Met de huurauto door IJsland? Deze 8 iconische plekken moet je bezoeken

Geisers, gletsjers, kloven en watervallen – we hebben het natuurlijk over IJsland. Waar anders vind je zoveel diversiteit in één land? Vlieg naar Reykjavík, huur een comfortabele huurauto en maak een roadtrip door dit sprookjesachtige land. Eigenlijk maakt het niet veel uit welke kant je op rijdt, want overal is het mooi. Om te garanderen dat je het beste niet mist, hebben wij acht iconische plekken in IJsland voor je op een rijtje gezet.

1. Reykjavik

Je vakantie in IJsland begint op het vliegveld van Reykjavik, dus waarom niet eerst even een bezoekje aan de stad zelf brengen? Je vindt hier unieke architectuur en veel culturele hotspots. Bezoek de spitse Hallgrímskirkja, de kerk die boven de skyline van de stad uittorent, en Harpa, de grotendeels uit glas bestaande concerthal op het water. Een duik in de IJslandse geschiedenis neem je in het Nationaal Museum, het Saga Museum en het Árbæjarsafn-openluchtmuseum. Onderweg van highlight naar highlight kom je langs muren versierd met Street Art. De mooiste kunstwerken vind je in de oude haven.

ijsland-hallgrimskirkja-kerk-en-reykjavik-stadsgezicht
Hallgrimskirkja-kerk, het stadsbeeld van Reykjavik

2. De Blue Lagoon

De kans is groot dat je bij het zien van een foto van de Blue Lagoon denkt: Photoshop! Het water heeft een unieke kleur blauw, die ontstaat door het hoge gehalte silica, algen en mineralen. De lagune in het zuidwesten van IJsland wordt gevuld met warm water uit gaten op 2.000 meter diepte. Het water schijnt erg goed te zijn voor je gezondheid en wordt gebruikt voor verzorgingsproducten. Een perfecte plek om te ontspannen tijdens je IJsland-roadtrip.

Tip: vind je de Blue Lagoon te toeristisch? In het noorden van IJsland ligt het rustigere maar ook erg mooie Mývatn-meer.

ijsland-myvatn-meer
Het mooie Mývatn-meer in IJsland

3. De Godafoss-waterval

In het noorden van IJsland vind je één van de mooiste watervallen van het land, de Godafoss (‘Waterval van de goden’). Over een breedte van 30 meter stort het water hier twaalf meter naar beneden het meer in. Vanaf de parkeerplaats is het een kort stukje lopen naar de waterval. Wil je nog betere uitzichten hebben? Maak dan de wandeling naar de andere kant van de waterval, waar het ook een stuk rustiger is. Logeer je in de buurt? Ga dan ook eens rond zonsopkomst of zonsondergang bij de waterval om de plek bijna helemaal voor jezelf te hebben.

ijsland-godafoss-waterval
De Godafoss: ‘waterval van de goden’

Van je roadtrip wil je natuurlijk optimaal genieten. Wissel het rijden af. Als bijrijder kun je op heel andere dingen letten dan als je achter het stuur zit en dat is ook weleens fijn. Je hebt tenslotte vakantie. Bij Sunny Cars is de tweede bestuurder meestal inbegrepen en zo niet dan kun je dat vooraf bijboeken. Dat is goedkoper dan wanneer je het ter plaatse regelt. Let hierop als je de auto huurt. Het kan je een hoop geld schelen.

4. Het zwarte strand van Vík

Een bezoek aan een zwart strand mag natuurlijk niet ontbreken als je met je huurauto door IJsland toert. Het zand is zo zwart omdat het vulkanisch gesteente is. Het gesteente op het strand is verkruimeld tot heel fijne korreltjes, maar in zee staan nog grotere brokken die als een soort monsters boven het water uitsteken. Ook de kliffen langs het strand zijn een bezienswaardigheid. De rotsen van de wand die Gardar genoemd wordt, zijn namelijk een soort zeshoekige staven die door mensen uitgehakt lijken te zijn, maar in werkelijkheid ontstaan zijn door het krimpen van afkoelende lava. Neem een verrekijker mee om papegaaiduikers te spotten.

ijsland-zwarte-zand-strand-in-vik
Het zwart strand van Vík

5. De Vatnajökull-gletsjer

Met een oppervlakte van 8.100 vierkante kilometer is de Vatnajökull-gletsjer de grootste van IJsland. Voor wie zich ook niet voor kan stellen hoe groot dit is: groter dan alle gletsjers in Noorwegen en de Alpen bij elkaar. Je kunt de gletsjer vanaf het pad bewonderen, maar een nog beter beeld krijg je tijdens een gletsjerwandeling met een gids. Wandel met speciale ijzers onder je schoenen over de immense ijsvlakte en breng een bezoekje aan de ijsgrotten. De gletsjer behoort tot het Vatnajökull Nationaal Park, dat het op één na grootste Nationaal Park van Europa is, waar je ook vulkanen, rivieren en andere typisch IJslandse landschappen vindt.

ijsland-ijsgrot-in-vatnajokull
Binnen in een ijsgrot in Vatnajokull

Het lijkt zo leuk, over een onverharde weg naar een idyllisch plekje rijden om te genieten van het uitzicht. Wees je ervan bewust dat de verzekering niet uitkeert als je schade rijdt op een onverharde weg zonder officieel wegnummer. Parkeer de auto liever en wandel het laatste stukje. Dan kun je toch van het uitzicht genieten.

6. De Fjaðrárgljúfur-kloof

De ‘mooiste kloof van IJsland’, Fjaðrárgljúfur, is twee kilometer lang en adembenemend mooi en ruig. De rotsen aan weerszijden van de Fjaðrá-rivier zijn ongeveer honderd meter hoog. De rivier kronkelt als een slang tussen de met vegetatie begroeide rotsen door en verandert af en toe in een waterval als gevolg van hoogteverschillen. Over de rotsen loopt een twee kilometer lang wandelpad met uitzichtpunten op de kloof. De kloof ligt tussen het strand van Vik en de Vatnajökull-gletsjer in het zuiden van IJsland, dus zorg dat je met zoveel hoogtepunten in dezelfde hoek genoeg tijd plant om alle drie de highlights te kunnen bezoeken.

ijsland-fjadrargljufur-kloof
Uitzicht op Fjaðrárgljúfur, een kloof in het zuidoosten van IJsland.

7. Geothermisch gebied Krýsuvík

Ten zuiden van Reykjavik, op het schiereiland Reykjanes, ligt het geothermische gebied Krýsuvík. Hier bewonder je heetwaterbronnen, modderpoelen, fumarolen en een kleurrijke bodem met geel, rood en groen. Over een vlonderpad loop je door dit surrealistisch aanvoelende landschap met stoomwolken en kleuren die bijna niet echt lijken. De informatiepanelen langs het pad vertellen je meer over dit bijzondere gebied. Verblijf je langere tijd in de buurt? Bezoek het gebied dan op een zonnige dag, omdat de kleuren dan nog feller zijn.

ijsland-seltun-seltun-geothermische-gebied
Seltún is een geothermisch gebied in Krýsuvík op het schiereiland Reykjanes

8. Het schiereiland Snaefellsnes

Last but not least: bezoek het schiereiland Snaefellsnes ten noordwesten van Reykjavík voor weer een heel ander maar ook schitterend landschap. Welke bezienswaardigheid je hier ook bezoekt, de bergen zijn nooit ver weg. Wandel over het zandstrand van Ytri Tunga, bezoek het fotogenieke zwarte kerkje in Buðir en voel je klein op de kliffen bij Lóndrangar. Op het schiereiland vind je ook de veel gefotografeerde Kirkjufell-waterval met de (i)conische berg op de achtergrond en de basaltkolommen op Ytri-Raudamelur. Hadden we al gezegd dat dit een van de beste plekken in IJsland is om orka’s te spotten? Alleen al op dit schiereiland kun je je dagenlang vermaken.

ijsland-kirkjufellsfoss-waterval
Zonsondergang op de top van de Kirkjufellsfoss-waterval met de Kirkjufell-berg op de achtergrond

Met de huurauto door IJsland

Als je in IJsland bent, wil je natuurlijk niet de hele vakantie aan je hotel in Reykjavik gekluisterd zitten. Nee, wie in IJsland is, moet op avontuur. Misschien rijd je over de Ring Road langs de omtrek van het land of neem je de Golden Circle langs enkele van de mooiste highlights van het land. Wat je ook gaat doen, een huurauto geeft je volledige vrijheid. Je wil je op vakantie natuurlijk niet druk hoeven maken over onverwachte kosten. Daarom kies je voor Sunny Cars, waar autohuur all-in is. Zelfs het eigen risico en schade aan glas-banden-bodem of dak van de huurauto krijg je van ons vergoedt. Dus vlieg naar de luchthaven van Reykjavik en begin ontspannen aan je roadtrip. Voor extra comfort kies je bijvoorbeeld voor de Online Check-in service, waarmee jouw huurcontract al ingevuld voor je klaarligt. Nog sneller op pad? Sla de wachtrij over met de Fastlane service. Voor je het weet rijd je door het IJslandse sprookjeslandschap!

Bekijk ons aanbod van all-in huurauto’s in IJsland

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.