8 highlights nabij Dublin die je ontdekt vanuit je huurauto

Het frisgroene, glooiende Ierland ontdek je natuurlijk vanuit de hoofdstad Dublin. Roadtrippen langs de Atlantische kust, door de Wicklow Mountains of langs historische en spirituele highlights, je kunt in Ierland alle kanten op. Rijd je met je huurauto vanaf vliegveld Dublin naar je eindbestemming, dan kom je direct buiten de stad al langs highlights die een stop waard zijn. Wij tippen acht van deze highlights nabij Dublin.

1. Ontdek het historische centrum van Dublin

In het bruisende centrum van Dublin kun je je urenlang vermaken. Bezoek historische gebouwen zoals Trinity College, de oudste universiteit van Ierland met een prachtige bibliotheek, en de Christ Church Cathedral met de grootste crypte van het Verenigd Koninkrijk. Wandel door de gangen van het 18e-eeuwse Dublin Castle en neem een kijkje in Kilmainham Gaol, een voormalige gevangenis waar het leven geen pretje was. Een vrolijkere sfeer hangt in de typisch Ierse pubs met gezellige livemuziek en hét Ierse bier: Guinness.

ierland-dublin-centrum-met-hapenny-brug-over-de-river-liffey
Het levendige centrum van Dublin

2. Wandel op Howth Head

Op slechts dertig minuten rijden vanaf Dublin steekt een landtong genaamd Howth Head de zee in. Vanaf de wandelpaden uitzicht op de Ierse Zee en de baai van Dublin merk je echter weinig van de nabijheid van de stad. Slenter door het pittoreske vissersdorpje Howth en wandel boven de kliffen naar de vuurtoren op het puntje van de landtong, waarin zich nu een museum bevindt. Op zonnige dagen is Claremont Beach bij het vissersdorpje een fijne plek voor een picknick en een frisse duik in de zee.

ierland-dublin-bay-howth-head
Uitzicht vanaf Howth Head nabij Dublin

In Ierland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Kies daarom voor een automaat, dan hoef je niet na te denken over schakelen (met je andere hand) en kun je focussen op rijden op de “andere” weghelft.

3. Geniet al rijdend van uitzichten in de Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains bergketen ligt zo dicht bij Dublin, dat hij ook wel de ‘tuin van Ierland’ genoemd wordt. In dit bergachtige natuurgebied is autorijden een feestje. Rijd van uitzichtpunt naar uitzichtpunt door het frisgroene Ierse landschap vol bergen en meren. Parkeer je huurauto regelmatig even aan de kant van de weg, want buiten je auto beleef je het landschap nog intenser. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje langs de oevers het meer Lough Tay, dat dankzij het donkere water door de locals grappend ‘Guinness Lake’ genoemd wordt. Vanaf de bergpassen Wicklow Gap Drive en Sally Gap Drive heb je spectaculair uitzicht, dat bij zonsopkomst en zonsondergang nog mooier is.

ierland-lough-tay-meer-in-wicklow
De Wicklow Mountains bergketen worden ook wel de tuin van Ierland genoemd

4. Stap terug in de tijd in Glendalough

In het schilderachtige landschap van de Wicklow Mountains ligt sinds de zesde eeuw de kloosternederzetting Glendalough. Je loopt er langs ruïnes uit die tijd, zoals de iconische ronde toren met spits dak en de resten van de kathedraal. De toren wordt omgeven door oude, verweerde graven zoals je die alleen in Ierland vindt. Op het terrein ligt een bezoekerscentrum waar je alles leert over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Heb je zin om je benen te strekken? Kies uit één van de negen wandelroutes langs de meren (Upper Lake en Lower Lake) en door de bossen.

ierland-saint-kevins-monastery-in-glendalouch
Middeleeuwse kloosternederzetting in Glendalough

Begin je je vakantie met een paar dagen verblijf in Dublin? Dan kun je er ook voor kiezen om de autohuur later in te laten gaan. Je geniet eerst een paar dagen van de stad en haalt je auto op bij het stadskantoor. Wel zo relaxt en het scheelt je ook nog een paar dagen huur. Kun je daar een terrasje van pakken!

5. Bezoek het fotogenieke Trim Castle

Aan de oever van een rustig kabbelende rivier ligt een ruim duizend jaar oud kasteel: Trim Castle. In Ierland vind je weinig andere Anglo-Normandische kastelen die zo groot en nog in zo’n goede staat zijn. Het zal je niet verbazen dat het dertig jaar duurde voordat het grote bouwwerk af was. Het kasteel werd gebruikt als decor voor de film Braveheart en ook de geschiedenis van deze plek zou goede input zijn voor een film. Het kasteel lag namelijk op de grens tussen het Engelse en het Iers Gaelisch gebied en daardoor vond er regelmatig een bloederige strijd plaats.

ierland-trim-castle
Duizend jaar oud kasteel Trim Castle in Ierland

6. Ontdek Ierse legendes op de Hill of Tara

In the middle of nowhere ten noordenwesten van Dublin ligt de Hill of Tara, een historische plek die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vanuit de voormalige ringforten op de heuvel keken 142 koningen uit over hun koninkrijk Ierland. De plek is goed gekozen, want op een heldere dag heb je uitzicht op een groot deel van het land. Over deze locatie bestaan vele legendes en mythes. De koningen werden bijvoorbeeld gekozen door aanraking van een ‘steen van het lot’, die volgens de legende een luide brul zou laten horen als de ware koning van Ierland hem aan zou raken.

ierland-county-meath-heuvel-van-tara
UNESCO Werelderfgoed: de Hill of Tara in Ierland

7. Bezoek de graftombe Newgrange

Ten noorden van Dublin ligt één van de bekendste prehistorische overblijfselen van Ierland: een 5.200 jaar oude graftombe genaamd Newgrange. Naast de 4.000 vierkante meter grote grafheuvel lijken de Drentse hunebedden amateuristische bouwwerkjes. Door een negentien meter lange tunnel bereik je een ondergrondse kamer met drie nissen. Bijzonder detail: de gang is zo geplaatst, dat de zon tijdens de winterzonnewende bij zonsopkomst precies de gang in schijnt. Je ontdekt de graftombe Newgrange en het nabijgelegen en minder goed gerestaureerde Knowth vanuit het Bru na Boinne-bezoekerscentrum.

ierland-county-meath-newgrange-graftombe
Een van de bekendste prehistorische overblijfselen van Ierland: een 5.200 jaar oude graftombe genaamd Newgrange

8. Slenter door de tuinen van Powerscourt Estate

Het Powerscourt Estate is een groot landgoed met een indrukwekkend landhuis met bijna twintig hectare grote tuinen. Op de plek van het landhuis stond eerder een dertiende-eeuws kasteel, dat helaas bijna tot op de grond afbrandde en daarna gerestaureerd werd tot het landhuis dat je nu ziet. Slenter door de prijswinnende tuinen met uitzicht op de omliggende heuvels, zoals de Italiaanse tuin, de Japanse tuin en de huisdierbegraafplaats. Breng ook een bezoekje aan de Powerscourt waterval, met 121 meter de hoogste waterval van Ierland, die te bereiken is vanaf een nabijgelegen parkeerplaats.

ierland-tuinen-van-powerscourt-estate
Powerscourt House vanaf Triton Lake

Verken Dublin met de huurauto

Wil je het maximale uit je bezoek aan Dublin halen? Huur dan een huurauto en ontdek de mooiste plekken in de omgeving. Stap bijvoorbeeld op de luchthaven van Dublin in een huurauto van Sunny Cars en begin aan je ontdekkingstocht. Wij bieden all-in autohuur, zodat je niet bang hoeft te zijn voor onverwachte bijkomende kosten. Je weet bij de reservering direct de totaalprijs en die wijzigt niet zolang jouw plannen niet wijzigen.

Voor extra gemak maak je gebruik van onze handige extra services. Kies bijvoorbeeld voor Online Check-in, zodat je huurcontract al ingevuld op je ligt te wachten bij de balie. Wil je nog sneller in je auto stappen? Dan sla je de wachtrij over met de Fastlane. Stel de GPS-navigatie van je huurauto in en je bent in no time op weg naar de eerste highlight van je vakantie.

Bekijk ons aanbod van all-in huurauto’s in Dublin

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.