fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.nl

9 dingen die ik leerde op mijn road trip door Florida

1. Je wil niet meer naar huis

Een road trip door Florida is te leuk. In april/mei (voor de echte hitte losbarst) maakte ik er weer een, samen met man en dochter (4), over de State Road A1A. De routeloopt van Callahan (bijna tegen Georgia aan) tot en met Mile Marker Zero op het zuidelijkste puntje van Key West. Wij reden een deel van deze route – namelijk van Daytona Beach naar Key West – die je overwegend langs de Atlantische Oceaan leidt. Daarvoor verbleven we nog in Miami en Orlando. We proberen altijd een road trip voor ons alle drie samen te stellen en dat lukt in Florida uitstekend. Wij vallen erg voor de filmische snelwegen, schitterende uitzichten en stranden, hippe hotels, de verschillende sferen. En zijn ook niet vies van winkelen en een portie pretparkhysterie. Zo veelzijdig, en dan hebben we nog niet eens de hele staat ontdekt. Een vakantie duurt hier nooit lang genoeg.

Yvette van der Meer

2. Je wil je huurauto houden

Zonder huurauto beleef je niks, dat is een wijd open deur. Het hele land is ingericht op alles met de auto doen. Ook als je in een stad blijft, is het handig om over een auto te beschikken omdat alle afstanden nu eenmaal groot zijn. Op Miami International Airport konden we al snel in onze huurauto stappen. Zoals gewoonlijk thuis al geregeld via Sunny Cars, hoort bij de voorpret. All-in, optimaal verzekerd: veel zorgelozer krijg je het niet. Vorig jaar kregen we een gratis upgrade ‘opgedrongen’: ‘you have a family, you need a big car’ en reden we opeens in een Dodge Grand Caravan. Een bijna volautomatische Transformer bus, een vrijpostig bakbeest waarmee je de wegen owned maar dat deden wij lafjes en met samengeknepen kont. Nu werd het een Chrysler 200. Topwagen met veel ruimte en een enorme power. Ik mis ‘m nog elke dag!

 

3. Tol betalen is geen gedoe meer

Twee jaar geleden kon je bij de meeste onbemande tolwegen alleen gepast betalen met quarters. Moest je maar net bij je hebben. Inmiddels heeft heel Florida een SunPass of EZpass: een prepaid systeem waarmee automobilisten vanzelf tol betalen. Bij onze verhuurder (Alamo) zijn huurauto’s daarom standaard uitgerust met TollPass: net zo’n automatisch betalingssysteem. Handig, zoef je rap door de express lanes. Het kastje dat dit regelt, zit in de auto gemonteerd en registreert de tolwegen die je bezoekt. Bij sommige tolwegen fotograferen camera’s de nummerborden om de auto’s te registreren. Achteraf zie je de tolbedragen op je creditcardafschrift. Check voor je wegrijdt even of jouw verhuurder zo’n kastje standaard in alle rentals heeft of dat je dit apart moet huren.

4. Er is nog meer te zien en te doen dan je verwacht

Voor ieders smaak is er vermaak tijdens je road trip door Florida. Over sommige tourist trap kun je schamperen, maar wij zijn vol voor de hele belevenis van de staat gegaan. Dus logeerden we in Miami in het Art Deco District, luierden we op South Beach, fotografeerden we de Wynwood Walls en zagen we alligators van dichtbij vanaf een airboat in de Everglades. In Orlando maakten we een selfie met Minions en Shrek in Universal Studios en danste onze dochter met Bellein Disney’s Magic Kingdom. Familiehoteltip: Universal’s Cabana Bay Beach Resort. Helemaal in te gekke retro googie stijl, zó goed gedaan. Een superplek voor ouders én kinderen.

We lieten ons rondleiden over de Daytona International Speedway en reden de auto net als de locals het strand op. Ons laatste logeeradres voor de rit naar The Keys was Vero Beach: een prachtige plek om tot rust te komen.  Op Marathon Key verbleven we op zo’n idyllische spot waar je zonder boot of huurauto niet komt. En ook ons hoteluitzicht op Key West was iets waar je zo aan kunt wennen.

Hotel in Orlando

5. Zoek balans in de overdaad

Keuzes maken dus, zeker als je met een kleuter reist. Om het leuk te houden voor ons meisje – en daarmee ook voor onszelf – zaten we niet elke dag úren in de auto. We boekten alleen accommodaties met zwembad en waar mogelijk dichtbij het strand. Uitstapjes wisselden we af met zwemmen. En niet twee dagen achter elkaar naar zo’n energieslurpend pretpark. De kindvriendelijkheid is overigens – net als het algemene serviceniveau – XXL in Florida. Zodra je een restaurant binnenkomt, hebben ze al een kleurboek, krijtjes en spelletje voor je kind gepakt. En dat is niet alleen in die thematenten!

Marathon Key leeg strand

6. Pas op voor een overdosis Disney

In Orlando ontkom je niet aan Disney. Als je niet al onder Mickey-oren doorrijdt, zie je ze wel in de verte opdoemen. Je hebt de themaparken Magic Kingdom, Epcot, Animal Kingdom, Disney’s Hollywood Studios. Twee Disney waterparken, Disney’s Boardwalk, Downtown Disney en Disney resorts. En dan is er nog de bijzondere wijk Celebration, waarmee de Walt Disney Company de ideale leefgemeenschap wilde creëren. Als je dit allemaal in een vakantie propt, moet je daarna serieus afkicken.

7. Tanken gaat nét even anders

Bijna elk tankstation heeft self service. De Amerikanen tanken meestal met hun creditcard of debitcard (prepaid creditcard). Pasje in en uit de automaat, tanken en gaan. De automaat accepteert de meeste Europese creditcards echter niet. Om te tanken, ga je eerst het bemande tankstation in. Daar schat je in voor hoeveel dollar je ongeveer wilt tanken (een lachertje trouwens, hun benzineprijs per gallon vergeleken met onze prijs per liter) en dat bedrag betaal je. Vervolgens tank je. Blijf je onder het betaalde bedrag, dan kun je je wisselgeld ophalen. Tank je voor het hele bedrag, dan kun je daarna meteen wegrijden.

Winkel Key Lime Pie

8. De key lime pie van Mrs. Mac’s Kitchen is goddelijk

Op Key Largo rijd je vanzelf langs dit fotogenieke restaurant. Hier eet je de allerlekkerste key lime pie. Bijna elke taart in Amerika is ‘awarded’ of ‘voted best’. Die van Mrs. Mac ook, maar dan terecht. Tuurlijk is het een suikerbom, maar één stukje kan best. Bovendien kun je er de hele middag op dóór. Morgen weer een groene smoothie en quinoaburger.

9. Je blijft je verbazen

Nergens heb ik zoveel verbaasmomenten als in Amerika. En dat is precies waarom ik zo dol blijf op dat land. Al vele vakanties bracht ik er door – ook om familie en vrienden te bezoeken (westkust, net zo te gek!), maar vooral om me te wentelen in de overtreffende trap die daar de standaard is. Ondanks al mijn USA experience, zie ik er elke dag iets dat me verbaast. Dat volstrekt motorisch capabele mensen ook een licht tasjeboodschappen naar hun auto laten dragen door de supermarktmedewerker. Dat mensen een provocerende sticker met ‘YES! I breastfeed! Anytime, anywhere’ op hun auto plakken. Dat een uitvaartonderneming ‘Don’t overpay on your most difficult day’ als pay-off heeft. En waar veel motels ‘free wifi, free breakfast’ of ‘best rates, friendly staff’ op hun gevel knallen, zagen wij er in Daytona een met ‘under new management zero tolerance’. I love it!Marathon Key Yvette

Yvette van der Meer is Copywriter voor o.a. Sunny Cars. Haar contactgegevens staan op haar website http://www.yvettevandermeer.nl/

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou