fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Waarom je een flinke dosis lef moet hebben om een auto te huren in Iran

KABOEM! We zijn geraakt. Na zo’n 100 near misses is het nu dan toch echt raak. Ons verbaast het niet. De vraag was niet of, maar wanneer. De een-na-laatste dag van onze vakantie in Iran dus. De schade valt gelukkig mee. Geen gewonden, alleen blikschade aan de auto. Iran is echt een geweldige reisbestemming, alleen het verkeer gaan we zeker niet missen.

bergen-roadtrip-iran

Toen wij onze 3-weekse roadtrip door Iran boekten, was de keuze: auto met chauffeur of openbaar vervoer. Wij kozen voor het eerste, want met een auto zie je toch altijd meer. En dat bleek ook hier op te gaan. Naast prachtige routes door de besneeuwde bergen en uitgestrekte woestijn, langs afgelegen dorpjes, stoppen wanneer je wilt en leuke picknicks onderweg, betekende dat ook het Iraanse verkeer van zeer dichtbij meemaken. Dat hebben we geweten.

verkeer-iran-chaos

De algemene Iraanse rijtactiek lijkt: alleen naar voren kijken, je auto er zo snel mogelijk tussen duwen (heel erg letterlijk, dwars op de overige auto’s kan ook) en niet twijfelen. Nooit achterom kijken. Motoren, voetgangers en een enkele fietser vechten zich hier nog een weg tussendoor. Als je geluk hebt, overleef je deze totale chaos. Dat kun je niet zeggen van de ruim 30.000 verkeersdoden die hier jaarlijks vallen. Eén daarvan staat nog altijd helder op mijn netvlies gebrand. Hij had geen schijn van kans, de jonge motorrijder die door een truck was aangereden. Geen ontkomen aan voor ons ook, we reden vlak langs het bloederige tafereel. Nog geen uur daarvoor waren we in Iran geland.

groene-bergen-iran-verkeer

Later hebben we nog minstens 10 andere grote ongelukken gezien, waarbij auto’s en zelfs vrachtwagens over de kop waren geslagen. Allemaal net gebeurd voordat wij langsreden. Zo ook een politiewagen die na een wilde achtervolging op z´n dak was beland, dit dan weer tot grote hilariteit van onze chauffeur Masoud. Het Iraanse verkeer is niet bestemd voor mensen met een zwak hart. Zo ongelooflijk vriendelijk als de Iraniërs van nature zijn, zo ongeduldig zijn ze blijkbaar op de weg.

bergtoppen-sneeuw-iran-roadtrip

Terug op kantoor zie ik het volgende nieuwsbericht in mijn inbox: vanaf nu bieden we ook huurauto’s aan in Iran. Een week later was de eerste auto al verhuurd. Er zijn dus gelukkig genoeg mensen met meer lef dan ik.

Update 14 december 2016: Wij bieden inmiddels geen autohuur meer aan in Iran. 

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou