Oman & Jordanië. Een geweldige roadtrip door het Midden-Oosten

Tijdens het plannen van je volgende vakantie denk je misschien niet zo snel aan het Midden-Oosten. Maar toch is het écht een prachtige bestemming. Vooral om te roadtrippen.  Als je je wil verdiepen in een andere cultuur is het echt aan te raden. Eveline probeerde het uit en het werd een vakantie om niet snel te vergeten. Lees je mee?

Meer geiten dan mensen

Geiten onder boom

Oman staat bekend om z’n dadels, olie, wadis en de traditionele omani koffie.  De wadis – tropische rivierdalen – maken een roadtrip door Oman echt geweldig. Het is net een oase als je door het ietwat stoffige landschap van Oman rijdt. Het land is ontzettend groot, maar telt slechts 4,6 miljoen inwoners. Per vierkante kilometer wonen er gemiddeld 15 mensen en daarmee is Oman een van de dunstbevolkte landen ter wereld. Niet gek dus, dat je soms het idee hebt dat je meer geiten dan mensen ziet. 

In Oman is het heel normaal dat bij aankomst in je hotel koffie aangeboden wordt. Je kan de koffie vergelijken met een héél sterke espresso. Dit wordt met kleine slokjes gedronken. Het is onbeleefd als je dit afslaat. Ook komt er een schaal dadels tevoorschijn. Lekker!

Van Muscat naar Sur

Bimmah Sinkhole

Na Muscat vertrokken wij naar Sur, dit is slechts zo’n 2 uur rijden. Onderweg kom je langs Bimmah Sinkhole. Dit is een bijzonder natuurverschijnsel! Deze sinkhole heeft een ondergrondse verbinding met de zee en bevat dus zout water. Heerlijk om even een duik te nemen. Een stukje richting Sur, kom je langs Wadi Shab. Weer zo’n mooie wadi die je niet mag overslaan. Wadi Shab kost wat inspanning om er te komen dus het is verstandig om dit niet midden op de dag te doen, want dan is het veel te warm. Je kunt hier gewoon in badkleding zwemmen, op veel andere plekken is dit niet toegestaan. Ook Wadi Bani Khalid is prachtig, er is een speciaal stuk voor toeristen waar je kunt zwemmen.

Ben je wel bewust van het feit dat je in een ander land bent waar badkleding niet heel gepast is. Een sarong is handig om altijd bij je te hebben.

Van de oase naar de woestijn

Wahiba Sands

Wahiba Sand is een aanrader tijdens je bezoek aan Oman. Zeker als je nog nooit een woestijn gezien hebt! Het is werkelijk prachtig… Wij werden ontvangen door een vriendelijke man aan de rand van de woestijn. Hier lieten we onze huurauto staan en we vervolgden de trip in de auto van de meneer. Het is immers niet de bedoeling dat je met de huurauto in de woestijn rijdt. Met zijn auto mochten we door de woestijn crossen. Na een flinke omweg en twee keer stil te hebben gestaan – middenin de woestijn –  kwamen wij aan op bestemming. Een klein kamp met drie typische bedoeïenententen. ’s Nachts heb je hier een prachtig uitzicht op de sterrenhemel!

De markt van Nizwa is leuk om te bezoeken. Neem meteen wat dadels voor thuis mee!

Op naar Nizwa

Nizwa

Vervolgens kwamen wij aan in Nizwa, de grootste stad van de regio Ad Dachiliyah gelegen op ongeveer 140 km afstand van Muscat. Verwacht hier geen uitgebreide gezellige eettentjes of cafe’s waar je ’s avonds wat kunt drinken. Dat is namelijk niet heel gebruikelijk in Oman. Zo ook in Nizwa niet. Wel was Nizwa de leukste plek die wij bezocht hebben. Zo is er bijvoorbeeld een 17e-eeuwse vesting – Nizwa fort – dat echt een bezoek waard is. Ook de markt is leuk om over te wandelen. Neem meteen wat dadels voor thuis mee!

De 4 wheel drive die we hadden gereserveerd kwam goed van pas!

De tocht naar Misfat al Abriyeen

Geit in de bergen

Tijdens onze reis naar Misfat al Abriyeen kwam de 4 wheel drive goed van pas. Wij verbleven in Al Misfah Hospitality Inn. Dit was echt heel fijn. We werden vriendelijk geholpen en het was een fijne en rustige plek om te relaxen.

Daar bezochten we de Djabal Sjams. Met zijn 3000 meter is dit de hoogste berg van het Hadjargebergte in het noordwesten van Oman. Jabal Shams noemen ze ook wel de Omani Grand Canyon. Ik was wat sceptisch, want de afbeeldingen die ik op Google zag maakten mij niet heel enthousiast. Maar niets was minder waar! Weinig toeristen, een prachtige route en wat een uitzicht! Hoewel het best pittig was voor iemand met hoogtevrees. The Balcony Walk is een bekende route en dit is goed te doen. Genoeg mooie plekjes om uit te rusten en te genieten van het uitzicht met hier en daar een geit.

En toen… Jordanië

Petra in Jordanië

Aangekomen in de hoofdstad van Jordanië, Amman, merken we meteen een groot verschil met Oman. In Amman is het vele malen drukker en je kunt wel merken dat dit geen rijk olieland is. De wegen zijn prima begaanbaar, bedenk alleen wel dat er verstopte snelheidsheuvels zijn. Let dus op je snelheid…

Na ons korte bezoek aan het mooie Jerash, een Grieks-Romeinse stad in het noorden, zo’n 45 km van Amman, vertrokken wij naar het bekende Petra. Dit was een lange rit, maar onderweg vonden we genoeg plekjes om even de benen te strekken en wat mooie foto’s te maken. Petra is een historische stad gelegen in een kloof tussen heuvels. Het is gedeeltelijk uit rotsen gehakt en dat maakt het heel bijzonder.  Hier kun je prachtige wandeltochten maken.

Veel rotsen zijn bekend uit films zoals Lawrence of Arabia, The Martian en Transformers.

Vallei uit de films

Wadi Rum

Wat je echt niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Jordanië is Wadi Rum. Denk niet alles gezien te hebben na je bezoek aan de woestijn in Oman, want Wadi Rum is nóg indrukwekkender. Het is echt een aanrader om hier een jeeptour te maken, want de gids laat je alle mooie en bijzondere rotsen zien. Elke rots heeft zo zijn eigen verhaal. Veel rotsen zijn bekend uit films zoals Lawrence of Arabia, The Martian en Transformers.

Na de indrukwekkende roadtrip sloten we onze vakantie af met een paar dagen relaxen in een resort aan de dode zee. Ook niet verkeerd! Zie jij zo’n roadtrip ook wel zitten?

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.