Auto huren in een linksrijdend land? Lees deze tips vóór je gaat rijden

Laatste belde een klant met de vraag of zij een auto kon huren in Engeland. ‘Maar natuurlijk kan dat,’ zei onze autohuurexpert op de reserveringsafdeling. Ze namen de boeking door en alles was bijna rond, totdat mevrouw aangaf dat ze wel graag een auto met het stuur aan de linkerkant wilde reserveren. Maar helaas, dat bieden we niet aan in een linksrijdend land. Sterker nog, ga maar eens een verhuurder vinden waar dit wél lukt. Dat zal niet makkelijk gaan…

Het rijden in een linksrijdend land leek haar maar niks. En dat herkennen we wel, want uit ons trendrapport blijkt dat vier op te tien mensen niet in een linksrijdend land durven te rijden – en vrouwen spannen de kroon. Uit het onderzoek blijkt dat 47% van de vrouwen niet in een huurauto durft te stappen in een linksrijdend land, versus 37% van de mannen.

We begrijpen het best, hoor. Ik stond ook doodsangsten uit tijdens de eerste kilometers van mijn roadtrip door Zuid-Afrika. Jawel, ook een land waar LINKS gereden wordt. En ik kan je uit ervaring vertellen dat het bést lastig is. De versnellingspook met je linkerhand bedienen, borden lezen aan de linkerkant van de weg en dan nog de neiging om aan jouw ‘vertrouwde’ kant van de weg te rijden…  We hebben daarom 5 tips voor je verzameld die het allemaal wat makkelijker maken:

1. Huur een automaat

Het lijkt een inkopper, maar toch denkt niet iedereen eraan om een automaat te huren. Een automaat is dan wel duurder dan een handgeschakelde huurauto, máár het levert je wel een geweldig voordeel op: je hebt geen gedoe met schakelen. Zo kun jij je volledig concentreren op het verkeer. Dat rijdt een stuk relaxter. Kies je vanwege budget tóch voor een handgeschakelde auto: oefen dan even een paar rondjes op de parkeerplaats voor je je in het verkeer mengt.

2. Plan je route

Bedenk van te voren wat je route wordt. Dan hoef je daar in ieder geval niet mee bezig te zijn tijdens het rijden. Gebruik ook een navigatiesysteem. Die geeft vaak aan in welke richting je een rotonde moet nemen. Handig!

Grappig weetje: in Myanmar rijden ze rechts, maar met auto's die bedoeld zijn om links te rijden. Zo'n 40 jaar geleden besloot de toenmalige dictator dat ze van de ene op de andere dag niet links, maar rechts moesten rijden. Alleen zijn de auto's daar dus niet op aangepast. Gelukkig hebben we in Myanmar geen huurauto's.

3. Let op je medeweggebruikers

Probeer zoveel mogelijk achter andere auto’s aan te rijden (mits ze dezelfde kant op gaan uiteraard!) want de lokale bevolking rijdt in ieder geval aan de juiste kant van de weg. Ga met de verkeersstroom mee, zeker op rotondes.

4. Concentratie is everything

Blijf nadenken over de kant van de weg waar je rijdt. Kijk naar verkeersborden en stoplichten. Deze staan uiteraard aan de linkerkant van de weg. Als je de achterkant van een bord of een stoplicht ziet, weet je dat je fout zit! Let vooral goed op bij gewoontedingen zoals het nemen van een rotonde, het wegrijden bij een benzinestation en het uitwijken voor een tegenligger. Op stille wegen zonder verkeer kun je ongemerkt opeens aan de rechterkant gaan rijden, blijf hier extra waakzaam.

5. Meerijden mag, nee MOET

Meestal bloedirritant, iemand die naast je zit en zich bemoeit met jouw rijstijl. Maar in een linksrijdend land moet je dit juist wel willen. Vraag je reispartner om alert te blijven en je te corrigeren als je op de verkeerde weghelft dreigt te komen. Ook wel eens leuk dat dat mag, toch?

Geen zorgen via Sunny Cars

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je via Sunny Cars huurt. Niet voorafgaand aan je boeking, niet wanneer je de huurauto ophaalt en óók niet als je schade rijdt. Best een geruststellende gedachte. Zeker als je voor het eerst plaatsneemt in een huurauto in een linksrijdend land. Via Sunny Cars huur je volgens ons all-in concept. Dit betekent dat alle benodigde verzekeringen en dekkingen inclusief zijn. Ook zijn wij 24/7 bereikbaar op ons Nederlandstalig noodnummer!

Uiteraard gelden deze tips ook voor alle  linksrijdende landen zoals Australië, Zuid-Afrika, Ierland, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

Suzanne Al

Director of Marketing

Als Marketing Manager Nederland & België is Suzanne verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten. Naast een passie voor autohuur, is ze ook dol op vakanties. Niet gek dus, dat ze vaak bezig is met vakantieplannen maken – altijd mét huurauto natuurlijk. Want alleen dan kom je op de mooiste plekjes.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Ruud Hoogerheijde

28 mei 2017 | 11:07 am | Reageer op Ruud Hoogerheijde

Wij willen naar Nieuw Zeeland en daar enige weken te blijven. Wij zoeken een huurauto met het stuur aan de " linkerkant " , dus niet, niet rechts, zoals gebruikelijk is in Nieuw Zeeland.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Pieta Harsveld

30 mei 2017 | 10:46 am | Reageer op Pieta Harsveld

Beste Ruud,

Wat een heerlijk idee om naar Nieuw-Zeeland te gaan! Maar helaas kunnen we je niet helpen aan een huurauto met het stuur aan 'onze' kant. Wel kunnen we je nog wat tips geven voor als je in een linksrijdend land achter het stuur kruipt. Die vind je hier.

Met hartelijke groet,
Pieta

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Lambrechts Annie

11 februari 2018 | 10:31 am | Reageer op Lambrechts Annie

Altyd goed jullie tips. Ik huur steeds bij Sunny cars tenzij het dus zoals jullie vermelden in een land waar jullie niet zitten . Sunny cars is steeds correct, ineens all in dus je weet wat je hebt . Ook de tweede bestuurder is altyd meegenomen...Ook al rijd die niet handig als reserve. Wat er soms wel eens kan vermeld worden ....Ik heb in S.Afrika en ook in Australie wel meegmaakt dat de MASTER.CARD niet kan gebruikt worden daar de cijfers er niet dik opliggen zoals bij VISA... Ik had gelukkkig beide maar misschien toch de klanten daarover verwittigen. Moeten in dit geval denk ik cash geld als waarborg geven.. verder zou ik zeggen doe zo voort jullie zijn geweldig !! Ik raad al mijn vrienden reizigers jullie aan .

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

EdithZaicsek

11 februari 2018 | 4:56 pm | Reageer op EdithZaicsek

Bedankt voor de tip over de credit cards. Ik heb een American Express en een Mastercard. De Amex wordt soms niet geaccepteerd, de MC eigenlijk wel altijd. Dat in Australia en South Africa zelfs de Mastercard niet (altijd) wordt geaccepteerd wist ik niet. Zul je daar staan aan de autoverhuurbalie met twee credit cards en worden beide niet geaccepteerd. Het lijkt mij dat Sunny Cars dat bij het boeken wel mag aangeven.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

12 februari 2018 | 12:17 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Annie,

Bedankt voor je berichtje. Wat leuk om te lezen dat je onze tips waardeert. Daar doen we het natuurlijk voor! In onze huurvoorwaarden wordt vermeld welke creditcards er eventueel niet worden geaccepteerd. Dit gaat dan inderdaad altijd om creditcards waar de cijfers er níet dik op liggen.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

A.H.G.Dura-Meerburg

11 februari 2018 | 3:45 pm | Reageer op A.H.G.Dura-Meerburg

In 1972 woonden we in Nigeria. Toen ging men ook van li naar re rijden over. Dat leverde gevaarlijke, maar ook vermakelijke situaties op. Bv, als men rechtuit op rotonde of kruispunt wilde, alle knipperlichten aan!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

12 februari 2018 | 9:58 am | Reageer op Sanne van Reek

Beste,

Ik kan mij voorstellen dat dat een héél gekke situatie geweest moet zijn. Ineens massaal van links overschakelen naar rechts, dat moet niet makkelijk zijn. En, wende het snel?

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Afrikaner

12 februari 2018 | 10:29 pm | Reageer op Afrikaner

Sinds een week rij ik voor het eerst links, met name in Zuid Afrika.
De bovengenoemde vijf aandachtspunten kan ik volledig onderschrijven.
Maarrrr....
Mijn grootste probleem blijft de linkerkant van de weghelft. Het duurt lang voordat je een gevoel krijgt waar het linkervoorwiel/achterwiel zich exact op het wegdek bevindt. met name op smalle weghelften en bij linkerbochten.
Rechtsaf slaan op een kruising kan ook soms tricky zijn. Rotondes daarentegen blijken vrij simpel.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

13 februari 2018 | 9:30 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi,

Ik kan me voorstellen dat dat inderdaad even flink wennen is. Hopelijk groeit dat gevoel met de tijd! :-)

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

J Kraus

21 februari 2018 | 11:08 am | Reageer op J Kraus

Als ik in een linksrijdend land rij zeg ik steeds tegen mezelf (en anderen): Look right (bij oversteken als voetganger) and keep left (bij rijden)
Met name op het platteland als je de bocht om gaat is een gevaarlijk moment waarbij je ongemerkt van rijbaan wisselt. Houd overdag je lichten aan opdat mensen je sneller opmerken en kunnen waarschuwen. Let op je dode hoek bij inhalen want die is nu rechts van.
Verder kennen sommige navigatiesystemen een wegbaan herkenning en waarschuwen bij verkeerde kant van de weg (mijn TomTom 740 doet dat)

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

21 februari 2018 | 2:37 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi,

Wat een handige tips, zeg. Bedankt

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Herman Guns

20 april 2018 | 11:17 pm | Reageer op Herman Guns

Tip om links te rijden: steeds attent zijn dat je als chauffeur in het midden van de weg zit. Eenmaal je deze klik gemaakt hebt ... Fluitje van een cent

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

mc evertse

29 juni 2018 | 3:01 pm | Reageer op mc evertse

Maak een karton van ongeveer 10 -6 cm en plak daarop een zwarte L en plaats het in het zicht van de bestuurder achter de voorruit, zodat als je binnenkomt in de auto je oog gelijk naar die L kijkt.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.