Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

Op de Peloponnesos combineer je actief met strand en cultuur

De Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland en een bergachtig landschap met toppen tot meer dan 2.000 meter.  Tijdens onze roadtrip logeren we in het bij toeristen nog vrij onbekende Dimitisana, op zo’n drie uur van Athene.  Niet zo gek dat hier niet veel mensen komen. De wegen rond Dimitisana zijn behoorlijk gevaarlijk.  Ze zitten niet alleen vol onoverzichtelijke haarspeldbochten, maar zijn ook nog eens smal en vol gaten van neervallende rotsblokken…  Ook probeert de natuur het asfalt te heroveren. Op sommige plekken groeien de struiken tot over de helft van de weg, waardoor de veelal eenbaansweg nog smaller wordt.

Gastvrije monnik griekenland peloponnesos

Onze reis eindigt abrupt bij de rivier. Het bruggetje is zo smal dat we er niet overheen durven.  Er zit niets anders op dan de auto te draaien en zigzaggend weer terug omhoog te rijden. Maar voor we dat doen, genieten we nog even van de rivier de Lousios. Prachtig, koud en wild. Het is de plek waar volgens de Mythologie Zeus als baby voor het eerst een bad krijgt van de Nymfen.
Via een andere weg en een gelukkig bredere brug rijden we verder naar het klooster Philosophou, dat eigenlijk uit twee kloosters bestaat.  Een oude ruïne die wel tegen de berg geplakt lijkt en een moderner gedeelte waar je eerst doorheen moet om bij het oudere deel te komen. Een vriendelijke, orthodoxe monnik verwelkomt ons (zie foto) en biedt ons een bekertje water aan. Ondertussen probeert hij ons over het klooster te vertellen. Probeert, want de priester praat heel nasaal en het lijkt wel alsof hij zijn mond vol knikkers heeft. We vermoeden dat hij de Engelse tekst compleet uit zijn hoofd heeft geleerd en alleen nog de Engelse klanken heeft onthouden. We verstaan er eigenlijk geen bal van, maar het geeft niet, hij probeert het in ieder geval.

Wat je zeker moet doen op de Peloponnesos

1. Breng een bezoek aan schiereiland Olympia

Bij toeristen is dit Griekse schiereiland nog vrij onbekend en het past dus goed bij een van de huidige reistrends: under the radar. Het is niet zo dat er geen mensen komen. Het zijn vooral de Grieken zelf die hier met vakantie gaan en VIP’s als Poetin en Sean Connery die hier een huis bezitten. Beroemdheden komen hier overigens al eeuwen. Zo is Olympia het oude heiligdom van Zeus en werd Sparta al beschreven in de Ilias van Homerus. De beroemdste Nederlanders zijn ongetwijfeld onze eigen Koning Willem-Alexander en Maxima. Zij hebben in Kranidi een eigen vakantieverblijf.

2. De westkust van Messini

Niet alleen voor de restanten van de Oudheid ga je naar de Peloponnesos. Hier kun je ook een actieve vakantie combineren met het strand. Wat dacht je van mountainbiken, hiken of een bootje huren? Aan de westkust van Messini vind je mooiste kuststrook met lagunes, zandstranden en olijf- en citrusgaarden.

3. Skiën in Griekenland

Wil je eens iets anders? Je kunt hier ’s winters ook skiën. In totaal is er bijna 200 km aan pisten. De populairste en grootste wintersportplek is op de berg Parnassos. Duizenden skiërs en snowboarders vanuit Athene komen hier elk jaar skiën en ook met après-ski weten ze wel raad.

Christa Thieme

Reisjournalisten of -bloggers

Christa Thieme is een actieve Columbus Reisreporter en deelt op Columbus Reisreporter tips en mooie foto´s welke gemaakt zijn tijdens haar reizen. Voor Sunny Cars gaf zij deze tip voor een must-see-plekje in Griekenland die je absoluut moet ontdekken.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou