Tolwegen in Portugal, hoe te betalen?

28 oktober 2013 25 8837

Auteur

Renske Mijderwijk

Marketing

Lekker op vakantie naar Portugal! Zonnetje, strand en leuke dorpjes bezoeken met een huurauto.
Eigenlijk gaat alles vanzelf; de wegen zijn goed en de verkeersborden staan duidelijk aangegeven. Je maakt gebruik van autosnelwegen en dan ineens kom je aan bij een tolpoortje. Het stressniveau stijgt per direct in de auto. Herkenbaar? Het is altijd wel even puzzelen hoe het werkt. De belangrijkste vraag is natuurlijk altijd:  hoe kun je daar betalen?

Zorg voor contant geld!

Op de meeste snelwegen is het mogelijk om contant te betalen. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld bij je hebt. Dit werkt op dezelfde manier als in Frankrijk en Spanje: je trekt een ticket en betaalt verderop voor het traject. Let wel op: er zijn wegen in Portugal waar je uitsluitend elektronisch kunt betalen. Wat? Elektronisch? Wees gerust, ik leg dit verder uit. :)

Op de wegen waar je enkel elektronisch kunt betalen zijn er geen tolpoortjes. Dit is van toepassing op 9 van de 29 Portugese tolwegen. Indien de huurauto niet beschikt over een elektronisch kastje, dien je de tol achteraf via het postkantoor te betalen. Je kenteken wordt namelijk automatisch geregistreerd. Na twee dagen, maar binnen 5 dagen na het passeren van een toltraject moeten de tolkosten worden betaald. Bij oa. de ´CTT´  (Postkantoor) op Faro luchthaven en bij het Service Station bij Olhao langs de A22 kun je vooruitbetalen op de tol zodat je niet achteraf een rekening voor de tol thuis gestuurd krijgt.

tolwegen autohuur portugal

Pffff, wat een gedoe zeg…

Contant betalen of betalen via het postkantoor lijken mij ook niet de meest praktische opties als je lekker wilt genieten van een welverdiende vakantie. Toch? In Portugal is de meest praktische optie om een elektronisch kastje te huren. Dit kan bij alle autoverhuurders in Portugal waar Sunny Cars mee samenwerkt. Hiervoor betaal je een toeslag per dag voor gebruik van het kastje plus de tolkosten.

In de huurvoorwaarden die wij met de voucher meesturen staat beschreven wat de kosten voor het elektronische kastje zijn. Meestal een bedrag rond de € 2,- per dag met een maximaal bedrag van € 20,- per huurperiode.

Via dit tolkastje wordt het kenteken van je huurauto automatisch geregistreerd als je een toltraject oprijdt en worden de tolkosten automatisch berekend. De tolkosten zijn na 2 dagen zichtbaar voor de verhuurder en worden binnen 15 dagen automatisch afgeschreven van je creditcard. Ideaal!

Betalen bij het postkantoor

Als ik heel eerlijk ben vind ik dit niet de meest handige optie. Op de CTT kantoren (postkantoor) kunnen ze de kosten namelijk pas na 2 dagen oproepen a.d.h.v. het kenteken. De kosten moeten ook nog eens binnen 5 dagen voldaan worden. Best lastig, want dan kun je de laatste 2 dagen geen gebruik maken van tolwegen. Maar ja, als je geen creditcard hebt, heb je geen andere keuze.

Heb jij al eens een ervaring gehad met Portugese tolpoortjes? Laat het mij via een reactie hieronder weten. Dit geldt uiteraard ook voor eventuele vragen die je nog hebt.

portugal mensen cabrio ctablok

Rij onbezorgd rond in Portugal

Om ontspannen en in alle vrijheid te genieten in Portugal regel je vooraf je all-in huurauto. Bij Sunny Cars zijn alle - benodigde - verzekeringen inbegrepen en kun je een ongelimiteerd aantal kilometers rijden. Dat rijdt een stuk lekkerder. Ontdek alle All-in voordelen!

Zoek huurauto in Portugal >

25 Reacties (

Richard van Bodegom

5 mei 2014 om 11:39 Beantwoorden

In 2012 heb ik vakantie gevierd in Portugal.in Olhao zaten we in een mooi huis
Vandaar hebben we tripjes gemaakt en hebben de A22 genomen naar lagoa.
Bij het post kantoor in Olhao kon ik mijn ticket op het postkantoor betalen.In elk toeristenstadje is wel een cct postkantoor en dat staat ook aangegeven.
Het is wel omslachtig maar elk land hoeft ook niet altijd hetzelfde te doen als bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje.
Ik ben nog op zoek naar een actie code van bijvoorbeeld sunny cars om in Spanje een auto te huren……en natuurlijk wil ik dan mijn ervaring graag delen !

Joke

1 april 2015 om 15:44 Beantwoorden

Maar hoe werkt het als je met je eigen camper door portugal wilt rijden?

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

2 april 2015 om 17:07 Beantwoorden

Hoi Joke,

Voor reizen met eigen vervoer kun je ook op verschillende manieren de tol betalen: Via Easytoll (zodat je met je creditcard kunt betalen) of via een Toll Card (prepaid kaart). Meer informatie kun je teruglezen op de site van de anwb. http://bit.ly/1CUXD5R.

Zonnige groet,
Renske

Rob Broers

15 april 2015 om 16:36 Beantwoorden

Als je via Vilar Formoso Portugal inrijdt, kun je na 11 kilometer op de A25 je auto met je creditcard aanmelden bij een onbemande post. Dit werkt eenvoudig: creditcard invoeren en instructies volgen. In feite een kwestie van enkele keren op OK tikken Je krijgt een uitdraai die je moet bewaren zolang je in Portugal rijdt. Wij hebben nooit over tolwegen gereden in Portugal dus geen ervaring met de afrekening. Bij Chaves en Vila Real de San António schijnt het ook zo te werken.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

16 april 2015 om 15:23 Beantwoorden

Dank je voor de tip Rob!

jolanda

3 mei 2015 om 13:33 Beantwoorden

Zo N kastje is handig, echter via Querin op Lissabon kregen we pas na 6 maanden de afrekening!

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

21 mei 2015 om 11:31 Beantwoorden

Hi Jolanda,

Dank je voor het melden, 6 maanden is wel erg lang!

Zonnige groet,
Renske

Judith

15 mei 2015 om 13:21 Beantwoorden

Via Hertz gebruik gemaakt van het electronische kastje. Werkt prima!
Alleen jammer dat ze de huur van het kastje dan niet vertellen, dat was dan nog 16 euro extra op de creditcard na 2 weken. Beetje jammer dat dat niet van tevoren is gezegd. Gaat niet op de 16 euro (dat overleven we wel), maar wel dat je het niet weet. En bij de creditcardafschrijving staat het ook niet vermeld, zodat ik eerst contact op moest nemen met Sunny Cars om te horen waar die 16 euro dan betrekking op had.
Voor de rest weer een prima service via Sunny Cars en Hertz. Inleveren op een andere locatie dan van te voren afgesproken ook geen probleem (ook geen extra kosten) etc.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

21 mei 2015 om 14:04 Beantwoorden

Hoi Judith,

De verhuurder hoort aan te geven dat ze 16 euro voor het kastje vragen, dat scheelt heel wat navragen achteraf. Wel goed om te horen dat je tevreden bent met de service.

Zonnige groet,
Renske

Bart

18 mei 2015 om 16:03 Beantwoorden

Het systeem aan de Algarve kan geen buitenlandse kentekens scannen. Ben er nu diverse keren met een Spaanse auto overheen gereden en nooit iets vernomen.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

21 mei 2015 om 14:10 Beantwoorden

Hi Bart,

Had je toen gebruik gemaakt van een tolkastje of heb je dit toen gecheckt via een postkantoor?

Zonnige groet,
Renske

dirk de snaijer

3 juli 2015 om 12:16 Beantwoorden

wij hebben dit jaar 2015 tol betaald via internet. auto met caravan.
er is een engelse versie je rekent af met creditcard. alleen let op rabo bank random reader meenemen.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

3 juli 2015 om 16:42 Beantwoorden

Dank je voor je tip Dirk! Goed om te weten dat het betalen van de tol via een engelstalige site kan.

Zonnige groet, Renske

Swaegers Peter

24 juli 2015 om 13:52 Beantwoorden

hallo ik ben nu momenteel in Portugal Setubal en ben zondag naar porto gereden met eigen wagen met Belgische kenteken nu wil ik hier op de post mijn 3,5. Euro gaan betalen van 3 automatische peages krijg ik hier te horen dat ik niet kan betalen maar een nr te bellen in lissabon nu vragen ze weer een coppy van mijn paspoort en inschrijvingsbewijs via email door te sturen zodat ze het kunnen controleren en de rekening kunnen maken wat een systeem en geloop als je even een tripje wil doen als je in vakantie bent

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

28 juli 2015 om 09:39 Beantwoorden

Hoi Peter,

Wat een moeite om die betaling te kunnen voldoen. Ik heb verder geen ervaring wat je kunt doen met een Belgisch kenteken. Kun je wel laten weten als het is gelukt?

Zonnige groet,
Renske

Peter

28 juli 2015 om 14:07 Beantwoorden

Hallo, het is nog altijd niet in orde gekomen ben ondertussen ook al naar een pay shop geweest
maar daar konden ze mijn gegevens niet ingeven en stuurde me weer naar het postkantoor zullen wel zien wat er van komt

Woody

16 augustus 2015 om 12:46 Beantwoorden

Wij zijn in mei 2013 ook in Portugal geweest en zijn via Salamanca (Spanje) met de caravan naar Porto gereden. Toen nog nooit van die tol portalen gehoord/gezien. In porto de V.V.V., Politie en het postkantoor gevraagd maar niemand kon ons helpen. Ze vertelden allemaal dat zelfs de Portugezen er niets van begrepen. Zijn door alle portalen gereden en nooit meer iets gehoord. En met de caravan van voren of van achteren gefotografeerd ? En klopt het inderdaad dat buitenlandse kentekens niet worden herkend ?

Marie-jose

5 september 2015 om 22:32 Beantwoorden

Ik heb ook bij quentin via sunnycar een auto gehuurd. Kon niet met mijn creditcard betalen omdat die het niet deed. Moest contant betalen , maar dat weigerde ze. Een heel gedoe. Met de taxi naar het hotel €100,. Dag erna weer naar het vliegveld weer taxi genomen. Daar van vliegveld naar quirin gestuurd, terug naar vliegveld, weer terug naar verhuurbedrijf. Na lang en veel gedoe eindelijk een auto €180,lichter. 2 dagen van vakantie inmiddels om. We rijden nu door naar Lissabon en moeten daar de auto inleveren op het vliegveld. Hoe gaat dit verder. Moet ik daar dan de tol betalen of kan ik hem gewoon inleveren en kan ik naar huis. Graag hoor ik wat ik moet doen.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

7 september 2015 om 11:05 Beantwoorden

Beste Marie-Jose,

Bedankt voor je reactie. Ik de voorwaarden van lookale partner Guerin zie ik het volgende staan: De verhuurder ter plaatse biedt u de mogelijkheid gebruik te maken van een elektronische kastje voor de tolwegen voor € 1,85 per dag (max. € 18,50) plus de tolkosten. Mocht u hier geen gebruik van wensen te maken, kunt u oa. bij de ´CTT´ (Postkantoor) op Faro luchthaven en bij het Service Station bij Olhao langs de A22 vooruitbetalen op de tol zodat u niet achteraf een rekening voor de tol thuis gestuurd krijgt. (in het geval u niet betaalt en de verhuurder ontvangt de rekening, zal de verhuurder u voor iedere tolmelding € 24,60 in rekening brengen).

Of je nog tolwegen tegenkomt weet ik niet. Mocht je nog hulp nodig hebben tijdens je reis, laat het ons weten via reservation@sunnycars.nl of via 023 5699 696.

Zonnige groet,
Renske

Van de Winckel

10 september 2015 om 20:28 Beantwoorden

Eerste ervaring met tolkastje in auto en bemand tolhuis in guimaraes — volgens de ‘Portugees
Law’ mochten we van de dame direct 18,10€ betalen (omdat we volgens haar geen ticket genomen hadden, terwijl wij wel zo’n bakje huren!) Eigenlijk moesten we door het ander ‘groen licht’ gereden hebben en dan was Gratis ?? Achteruitrijden was geen opties … dus enkel door te betalen mochten we door. Stom dat je dit tot scha en schande moet vernemen en zo welkom geheten wordt !

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

11 september 2015 om 14:05 Beantwoorden

Beste,

Wat jammer dat het zo moest lopen. Kreeg je geen informatie over het tolkastje bij de aanname van de auto?

Zonnige groet,
Renske

famvanderlaan

12 september 2015 om 11:44 Beantwoorden

http://www.brisa.pt/PresentationLayer/textos00.aspx?menuid=118
lijkt mij voldoende uitleg, kastje huren in de huur auto, klaar.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

15 september 2015 om 16:29 Beantwoorden

Bedankt voor de input familie van der laan!

Van de Winckel

13 september 2015 om 09:06 Beantwoorden

Enige uitleg over de vrije doorgaan bij groen licht met opschrift ‘reservado aderentes’ : daar moet je doorrijden, zo voor iedereen duidelijkheid brengen.

Renske Mijderwijk

Renske Mijderwijk

15 september 2015 om 16:30 Beantwoorden

Goed punt, ik ga informeren of wij dit wellicht kunnen toevoegen aan onze voorwaarden. Hoe duidelijker, hoe beter. Zonnige groet, Renske

Geef een reactie

* Nodig om je reactie kunnen plaatsen.