Roadtrippen langs vijf bijzondere plekken aan de andere kant van de Golden Gate Bridge

Playlist op. Google Maps aan. Automaat in Drive en je bent klaar om over de Golden Gate Bridge je vakantie binnen te cruisen. Deze mini-roadtrip voert je langs vijf bijzondere off the beaten track bestemmingen ten noorden van San Francisco. Slapen in een kippenschuur? Check. Kunst kopen? Check. Walvis spotten? Check. Door een boom rijden? Check. BBQ-kreeft? Check!

Petaluma

Met het raampje open, de oceaanlucht door de haren en zachtjes zoevend onder de rood-oranje bogen van de Golden Gate verdwijnt San Francisco in de achteruitkijkspiegel. Petaluma is een beetje ‘Off the beaten track’ te noemen. Maar Petaluma is het Ei van Columbus voor wie op dezelfde dag wil lunchen in San Francisco, borrelen in de wijngaarden rond Sonoma en dineren in het historische centrum van de voormalige pluimveehoofdstad van de wereld. ‘Gewoon’ genieten op het terras van je hotel of in de tuin van je omgebouwde kippenschuur is natuurlijk niet verboden. Wie voor dat laatste kiest, kan het beste terecht bij Tanya en Chris Norkus. Hun Wine Country Cottage is een oude kippenstal die is omgebouwd tot een klein paradijs.

petaluma-2
Bezoek het gezellige plaatsje Petaluma

Sebastopol

Een half uurtje cruisen van ‘The Chicken Capital of the World’ ligt het voormalige hippiedorp Sebastopol. Het dorp is een goed uitvalsbasis om te wandelen onder het groene dak van duizendjarige Redwoods. Te nippen aan een glas tussen de wijnranken. Of te staren over het eindeloze water van de Pacific. In Sebastopol zelf siert het werk van kunstenaarsduo Laurent en Patrick Amiot gevels, daken en tuinen. De zelfbenoemde ‘junk sculptors’ hebben deze voormalige appelstad namelijk getransformeerd tot een 24/7 openlucht galerie. Wanneer de zon ondergaat worden de straten verlicht door schitterende sculpturen die – voor wat betreft degene die in de voortuin van het duo op 382 Florence Avenue staan – ook te koop zijn en zo in de kofferbak van je Sunny car meekunnen.

sebastopol-2
In Sebastopol kun je de meest unieke kunstwerken tegenkomen

The Sea Ranch

Vanuit Sebastopol begeleiden glooiende heuvels je zachtjes richting de kust. Aangekomen bij de Stille Oceaan kronkel je rustig met Route 1 mee, terwijl de muziek van je playlist uit de boxen zingt. Dit is autorijden uit de reclame: langs schuimende golven, steile kliffen, door talloze s-bochten en kleine vissersdorpjes. Je parkeert uiteindelijk in The Sea Ranch, dat door de New York Times werd uitgeroepen tot ‘Utopia by the sea’. Hier ontwikkelden in de jaren 60 een paar architecten een nieuwe bouwstijl: The Bunking Barns. Verweerd hout, glas, wind en zee zijn de vier elementen waaruit de meest prachtige bouwwerken (meerdere via AirBnB te huur) zijn opgetrokken. Je kunt hier heerlijk wandelen met uitzicht op de oceaan en als je geluk hebt kun je een paar walvissen voorbij zien komen zwemmen.

the-sea-ranch-2
In The Sea Ranch zie je bouwwerken uit de bijzondere bouwstijl ‘The Bunkin Barns’

Avenue of the Giants

Verder richting het Noorden – vanaf het van hout gebouwde, historische dorp Mendocino – wordt de US101 overschaduwd door woudreuzen. Eén van de beroemdste is de Chandelier Tree. De 2400 jaar oude en 100 meter hoge boom dankt zijn faam aan het typisch Amerikaanse verschijnsel dat je er doorheen kunt rijden. Iets verderop verdwijnt de zon ook overdag achter het torenhoge bladerdak van de het Humboldt Redwoods State Park. En terwijl je rustig over de 101 zweeft, onder begeleiding van het gegrom van je V6, wordt je blik plots gevangen door een naam om nooit te vergeten: Avenue of the Giants… Rijden over The Avenue of the Giants is zeer indrukwekkend.

avenue-of-the-giants-2
Maak een onvergetelijke autorit langs de eeuwenoude bomen aan de Avenue of the Giants

Trinidad

Vanonder de schaduw van de reuzen, leidt de weg weer naar de kust en draai je je raampje weer open voor wat frisse, zilte zeelucht. Onderweg valt het steeds meer op dat de Noord-Californian een mens is van vet, vlees en… vis. In plaats van Tesla’s en Priussen, wordt hier het straatbeeld bepaalt door pick-ups met stickers van geweren en laadbakken vol hengels. Zalm is waar het in Trinidad om draait, zeker rond Memorial Day wanneer het Salmon Season van start gaat. Bij de pier is het in de weekenden in mei en juni een drukte van belang. Pick-ups, trailers, mannen met baarden en zoons met hengels bepalen het beeld. De rest van het jaar is het rustig in dit pittoreske dorpje op de grens van Californië en Oregon. Dan sluit je je ogen en geniet je van het ruisen van de Pacific of een verse kreeft van de BBQ op het terras van je eigen rood-houten View Crest Lodge cottage met uitzicht op zee.

trinidad-4
Het kustdorpje Trinidad ligt op de grens tussen Californië en Oregon.

Schrijver Robert de Koning woonde jarenlang in de Verenigde Staten. Hij bezocht alle 50 staten en schreef daar Fifty Shades of States (+ D.C.) over. Sunny Cars vroeg Robert tips aan Sunny Cars-drivers te geven voor een aantal bijzondere roadtrips. Fifty Shades of States (+D.C.) is o.a. verkrijgbaar via bol.com  en te bestellen in alle boekhandels in Nederland en België. ‘Het boek is een verzameling van verhalen over Amerika, het grootse, maffe, mooie, idiote, prachtige, kleine Amerika en haar bewoners. Korte verhalen (met foto) over alle Staten (en natuurlijk D.C.), bijna poëtisch verteld. Meer dan eens zit ik met mijn telefoon in mijn handen om een locatie toe te voegen aan mijn “wil ik heen” lijstje in Google Maps’ aldus een recensent.

Reserveer nu jouw all-inclusive huurauto in Californië

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.