Auto huren in een linksrijdend land? Lees deze tips vóór je gaat rijden

Laatste belde een klant met de vraag of zij een auto kon huren in Engeland. ‘Maar natuurlijk kan dat,’ zei onze autohuurexpert van de reserveringsafdeling. Ze namen de boeking door en alles was bijna rond, totdat mevrouw aangaf dat ze wel graag een auto met het stuur aan de linkerkant wilde reserveren. Maar helaas, dat bieden we niet aan in een linksrijdend land. Sterker nog, ga maar eens een verhuurder vinden waar dit wél lukt. Dat zal niet makkelijk gaan… Het rijden in een linksrijdend land leek haar maar niks.

We begrijpen het best, hoor. De versnellingspook met je linkerhand bedienen, borden lezen aan de linkerkant van de weg en dan nog de neiging om aan jouw ‘vertrouwde’ kant van de weg te rijden… We hebben daarom 5 tips voor je verzameld die het allemaal wat makkelijker maken:

1. Huur een automaat

Het lijkt een inkopper, maar toch denkt niet iedereen eraan om een automaat te huren. Een automaat is dan soms wel duurder dan een handgeschakelde huurauto, máár het levert je wel een geweldig voordeel op: je hebt geen gedoe met schakelen en zo kun jij je volledig concentreren op het verkeer. Dat rijdt een stuk relaxter. Kies je vanwege budget tóch voor een handgeschakelde auto: oefen dan even een paar rondjes op de parkeerplaats voor je je in het verkeer mengt.

2. Plan je route

Bedenk van tevoren wat je route wordt. Dan hoef je daar in ieder geval niet mee bezig te zijn tijdens het rijden. Gebruik ook een navigatiesysteem. Die geeft vaak aan in welke richting je een rotonde moet nemen. Handig!

Grappig weetje: in Myanmar rijden ze rechts, maar met auto's die bedoeld zijn om links te rijden. Zo'n 40 jaar geleden besloot de toenmalige dictator dat ze van de ene op de andere dag niet links, maar rechts moesten rijden. Alleen zijn de auto's daar dus niet op aangepast. Gelukkig hebben we in Myanmar geen huurauto's.

3. Let op je medeweggebruikers

Probeer zoveel mogelijk achter andere auto’s aan te rijden (mits ze dezelfde kant op gaan uiteraard!) want de lokale bevolking rijdt in ieder geval aan de juiste kant van de weg. Ga met de verkeersstroom mee, zeker op rotondes.

4. Concentratie is everything

Blijf nadenken over de kant van de weg waar je rijdt. Kijk naar verkeersborden en stoplichten. Deze staan uiteraard aan de linkerkant van de weg. Als je de achterkant van een bord of een stoplicht ziet, weet je dat je fout zit! Let vooral goed op bij gewoontedingen zoals het nemen van een rotonde, het wegrijden bij een benzinestation en het uitwijken voor een tegenligger. Op stille wegen zonder verkeer kun je ongemerkt opeens aan de rechterkant gaan rijden, blijf hier extra waakzaam.

5. Meerijden mag, nee MOET

Meestal bloedirritant, iemand die naast je zit en zich bemoeit met jouw rijstijl. Maar in een linksrijdend land moet je dit juist wel willen. Vraag je reispartner om alert te blijven en je te corrigeren als je op de verkeerde weghelft dreigt te komen. Ook wel eens leuk dat dat mag, toch?

Geen zorgen via Sunny Cars

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je via Sunny Cars huurt. Niet voorafgaand aan je boeking, niet wanneer je de huurauto ophaalt en óók niet als je schade rijdt. Best een geruststellende gedachte. Zeker als je voor het eerst plaatsneemt in een huurauto in een linksrijdend land. Via Sunny Cars huur je volgens ons all-in concept. Dit betekent dat alle benodigde verzekeringen en dekkingen inclusief zijn. Ook zijn wij 24/7 bereikbaar op ons Nederlandstalig noodnummer!

Uiteraard gelden deze tips ook voor alle  linksrijdende landen zoals Australië, Zuid-Afrika, Ierland, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

Suzanne Al

Director of Marketing

Als Marketing Manager Nederland & België is Suzanne verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten. Naast een passie voor autohuur, is ze ook dol op vakanties. Niet gek dus, dat ze vaak bezig is met vakantieplannen maken – altijd mét huurauto natuurlijk. Want alleen dan kom je op de mooiste plekjes.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.