bij het centrum parkeren, zodat er geen tijd verloren gaat. Maar wat je van tevoren niet weet is dat veel historische centra beschermd worden en er borden staan met de tekst ‘zona traffico limitato‘. Dit zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen níet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als toerist niet.

Rijd je wel in zo’n zone? Dan wordt het kenteken van je huurauto geregistreerd en kun je rekenen op een fikse boete van de Italiaanse overheid. En helaas betaal je naast die boete ook nog administratiekosten aan de wagenparkaanbieder en die zijn ook niet mis. Let op: het is niet Sunny Cars die deze administratiekosten rekent maar de wagenparkaanbieder bij wie je de huurauto hebt opgehaald.

Blijf je rondjes rijden omdat je dat ene restaurantje niet kan vinden? Helaas, maar je kenteken wordt keer en keer opnieuw geregistreerd en de boetes lopen op...

Voorkomen is beter dan genezen

Een tip? Wees alert op het moment dat je een centrum van een Italiaanse stad binnenrijdt. De borden hangen iets hoger dan een gemiddeld verkeersbord, houd dit goed in de gaten. Bovenaan het bord staat altijd: zona traffico limitato, daaronder staan de tijden en uitzonderingen aangegeven. Deze kunnen per stad verschillen. Hier een klein overzicht van Italiaanse steden met een autovrije zone.

In steden als Florence heb je niets aan een auto, bovendien kun je lopend alles goed bereiken. Ik raad je daarom aan de auto buiten de stad te parkeren en met de bus of trein naar het centrum te gaan.

Indien het geboekte hotel in een autovrije zone valt, dan mag je het gebied wel in rijden. Let er wel op dat het hotel je kenteken registreert om deze door te geven aan de lokale politie. Dit is mogelijk als je incheckt in het hotel.

Toch een boete ontvangen?

Dat is behoorlijk vervelend. De boete kan worden verstuurd door verschillende instanties, zoals de gemeentepolitie, rijkspolitie of verkeerspolitie. Voordat je de boete ontvangt, krijg je vaak eerst een verzoek tot betaling. In deze brief staat om welke overtreding en welk bedrag het gaat. Ga je niet in op dit verzoek tot betaling, dan zal de officiële bekeuring nog volgen. Volgens de Italiaanse overheid moet de bekeuring 360 dagen nadat deze is vastgesteld worden verstuurd. Bij huurauto’s werkt het net even anders, dan gaan de 360 dagen pas lopen op het moment dat de verhuurder jouw gegevens heeft doorgegeven aan de autoriteiten. Het kan dus wel even duren voordat je de bekeuring binnen hebt. Kom je er niet uit? Dan hebben we nog wat handige tips van de ANWB voor je gevonden.

Nu je op de hoogte bent van ‘ZTL’ kun je 100% zorgeloos rondrijden in Italië.

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Ricardo Dijo

13 oktober 2019 | 9:19 am | Reageer op Ricardo Dijo

Deze grap in Florence heeft mij eur 700 gekost met dank aan Hertz, die de boete pas meer dan een jaar later naar mij doorstuurde dus na opslag en opslag etc.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

14 oktober 2019 | 11:03 am | Reageer op Sanne van Reek

Hallo Ricardo,

Wat vervelend zeg! Dat is een hoop geld. Als we deze verkeersregel konden wijzigen, dan hadden we dat graag gedaan. Voor nu is het enige dat wij kunnen doen onze klanten zo goed mogelijk informeren over deze zones.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Antoinette

29 mei 2019 | 6:34 pm | Reageer op Antoinette

Wij hebben vorig jaar een boete gehad in Italië, deze is betaald in oktober. Een paar dagen geleden valt er voor 't zelfde weer 1 op de mat,een hele brief in 't Italiaans, begrijp er niets van, kun je me helpen?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

3 juni 2019 | 11:39 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Antoinette,

Dat is wel gek. Goed dat je ons een bericht stuurt! Hier op de blog kunnen we je niet echt verder helpen, maar mijn collega's van de afdeling customer care staan natuurlijk voor je klaar. Kun je een e-mail sturen naar crm@sunnycars.nl met een kopie/foto van de brief of boete?

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

geert nijland

27 april 2019 | 11:47 am | Reageer op geert nijland

bij evt bekeuring ,bv een briefje achter de ruit van een overtreding ,kun deze betalen bij een postkantoor,scheeld een hoop problemen met een huurauto,wel kopie aan verhuur bedrijf geven .dit is ons overkomen in italie,betaald en alles opgelost
mvg

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

8 mei 2019 | 9:46 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Geert,

Inderdaad, als je een briefje onder de ruitenwisser vindt is het altijd handig de boete meteen te betalen. Dat voorkomt weer gedoe achteraf!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

verbeke gino

5 juli 2018 | 12:02 pm | Reageer op verbeke gino

een boete gekregen via locauto dat we in centrum van Lucca gereden zijn iemand weet hoeveel dit ongeveer bedraagt en is men verplicht te betalen voor de EU landen Italie?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

6 juli 2018 | 10:36 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Gino,

Wat vervelend dat jullie een boete hebben ontvangen. Toch wel een domper na je vakantie! Op de website van de ANWB vind je interessante informatie over boetes die je in Italië hebt gereden. Ook hebben zij een pagina met hoe precies te handelen nadat je de boete hebt ontvangen!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Conny

23 mei 2018 | 9:43 am | Reageer op Conny

Let goed op deze borden in de Italiaanse steden !! Ik heb een dergelijke ervaring zoals hierboven beschreven opgedaan in Alghiero/Sadinië. Me van geen kwaad bewust was ik door de ZTL gereden op zoek naar een parkeerplaats voor mijn fiat 500 in het stadscentrum. 11 Maanden later ontving ik de bekeuring van de gemeentepolitie van Alghiero die niet mals was. De lering die ik hieruit heb getrokken is dat ik mijn auto voortaan buiten het centrum parkeer en loop naar het centrum !

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

23 mei 2018 | 10:28 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Conny,

Dat is inderdaad een heel goed idee. Zo weet je zeker dat je die fout niet nog eens maakt. Ik kan me heel goed voorstellen dat het erg vervelend is als je 11 maanden na je vakantie ineens een bekeuring ontvangt.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Trudy

21 mei 2018 | 9:52 pm | Reageer op Trudy

Bedankt voor de goede tip!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.