De 8 opvallendste verkeersregels in populaire roadtriplanden

Een vakantiebestemming verkennen met een huurauto is populair. Maar in andere landen gelden andere regels. En houd je je daar niet aan, dan kan je zomaar een boete krijgen. Heel vervelend natuurlijk, want dat geld geef je liever uit op een terrasje! Vaak worden buitenlandse boetes pas een paar weken tot zelfs maanden na thuiskomst aan jou verstuurd. Voorkom die vervelende verrassing achteraf en zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in jouw vakantieland. Wij zetten alvast de 8 opvallendste regels voor jou op een rijtje.

1. Niet in strandoutfit achter het stuur

In Spanje rijden met teenslippers of met blote voeten? Dat kan je een flinke boete opleveren! Na een tripje naar het strand is het dus slim om je slippers te verwisselen voor schoenen. Neem ook een tas met kleding mee, want in hét ultieme roadtripland is het voor bestuurders ook verboden om zwemkleding te dragen achter het stuur.

zwemkleding-spanje
Geen teenslippers of zwemkleding aan achter het stuur in Spanje!

2. Lichten aan, ook als de zon schijnt

In de meeste Europese landen zijn dimlichten overdag alleen verplicht in tunnels of bij slecht zicht. Roadtripland Italië is hierop een uitzondering. Daar moet je buiten de bebouwde kom steeds met je dimlichten aanrijden, zelfs bij zonnig weer!

dimlichten-italie
In Italië doe je altijd je dimlichten aan. Ook als de zon lekker schijnt.

3. Verboden te liften en voorrang voor dieren

Huur je een auto in Zuid-Afrika? Dan kun je onderweg verkeersborden tegenkomen die je hier bij ons niet ziet. Niet alleen waarschuwen ze er voor overstekende olifanten of ander wild, op sommige plekken is het ook verboden om te liften. Niet alleen waarschuwen verkeersborden in Zuid-Afrika voor overstekend wild, dieren hebben er ook voorrang. Als een ruiter of een begeleider van dieren je verzoekt om te stoppen, dan is dat verplicht.

liften-zuid-afrika
In Zuid-Afrika is het op sommige plekken verboden om te liften.

4. Reservebril verplicht

In Portugal, Italië en Spanje dien je als drager van een bril of lenzen altijd je reservebril bij je hebben om discussies met de politie voorkomen. Ben je je bril kwijt of doen je lenzen plotseling pijn, dan kun je dankzij je reserve bril of lenzen alsnog veilig rijden. Volgens de lokale wetten kunnen op die manier gevaarlijke toestanden op de weg vermeden worden.

reservebril-europa
Een reservebril in je dashboardkastje zorgt voor veiligere autoritjes.

5. Jonge bestuurders, andere regels

Ben je jonger dan 24 jaar? Dan gelden er in Kroatië andere snelheidslimieten voor jou. Zo moet je er buiten de bebouwde kom steeds 10 kilometer per uur trager rijden dan de rest van de autobestuurders.

jonge-bestuurder-3
Ben je onder de 24? Dan mag je in Kroatië minder hard op het gaspedaal trappen.

6. Wirwar van stoplichten

In Canada hangen de verkeerslichten aan de overkant van de kruising. Bovendien springen de lichten aan de overkant meteen op groen zodra jouw licht op rood springt. Zéker niet door het rood rijden dus. Behalve wanneer je naar rechts moet, want dan mag het meestal wel, óók als het verkeerslicht rood is. Mag dit niet, dan staat dat expliciet aangegeven door een bord met: ‘no turn on red’. In alle andere gevallen mag je dus door het rode licht naar rechts rijden.

stoplichten-canada
In Canada hangen de verkeerslichten aan de overkant van de kruising, dit zorgt voor gekke situaties.

7. Geen koptelefoon op of oortjes in tijdens het rijden

Ook luisteren naar muziek met je oortjes in of een koptelefoon op je hoofd zou je een hoge boete kunnen opleveren op de Spaanse en Griekse wegen.

koptelefoon-in-auto
Lekker van muziek genieten tijdens het rijden? In Griekenland doe je dit beter zonder koptelefoon of oortjes!

8. Verplicht toeteren in de bochten

In de meeste landen zijn geluidssignalen alleen toegestaan om te waarschuwen bij een aanrijding, maar in Spanje ben je verplicht om tegenliggers te waarschuwen op bochtige smalle wegen.

claxoneren-spanje
In Spanje ben je op sommige plekken verplicht om te toeteren.

Boete in buitenland is duur

Je zit tijdens je welverdiende vakantie natuurlijk niet te wachten op een bekeuring. Logisch! Gebeurt het toch? Dan kom je na je vakantie voor hoge kosten te staan. Bovenop de boete komen namelijk nog administratiekosten van de lokale verhuurpartner. Zorg er dus voor dat je voor vertrek goed op de hoogte bent.

All inclusive en compleet zorgeloze autohuur

Als autohuurexpert hebben we ook kennis van verkeersregels in je vakantieland. De belangrijkste regels voor de populairste autohuurlanden hebben we voor je verzameld in de Sunny Guides. Met deze informatie kun jij gemakkelijk boetes voorkomen.

Over verzekeringen hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. Bij ons weet je namelijk vooraf al dat er ook achteraf geen gedoe is. Dát is all-in autohuur van Sunny Cars. Alle verzekeringen die jij nodig hebt tijdens je autohuur zijn inbegrepen. Zo kun jij je focussen op de weg en je netjes houden aan de verkeersregels van je vakantieland. Wij regelen de rest.

Bekijk ons aanbod op ruim 8000 bestemmingen

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Ans

13 september 2021 | 5:11 pm | Reageer op Ans

.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.