Vijf keer bijzonder smakelijk Amerikaans eten (en drinken)

Rijden over Route 66, Route 1 van San Francisco naar LA of de Overseas Highway naar de Florida Keys, daar krijg je honger en ook dorst van. Een hamburger is in de VS altijd wel binnen een paar mijl te vinden. Maar DÉ hamburger, daarvoor moet je in Connecticut zijn. En voor dat drankje uit dat nummer van de Eagles dat uit de speakers van je Sunny-rent-a-car schalt? Daarvoor stuur je vanaf de Grand Canyon je ‘wheels’ zuidwaarts over de US-17 naar Phoenix, Arizona. Schrijver Robert de Koning woonde jarenlang in de Verenigde Staten en neemt je mee op een roadtrip voor de real “American food culture”.

Hamburger

In de reusachtige Library of Congress in DC, hebben ze papieren liggen met daarop de herkomst van de hamburger. En nee, de naam van het bedrijf dat al in 1958 haar 100 miljoenste burger verkocht (1 keer raden…ja inderdaad McDonald’s) staat er niet op. Volgens de Library of Congress werd de hamburger meer dan een halve eeuw voordat het neonlicht in de ‘Golden Arches’ aanfloepte, in New Haven, Connecticut geboren. En wel op de gril van Louis Lassen. Louis verzon eerst het broodje, de naam volgde pas later en kwam als je Wikipedia moet geloven uit Hamburg overwaaien. De Amerikanen die ruim een eeuw later geduldig in de rij staan voor het oude gebouwtje van Louis Lunch (Est. 1895) op 263 Crown Street zal dat allemaal een worst zijn. Die komen voor de experience. Binnen heb je – heel on-Amerikaans – slechts twee keuzes: hamburger of cheeseburger, met of zonder ui en tomaat en sowieso zonder saus. Want wie hier om ketchup vraagt, staat binnen een paar seconden met lege handen (en maag) weer buiten en moet dan alsnog door een drive-through…

hamburger-1_courtesy-ellen-linnenkamp-2
Proef een hamburger volgens het originele recept bij Louis Lunch in Connecticut.

Bourbonbon

Rijdend over de ‘Old Frankfort Pike’ van Lexington naar de kleine hoofdstad van de staat, cruise je door een reclame voor ‘Visit Kentucky’. Heuvels, gras, houten hekken en bluegrass muziek op de radio. Aan het eind van de commercial wacht Frankfort. Naast hoofdstad van de staat, is Frankfort ook de geboorteplaats van de Bourbon Ball. De delicatesse zag in 1936 het licht op de marmeren keukentafel van Ruth Booe. Deze onderwijzeres richtte samen met collega Rebecca Gooch in 1919 Rebecca Ruth Candies op. De Touch Edna 1854 tafel waarop de inmiddels wereldwijd verkochte Bourbon Ball chocolade het licht zag, is nu het pronkstuk van de Rebecca Ruth Candy Tours & Museum rondleiding door de kleine ‘fabriek’ op 116 East 2nd Street. Voor eventuele kids op de achterbank zijn er ook alcoholvrije balls.

rebecca-ruth-1_courtesy-visit-kentucky-2
Bezoek het Rebecca Ruth Candy Tours & Museum in Frankfort om de geschiedenis van de Bourbon Ball te ontdekken.

KFC

Wie na zoet nog trek heeft in hartig kan nog even met de pedal to the metal zuidwaarts naar Corbon rijden waar ergens in de jaren twintig van de vorige eeuw Harland David Sanders kip ging frituren. Die kip was zo ‘finger licking good’ dat hij de wereld er mee veroverde. Colonel Sanders’ eerste restaurantje is nu The Harland Sanders Museum and Cafe. Met de autoramen open hoef je alleen maar richting de geur van Kentucky Fried Chicken te sturen.

kfc_courtesy-visit-kentucky
Het originele Kentucky Fried Chicken restaurant is nu het Harland Sanders Cafe & Museum in Corbon.

Sushi Pizza

Bewoners van New York City rijden al sinds de 19e eeuw in het weekend naar het historische Milford. Destijds een dag in een koets en met haver, nu in drie uur op de cruise control met wat gallons in de tank. Het oude stadje (anno 1796) ligt aan de rand van een van Amerika’s jongste nationale parken, de Delaware Water Gap. Gefortuneerde city slickers hebben hier hun weekendhuizen of boeken een kamer in het uit 1852 stammende Fauchère. Het hotel is deels eigendom van oud-Amerika correspondent van het RTL Nieuws Max Westerman. In de kelder waan je je in een bar in Manhattan en slapen doe je er met je hoofd in de Rocky Mountains van kussens. Haar moderne faam dankt Fauchère aan een wie-verzint-zoiets-gerecht: de ‘Sushi-Pizza’. Of ie smaakt zoals je denkt? Nee. De culinaire curiositeit smaakt zo goed dat zelfs verwende New Yorkers de weg naar Fauchère nog steeds weten te vinden.

sushi-pizza-2_courtesy-ellen-linnenkamp-www-journeylism-nl
In het restaurant Fauchère te Milford proef je een bijzonder Amerikaans gerecht: sushi pizza

Tequila Sunrise

Dat nummer dat op zoveel US roadtrip Spotify playlists staat, Tequila Sunrise, vindt volgens de legende haar oorsprong in het sjieke Biltmore Hotel in Phoenix. Het is het drankje met de kleur van het landschap van Arizona. De cocktail die de smaak van de nacht wegspoelt. De tachtig jaar oude classic die op ijs gezet werd door Ben & Jerry’s, gaf, de ‘Eagles’ vleugels. De legende vertelt dat bartender Gene Sulit de eerste was die het legendarische drankje mixte. Hij stond achter The Wright Bar van het Biltmore toen een oververhitte gast om een koud glas ‘whatever’ vroeg, zolang er maar tequila in zat.  De cocktail die Sulit maakte, viel zo in de smaak dat ie al snel op de kaart verscheen. Het verhaal gaat dat de Rolling Stones het drankje over de wereld verspreidden tijdens hun beruchte ‘Cocaïne en Tequila Sunrise tour’ in 1972. Geen idee of dit waar is, maar wat we wel weten is ‘Don’t drink & Drive’.

tequila-sunrise-2_courtesy-ellen-linnenkamp-www-journeylism-nl
Zin in een cocktail? De Tequila Sunrise komt van origine uit The Wright Bar in Biltmore.

Cuban Sandwich

Het is tijd om de Cars even te parkeren en te genieten van Sunny Tampa Bay (361 dagen zon per jaar). Over de Riverwalk waar je moet oppassen voor alligators en moet uitkijken naar zeekoeien, gaat het naar Heights Public Market at Armature Works. Het is een foodmarket, gevestigd in een oude industriehal. Aan de lange tafels onder de gietijzeren dwarsbalken van het erfgoed treft een dwarsdoorsnede van Tampa’s regenboogbevolking elkaar. Dit is dé plek om een ‘Cubaanse boterham’ te eten en een gesprekje met de locals aan te knopen. ‘Ken je het verhaal van wat je eet?’, wordt er gevraagd als we met een Cuban Sandwich van Hemingway’s aanschuiven. ‘De Cubaanse arbeiders van Ybor City’s sigarenfabrieken gingen tussen de middag naar huis om te eten…en te drinken. Een deel kwam daarna natuurlijk niet meer terug. De fabrieksbazen besloten toen zelf lunch te verzorgen. Het moest lekkerder zijn dan wat er thuis op tafel kwam. Zo ontstond de Cuban Sandwich; brood met varkensvlees, zoete ham, salami, kaas, augurk en mosterd. Enjoy!’

cuban-sandwich-3_courtesy-robert-de-koning-www-journeylism-nl
In Tampa Bay vind je de perfecte lunch: een Cuban Sandwich bij Heights Public Market at Armature Work.

De Amerikaanse keuken ontdekken met een huurauto

Zoals je ziet is er in Amerika genoeg te proeven! Warm of koud, zoet of hartig, er is voor ieder wat wils. Een auto huren is ideaal om de USA te verkennen en al de lekkerste eetplekjes te ontdekken. Sunny Cars heeft een ruim aanbod aan ophaallocatie’s in de USA. Van San Francisco airport aan de Westkust tot Miami airport aan de Oostkust, haal je huurauto op waar en wanneer het jou uitkomt.

Met de all-inclusive autohuur van Sunny Cars rijd je zorgeloos rond op de Amerikaanse wegen. Je huurt altijd inclusief alle verzekeringen die je nodig hebt, ongelimiteerde kilometers en terugbetaling van het eigen risico. Ga je samen met iemand anders op vakantie? Vergeet dan niet de Extra bestuurder service toe te voegen aan je reservering. Hiermee kunnen jullie beiden genieten van de mooiste uitzichten tijdens jullie autoritten in de Verenigde Staten.

Over de schrijver

Schrijver Robert de Koning woonde jarenlang in de Verenigde Staten. Hij bezocht alle 50 staten en schreef daar Fifty Shades of States (+ D.C.) over. Sunny Cars vroeg Robert tips aan Sunny Cars-drivers te geven voor een aantal bijzondere roadt(r)ips. Fifty Shades of States (+D.C.) is o.a. verkrijgbaar via bol.com en te bestellen in alle boekhandels in Nederland en België.  ‘Het boek is een verzameling van verhalen over Amerika, het grootse, maffe, mooie, idiote, prachtige, kleine Amerika en haar bewoners. Korte verhalen (met foto) over alle Staten (en natuurlijk D.C.), bijna poëtisch verteld. Meer dan eens zit ik met mijn telefoon in mijn handen om een locatie toe te voegen aan mijn “wil ik heen” lijstje in Google Maps’ aldus een recensent.

Reserveer nu jouw all-inclusive huurauto in de USA

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.