Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

6 tips voor je Europese road trip

Een road trip bezorgt je het ultieme gevoel van vakantie. De vrijheid om jezelf in alle gemak te vervoeren, rond te trekken langs verschillende bestemmingen en zelf bepalen waar je stopt of doorrijdt. Al twee keer eerder trok Daisy van Soetkees een maand lang door Amerika, maar ook ons prachtige Europa leent zich uitstekend voor een afwisselende road trip.

Er staan twee auto’s voor de deur en toch kiezen we voor een huurauto. Onze eigen auto’s zijn kleine stadsautootjes, nou niet echt geschikt om lange afstanden door de bergen af te leggen. Daarnaast willen we een goede auto met een behoorlijke motor, een auto met voldoende kofferruimte en pechhulp voor onderweg. Een huurauto is dan de ideale oplossing, ook vanuit Nederland.

bergpas snelweg huurauto Duitsland

Op naar Düsseldorf

Onze huurauto staat al op ons te wachten bij het vliegveld van Düsseldorf. Voor ons de dichtstbijzijnde plek om de auto op te halen. Beladen met een enorm koffer, een tas vol lekkers voor onderweg en twee kussens kan de reis beginnen! Over de Duitse snelweg zoeven we naar München, onze eerste tussenstop. Niet zozeer vanwege de stad (die overigens ook heel erg mooi is) maar vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Slovenië, want daar zijn we naar op weg. De Duitsers zijn dol op wegwerkzaamheden, dat wordt ons duidelijk. Toch stijgt de kilometerstand van onze Duitse schone gestaag en kunnen we na acht uur rijden eindelijk onze beentjes strekken.

Dobberen in Kroatie met een huurauto

Mooiste route door Oostenrijk

We hebben twee keuzes; rijden we over de snelweg rechtstreeks naar Lake Bled in Slovenië of nemen we kleine weggetjes door de bergen. Het laatste natuurlijk! De mooiste roadtrip maak je niet over de snelweg, maar juist over de B-wegen. Het uitzicht is er mooier en je komt door dorpjes. Zo zie je meer van een land. Afslag B dus. En zo komen we op de mooiste route door Oostenrijk, de GrossGlockner Hochstrasse genaamd. Gelukkig is onze auto voorzien van een goede motor en de nodige PK’s zodat we prima door de bergen kunnen laveren. We rijden langs groene weiden, de keurige Oostenrijkse dorpjes, steile hellingen en de allerhoogste bergen die ook ooit gezien heb. Voordat we het weten, is er al een einde aan onze reis gekomen en staan we al bij de Sloveense grens.

Lake bled huurauto

Lake Bled in Slovenië

Slovenië, ik kon me er geen voorstelling van maken en had er nog maar weinig van gehoord. Dus wachtte me een ware verrassing! Het meer van Bled is blauwer dan blauw, de Jullische Alpen zijn minstens zo mooi als hun zusje de Alpen en dan heb ik het nog niet over Ljubljana gehad. Rijdend door de landschappen van Slovenië besef ik me hoe weinig ik eigenlijk weet van ons eigen Europa. Hoe mooi het eigenlijk is ‘om de hoek’. In Lake Bled heeft onze auto even rust. Alles is hier te voet te doen. We wandelen langs het meer, roeien naar het eilandje en eten Sloveense gebakjes met uitzicht op het kasteel. Ook trotseren we op een raft het koude bergwater in de rivier Sava en slapen we in een luxe tent op het fantastische ecoresort Garden Village.

Op weg naar Ljubljana stoppen we even bij het Middeleeuwse dorpje Radovljica. Een klein verborgen pareltje om slechts tien minuutjes rijden van Lake Bled. Hier wordt nog op de ouderwetse manier ‘gingerbread’ gebakken en versierd. Verder naar de hoofdstad van Slovenië; Ljbuljana.

ljubljana met een huurauto

Ljubljana in Slovenië

Eigenlijk kan ik het beter niet van de daken schreeuwen, want dan ontdekt iedereen deze heerlijke stad…. Maar jeetje wat is Ljubljana een bruisende bestemming! Het is met recht een van de leukste citytrips die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ljubljana heeft het allemaal; een historisch centrum, gezellige pleintjes, leuke winkeltjes en het stikt er van de terrasjes. Het centrum van Ljubljana is niet heel groot, je kan alles te voet goed bereiken. De stad ademt een enorme sfeer uit. Een echte aanrader dus.

Dobberen in Kroatie met een huurauto

Dobberen in Kroatië

Onze roadtrip brengt ons vervolgens naar de zuiderburen van Slovenië; Kroatië. Daar stuiten we op een grenscontrole. Hoewel de grenzen in Europa allemaal open zijn, wordt de Kroatische grens nog bewaakt. Ook de valuta in Kroatië is nog anders, hier betaal je met de Kuhna. In Opatija mag onze huurauto eventjes uitrusten. We stappen op een boot om een rondje langs de Kroatische eilandjes te varen. Want hoe kan je Kroatië beter ervaren dan te water? Een helderblauwe zee, groene eilandjes met verrassend hoge bergen en schattige stadjes om aan te meren. Daar dobberen we een aantal dagen op de Middellandse Zee. We nemen af en toe een duik, zonnen op het dek, meren aan in de haven en krijgen varen weer een eilandje verder. Na een paar dagen op zee is het weer tijd voor vaste land onder de voeten. De Duitse schone staat keurig op ons te wachten, klaar voor de volgende rit.

Naar Rovinj met een huurauto

Op naar Rovinj in Kroatië

Het lijkt wel een klein beetje Venetië maar toch is het Kroatië. Rovinj, maar ook andere stadjes aan de westkust van Istrië, stralen een Italiaanse sfeer uit. Niet gek als je bedenkt dat deze steden vroeger onder Venetiaans bewind vielen. Rovinj is een prachtig stadje gebouwd op een heuvel. De smalle, steile straatjes zijn autovrij (sorry huurauto) en laten je heerlijk verdwalen. Verse vis staat er hier op de menukaart, net als pizza en pasta. Over de helderblauwe zee laten we ons varen van ons appartement naar het hart van de stad. Elke avond verkennen we de stad, schuiven aan mij een pittoresk restaurantje en zien we hoe de zon de straten langzaam verlaat.

De omgeving van Rovinj is ook prima met de auto te verkennen. Binnen no-time sta je bij andere mooie stadjes in de buurt, in de bergen of bij een afgelegen baaitje. Het is nog veel te vroeg, maar onze rit naar huis gaat weer beginnen…

 

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou