Tolwegen in Portugal, hoe te betalen?

28 oktober 2013, 1 reactie. Dit artikel is 4526 keer bekeken

Lekker op vakantie naar Portugal! Zonnetje, strand en leuke dorpjes bezoeken met een huurauto.
Eigenlijk gaat alles vanzelf; de wegen zijn goed en de verkeersborden staan duidelijk aangegeven. Je maakt gebruik van autosnelwegen en dan ineens kom je aan bij een tolpoortje. Het stressniveau stijgt per direct in de auto. Herkenbaar? Het is altijd wel even puzzelen hoe het werkt. De belangrijkste vraag is natuurlijk altijd:  hoe kun je daar betalen?

Zorg voor contant geld!

Op de meeste snelwegen is het mogelijk om contant te betalen. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld bij je hebt. Dit werkt op dezelfde manier als in Frankrijk en Spanje: je trekt een ticket en betaalt verderop voor het traject. Let wel op: er zijn wegen in Portugal waar je uitsluitend elektronisch kunt betalen. Wat? Elektronisch? Wees gerust, ik leg dit verder uit. :)

Op de wegen waar je enkel elektronisch kunt betalen zijn er geen tolpoortjes. Dit is van toepassing op 9 van de 29 Portugese tolwegen. Indien de huurauto niet beschikt over een elektronisch kastje, dien je de tol achteraf via het postkantoor te betalen. Je kenteken wordt namelijk automatisch geregistreerd. Na twee dagen, maar binnen 5 dagen na het passeren van een toltraject moeten de tolkosten worden betaald. Bij oa. de ´CTT´  (Postkantoor) op Faro luchthaven en bij het Service Station bij Olhao langs de A22 kun je vooruitbetalen op de tol zodat je niet achteraf een rekening voor de tol thuis gestuurd krijgt.

25 aprilbrug, Lissabon

25 aprilbrug in Lissabon, waar je ongeveer €1,50 tol betaalt.

Pffff, wat een gedoe zeg…

Contant betalen of betalen via het postkantoor lijken mij ook niet de meest praktische opties als je lekker wilt genieten van een welverdiende vakantie. Toch? In Portugal is de meest praktische optie om een elektronisch kastje te huren. Dit kan bij alle autoverhuurders in Portugal waar Sunny Cars mee samenwerkt. Hiervoor betaal je een toeslag per dag voor gebruik van het kastje plus de tolkosten.

In de huurvoorwaarden die wij met de voucher meesturen staat beschreven wat de kosten voor het elektronische kastje zijn. Meestal een bedrag rond de € 2,- per dag met een maximaal bedrag van € 20,- per huurperiode.

Via dit tolkastje wordt het kenteken van je huurauto automatisch geregistreerd als je een toltraject oprijdt en worden de tolkosten automatisch berekend. De tolkosten zijn na 2 dagen zichtbaar voor de verhuurder en worden binnen 15 dagen automatisch afgeschreven van je creditcard. Ideaal!

Heb jij al eens een ervaring gehad met Portugese tolpoortjes? Laat het mij via een reactie hieronder weten. Dit geldt uiteraard ook voor eventuele vragen die je nog hebt.

Lees meer over

1 Reactie (

Richard van Bodegom

5 mei 2014 om 11:39 Beantwoorden

In 2012 heb ik vakantie gevierd in Portugal.in Olhao zaten we in een mooi huis
Vandaar hebben we tripjes gemaakt en hebben de A22 genomen naar lagoa.
Bij het post kantoor in Olhao kon ik mijn ticket op het postkantoor betalen.In elk toeristenstadje is wel een cct postkantoor en dat staat ook aangegeven.
Het is wel omslachtig maar elk land hoeft ook niet altijd hetzelfde te doen als bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje.
Ik ben nog op zoek naar een actie code van bijvoorbeeld sunny cars om in Spanje een auto te huren……en natuurlijk wil ik dan mijn ervaring graag delen !

Geef een reactie

* Nodig om je reactie kunnen plaatsen.