Op naar verrassend Kroatië. Ga je mee?

Kroatië. Nog geen paar jaar geleden was het een vrij unieke bestemming, maar anno 2018 behoort het tot een van de favorieten tijdens de zomervakantie! Elke zomer vertrekken er steeds meer mensen naar het zonnige land met die indrukwekkende kustlijnen, talloze eilandjes en eeuwenoude historie. Zal de populariteit komen door alle zonnige vakantiekiekjes of trekken al die Game of Thrones-fans erop uit om King’s landing te bewonderen?

Wie weet… Maar wat we wél zeker weten is dat er genoeg te beleven is in Kroatië. Kijk maar!

Truffels zoeken

Huh, kun je in Kroatië truffels vinden? Jawel! En hoe leuk is het om tijdens je eigen vakantie in Kroatië op zoek te gaan naar dit goddelijke stukje natuur? Het beroemde truffelhuis Karlić Tartufi vind je in het hart van Istrië aan een onopvallende straat. Hier kun je alles leren over truffels, maar ook diverse gerechten proeven. Zoals omelet met truffels, verse truffelkaas en nog veel meer. Met een gids kun je het bos achter het huis ingaan om zwarte truffels te zoeken. De hond gaat ook mee, want eigenlijk is hij degene die de truffels kan vinden. Als de hond iets ruikt en begint te graven, dan neemt de gids het over met een klein schepje. Voor elke vondst krijgt de hond als dank een paar snoepjes. En na afloop mag jij de truffel proeven die je net hebt gevonden. Wil je dit aan je to-dolijstje toevoegen voor tijdens je vakantie? Hier vind je meer informatie over truffels zoeken in Kroatië.

Truffels zoeken

Romeins verleden

Het amfitheater van Pula is een verplicht nummer tijdens je vakantie in Kroatië. Dit meesterwerk werd onder leiding van Keizer Augustus gebouwd, héél lang geleden, ergens tussen 2 voor en 14 na Christus. Het bood vertier aan maar liefst 23.000 mensen die hier naar de gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren kwamen kijken. Het ovale gebouw is maar liefst 155 meter groot. De buitenste ring is volledig bewaard gebleven.

Amfitheater in Pula

Eet in een konoba

Een konoba is een kleine taverne. Het is de plek voor Mediterrane gerechten met diverse Italiaanse invloeden. En de verrassingen van de Istrische keuken. Zoals Fuži; pasta van zelfgemaakt deeg. Dit wordt vaak gecombineerd met pršut (Istriaanse ham). Ook gnocchi (bekend uit de Italiaanse keuken) is populair in Istrië. Deze ovale deegballetjes worden gemaakt van aardappel, meel en ei. Een heerlijk gerecht is Gnocchi met Boškarin (Istriaanse os). Net buiten het centrum van Pula vind je Konoba Boccaporta. Meer fan van visgerechten? Ook dan ben je in Kroatië aan het juiste adres.

Verse vis Kroatië

Dwalen door Plitvice

Plitvice Nationaal Park is een van de mooiste natuurparken op aarde. In het bovenste deel van het park kom je bij de 92 watervallen en 16 meren. De meren liggen over een lengte van 7 kilometer trapvormig achter elkaar en zijn met elkaar verbonden door de watervallen. Anders dan in Krka mag je hier niet zwemmen. Wél kun je het gebied verkennen via de vele wandelpaden die soms over het water heen lopen. Plitvice behoort tot de meest bezochte plekken in Kroatië. Het kan hier dus druk worden in het hoogseizoen. Maar daar is een oplossing voor. Het park gaat om zeven uur open. Om vroeg hier te zijn overnacht je het beste in het plaatsje Rakovica dat op zo’n 10 kilometer van het Nationaal Park ligt.

Plitvice nationaalpark

Game of Thrones tour

In zowel Dubrovnik als Split zijn talloze scenes van de televisieserie Game of Thrones opgenomen. In beide steden kun je dan ook speciale Game of Thronesrondleidingen volgen. De gidsen hebben vaak als figurant in de serie gespeeld en daardoor weten ze opvallend veel feiten en grappige details. Voor de kenners: Dubrovnik is in de serie de stad King’s Landing en Split fungeert als de stad Meereen. Het is altijd verstandig om van tevoren te reserveren.

Dubrovnik Kroatië

Leuke tips voor tijdens je roadtrip in Kroatië, toch? Wij vinden van wel! Maar weet je dat we nog véél meer leuke tips voor jou hebben verzameld? Je leest ze in het ultieme roadtripboek On a roadtrip, dat wij samen met uitgeverij mo’media – bekend van de timetomomo (eerder 100%) reisgidsen – hebben gemaakt. Daar komen bovenstaande tips trouwens ook uit! Kun je niet wachten om nog meer inspiratie op te doen en wil je meteen een exemplaar bestellen? Dit doe je hier.

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.