Keith Harings Italiaanse ode aan het leven

Denk je aan Pisa, dan denk je meteen aan de scheve toren. Wat niet veel mensen weten is dat Pisa ook een muurschildering van kunstenaar Keith Haring heeft. Je kunt het zonder lange rijen en extra kosten bekijken op de zijwand van het klooster van St. Antonio, vlakbij het Piazza Vittorio Emanuele II. Haring maakte vaker muurschilderingen, maar die waren meestal bedoeld als tijdelijke versiering. De muurschildering ‘Tuttomondo’ (Heel de wereld) in Pisa is een van zijn weinige permanente schilderingen.

Wie goed kijkt, ziet allerlei figuren die symbool staan voor vrede en verdraagzaamheid, met bovenaan een dolfijn (symbool voor de prachtige relatie tussen mens en natuur) en daarnaast een mannetje met een schaar als benen, die een slang (symbool voor het kwaad) doormidden knipt. Het idee voor dit kunstwerk ontstond per toeval, toen een student uit Pisa de kunstenaar in New York tegen het lijf liep. Ze raakten aan de praat en al snel ontstond het idee om in Pisa een mooie muurschildering te maken. De eerste dag tekende Haring alleen de zwarte omtreklijnen, zomaar uit de hand. De dagen erna kleurde hij, met hulp van studenten en kunstenaars van het Carapol Center, de figuren in. Na een week was zijn ode aan het leven klaar. Haring maakte ‘Tuttomondo’ in 1989, een paar maanden voor zijn dood.

… Maar er is nog meer te zien, te doen en te beleven!

Lucca

Lucca, Italië

Zo’n 25 kilometer ten noordoosten van Pisa ligt Lucca. Een stad met een lange historie. Onder andere Julius Caesar en Pompeius ontmoeten elkaar hier al in 56 voor Christus. Lucca heeft vele pleinen, een basiliek en een Dom, maar de stad is vooral bekend om zijn vestingmuren die nog volledig intact zijn. Ze zijn vier kilometer lang en je kunt er leuk wandelen en fietsen.

Toscane

Toscane, Palazzo dei priori

Pisa is een goed startpunt voor een roadtrip door Toscane. Vanuit hier kun je naar Florence, Sienna en het minder bekende Volterra. In Volterra kun je het Romeinse theater bezoeken, dat stamt uit de eerste eeuw voor Christus. Het Palazzo dei Priori is een van de oudste paleizen van Toscane.

Strand

Italië Forte dei Marmi

Toscane wordt geroemd om zijn mooie binnenlanden en heuvellandschappen, maar het heeft ook mooie stranden. Bij Pisa liggen Marina di Pisa, Tirrenia en Calambrone. Iets ten noorden van de stad zijn de badplaatsen Viareggio en Forte dei Marmi. Hier vind je rijen vol bedjes en parasols en de echte Italiaanse badcultuur: kletsen, eten en zwemmen.

Reisreporter MariekeH

Reisjournalisten of -bloggers

MariekeH is een actieve Columbus Reisreporter en deelt op Columbus Reisreporter handige tips en mooie foto’s van haar reizen. Voor Sunny Cars gaf zij deze tips over het heerlijke ‘Bella Italia’!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.